recenze
To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení

To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze
To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze
12:00, 29.11.2020

To je otázka! je nový počin českého tvůrce deskovek Vlaady Chvátila, jehož výtvory jsou celosvětově oblíbené a vysoce ceněny v deskoherní komunitě. Stačí se podívat na BoardGameGeek.com, kde jeho hry jako Krycí jména nebo Through the Ages: Nový příběh civilizace zaujímají přední příčky na žebříčcích nejlepších her svých kategorií a žánrů.

To je otázka! má blíže ke Krycím jménům spíše než k Through the Ages. Jedná se o párty hru a jde v ní o veverky a o to, která získá nejvíce oříšků. Nebo taky ne. Vlastně vůbec ne. O inspiraci veverkami se ve hře ani v pravidlech moc nedozvíte, hra samotná Vám naopak pomůže dozvědět se více o lidech, se kterými k ní zasednete. Ať už se jedná o členy rodiny, nejbližší kamarády nebo sobě do té doby neznámé jedince, nikdo zde nemá výhodu ani nevýhodu.

Princip hry je založený na výběru jedné ze dvou předložených variant. Zahrát si ji můžete od tří hráčů, ale je pravda, že nejúčinnější a nejzáživnější bude v pěti či šesti, kdy se teprve plně využije celý její potenciál.

Klik pro zvětšení (To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze)

Jako veverky budou hráči postupovat po bodovací tabulce (bez očíslovaných políček) na vrchol hory (a případně dále až do nebe, pokud budou veleúspěšní). Body postupu budou získávat za správné zodpovězení otázek a za uhádnutí správných odpovědí ostatních hráčů. Ale o všeobecné znalosti a lá Česko či další vědomostní hry zde nepůjde. Pan Chvátil se vydal cestou zcela odlišnou.

Každý hráč ve svém tahu položí otázku jednomu z ostatních hráčů - dle své volby, jež je omezena pouze podmínkou, že musí vlastnit oříšek. Těch je ve hře o jeden méně než hráčů, čímž se zajistí, aby žádný hráč nevypadl tzv. "z kola ven". K otázce vybere i dvě varianty odpovědí. Kromě tázajícího a odpovídajícího, který si skrytě připraví svou odpověď před sebe, se ostatní hráči účastní jako tipující a snaží se odhadnout, jakou variantu odpovídající zvolí.

Odpovídající má vždy pravdu, takže se posouvá na bodovací tabulce, spolu s ním se posouvají i ti, jež trefili správnou odpověď. Nesprávné tipy naopak přinesou body tázajícímu se hráči, jelikož dokázal své soupeře zmást a rozptýlit lákavou alternativou.

Klik pro zvětšení (To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze)

Do hry zasahují ještě dva žetony, jež mohou použít tipující hráči. Jeden z nich ztrojnásobí bodový zisk v případě uhodnutí správné odpovědi svým majitelem. Ten druhý - žeton těžké otázky - Vám přinese bod za každý špatný tip, ať už ten Váš tip byl jakýkoli. Toto pravidlo je upravené v menším počtu hráčů, aby hra zůstala atraktivní. Každý z žetonů je však jednorázový a po použití o něj hráč přijde, ať už mu dopomohl k bodovému posunu či nikoli. Ani to však není navždy. Po dosažení jezera či louky na bodovací tabulce, a na začátku posledního kola si můžete vzít jeden z použitých žetonů zase zpátky a tedy využít jej znovu. Takže se může stát, že ze dvou žetonů dokážete využít extra bodového příjmu až pětkrát.

Všehovšudy jsou vlastně ve hře pouze tři otázky: (1) Co by sis raději vybral?, (2) Co by ti více chybělo, kdyby ze světa zmizelo? a (3) Co považuješ za obecně horší? Když někdo... Jsou to právě varianty odpovědí, které hru činí zábavnou, občas vtipnou, občas napínavou, často poučnou a lákající k širší debatě na dané téma. Ovšem až po vyhodnocení daného kola.

Hromádka 108 kartiček, každá obsahující po jedné odpovědi na každou z trojice otázek, poskytuje dostatečné možnosti k manipulaci a personalizaci otázek na kůži každého z hráčů. K Vámi vybrané otázce tedy přiložíte dvě kartičky s odpověďmi, barevně korespondujícími, vybrané ze zásoby ve Vaší ruce tak, aby byl výběr buď neuvěřitelně těžký nebo naopak neskutečně absurdní. A pak už jen čekáte, co se bude dít.

Klik pro zvětšení (To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze)

Tímto systémem můžete poskládat například dotazy: Co by sis raději vybral: umět procházet zdí VS umět se zneviditelnit? Co by sis raději vybral: umět kdykoli během chvilky zcela vystřízlivět VS vytvořit nejzábavnější deskovou hru? Co by ti více chybělo, kdyby ze světa zmizelo: deskové hry VS počítačové hry? Co by ti více chybělo, kdyby ze světa zmizelo: pivo VS zmrzlina? Co považuješ za obecně horší: když někdo esemeskuje při řízení VS ukradne v obchodě jídlo? Co považuješ za obecně horší: když někdo je ochoten šířit lži, aby podpořil názor, o kterém si myslí, že je správný VS provokuje v internetových diskusích, jejichž obsah ho ani nezajímá?

Klik pro zvětšení (To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze)

Vlaadovi Chvátilovi se to zase podařilo, chce se člověku vykřiknout. Ano, hra je to opět povedená, ač hodně záleží na nápaditosti hráčů. Nabízí obrovskou variabilitu dotazů, ze které si snad vybere každý. Navíc se Vám jen tak neomrzí, protože můžete varianty odpovědí různě kombinovat a tím je velice pravděpodobné, že stejnou otázku nikdy nepoložíte dvakrát.

Hra je pohledná i po grafické stránce, veverky nechybí ani jako dřevěné figurky pro bodovací tabulku. Ale opravdovým zážitkem je tentokrát i čtení pravidel, u kterého se budete bavit. Až by byla škoda, aby kdokoli z hráčů pravidla nečetl. Ona samotná vydají na pěknou půlhodinku čtení se záchvaty smíchu. Tím Vás už pravidla dostanou do hry natolik, že jí bude těžké odolat.

Koupit hru To je otázka!

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (To je otázka! jsou otázky na tělo v párty balení - recenze)

SKVĚLÉ
88%
CZECHGAMER
Dokážete si vybrat z absurdních i zcela seriózních variant? A dokážete přečíst své spoluhráče a odhadnout, co odpoví oni?

CGwillWin