recenze
Budget Cuts

Budget Cuts - recenze
Budget Cuts - recenze
20:00, 23.03.2021

Osobne to mám už tak zaužívané, a to sa teraz rozprávame o niekoľkoročnom zvyku, že akonáhle sa presýtim recenzovaním klasických hier alebo ako vajce vajcu sa podobajúceho hardvéru, nastane ideálny čas symbolicky vyvetrať hlavu. A na podobné vetranie nie je v mojom prípade nič lepšie, než si zobrať do rúk nejaký ten VR headset, nacvičeným ťahom z neho zotrieť tenkú vrstvu prachu a nasadiť. Nasleduje zvuk zapínajúcej sa konzole (v tomto prípade išlo o PlayStation 5), moje unavené viečka sa otvoria dokorán a dúhovka musí pracne ostriť smerom k zhluku jemne rozmazaných pixelov. Nedávno som takto vetral pomocou ďalšieho z radu potencionálne úspešných portov z PC na PSVR, ktorý tentokrát niesol názov Budget Cuts a určite vás bude zaujímať, ako sa mi testovanie tejto adventúry vlastne páčilo.

Zmeska

Klik pro zvětšení (Budget Cuts - recenze)

Budget Cuts je dielom indie spoločnosti Neat Corporation, ktorá sa medzičasom už postarala o vydanie priameho pokračovania Budget Cuts 2: Mission Insolvency, to však zatiaľ prerod do PlayStation formy nedostalo. Dnes sa preto pozrieme na pôvodný diel z roku 2018, aký sa na platforme Steam dodnes teší vysoko pozitívnemu hodnoteniu. Koncepčne ide o zmesku žánrov, kam okrem už spomínanej adventúrky spadá výrazne aj stealth ikonka a v nemalej forme tu je zastúpená rovnako akcia vo svojej rýdzej podobe. Ide preto o koktail mnohých chutí a je preto o to zaujímavejšie, že sa to všetko vývojárom podarilo skombinovať bez toho, aby nám naservírovali guláš. Prenesme sa teraz krátko do dystopickej budúcnosti, kde je ľudstvo na pokraji vyhynutia a všetkému bordelu na Zemi vládne banda organizovaných strojov.

Zákony robotiky sú nuda

Klik pro zvětšení (Budget Cuts - recenze)

Robotov už prestane baviť dodržiavanie zákonov robotiky definované Isaacom Asimovom a tak je pre vás ako ľudí nebezpečné zdržiavať sa v ich blízkosti. Od istého momentu sú nepredvídateľní a navyše po zuby ozbrojení, čo vedie k už spomenutej linke plazenia sa a využívania prostredia na prechod z bodu A do bodu B. Celý príbeh začína v momente, kedy hlavný hrdina tejto príjemne spracovanej VR značky, pracujúci pre firmu TransCorp, ktorá sa zaoberá výrobou umelej inteligencie a robotiky všeobecne, chce odísť domov. To si tak po celodennej úmornej práci v kancelárii zhlboka vydýchne a postaví sa s cieľom opustiť budovu a zamieriť smerom k rodinnému krbu, avšak práve v tom momente sa všetky dostatočne inteligentné stroje okolo neho rozhodnú, že je načase pristúpiť k vyhladeniu posledných zbytkov ľudskej rasy. Stávate sa lovnou zverou.

Nástroje

Klik pro zvětšení (Budget Cuts - recenze)

Veľkou pomocou na prekonávanie nebezpečných prekážok je v tomto prípade špeciálny nástroj na otváranie krátkodobých portálov, vďaka ktorému ste za určitých podmienok schopní premiestňovať sa na zdanlivo nedostupné miesta. Hrateľnosť sa tak krúti okolo hľadania čo najideálnejšej trasy, ako aj skúmania okolia s cieľom zisku špeciálnych kariet určených na odomykanie zamknutých miestností. Ona už spomínaná akcia je v tomto prípade zastúpená prostredníctvom špeciálnych zbraní určených na likvidáciu robotov, ale komu by sa táto časť hernej náplne nepozdávala, môže ju vo finále pokojne ignorovať a sústrediť sa len na čistý stealth prechod, a to bez jediného zlikvidovaného protivníka. Budget Cuts sa vo svojej PC forme právom dá hodnotiť ako komplexný a atmosférou nabitý zážitok, u portu pre PlayStation VR si však treba pripraviť nervy na pár zásadných nedostatkov.

Technické limity

Klik pro zvětšení (Budget Cuts - recenze)

Skutočnosť, že PSVR je headset snímaný len z jednej strany a pomocou jednej jedinej kamery, tu spôsobuje neustálu nutnosť kalibrácie a súčasne vyrovnávania aktuálnej pozície vašej hlavy. Treba si uvedomiť, že hlavný hrdina Budget Cuts sa snaží intenzívne skrývať medzi nábytkom v kanceláriách a laboratóriách, čím prichádza na rad časté krútenie sa okolo vlastnej osi. Hrať tento projekt prostredníctvom virtuálnej reality od SONY je preto dosť problematické, keďže sa vám do cesty budú pliesť káble a inak kvalitne budovaná atmosféra začne rapídne upadať. Ďalší problém tkvie v nedokonalom snímaní pohybov oboch vašich rúk, za ktorý samozrejme vďačíme archaickej technológii zvanej Move, s ktorou sa tu budeme ale evidentne naťahovať ešte minimálne jeden rok (než SONY konečne príde s PSVR2 a tie zmrzlinové kornúty budeme môcť zahodiť do najbližšieho kontajnera).

Na päť hodín

Budget Cuts musíte prejsť behom piatich hodín a to som tam ešte zarátal aj prípadné zomieranie v niekoľkých kritických bodoch inak rozmerovo malej mapy. Cez to všetko ide o originálne spracovanú adventúru z prvej osoby, ktorá sa vďaka virtuálnej realite dá považovať za niečo jedinečné a miestami uhrančivé. Kto má možnosť si toto dielo zahrať na technicky dokonalejšej VR helme, než je PSVR, rozhodne mu to plne odporúčam, avšak u portu na PlayStation treba počítať s hore vymenovanými prekážkami, ktorých prekonávanie značne degraduje kvalitu hry ako takej.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Budget Cuts - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5 (PSVR)
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Trochu nešťastný port, ktorý znižuje kvalitu hry samotnej

CGwillWin