recenze
Aquanox Deep Descent

Aquanox Deep Descent - recenze
Aquanox Deep Descent - recenze
12:00, 09.04.2021

Necelých dvadsať rokov to tam ležalo. Slaná voda z trupu tejto série už vyžrala všetky vrstvy farebného laku a jediné, čo ešte ako tak pripomínalo prítomnosť nápisu AquaNox, bola malá biela šmuha na polorozpadnutom chvoste v zadnej časti plavidla. Vítam vás u recenzie na ďalšie znovuvzkriesenie dávno zabudnutej série, o ktoré sa koncom minulého roka postarala spoločnosť THQ Nordic. Špecialisti na skupovanie mŕtvych IP sa zohli nad dovtedy trojdielnou PC ságou a pomocou niekoľkých finančných injekcií napumpovali energiu priamo do štúdia Digital Arrow. Aby sme však boli fakticky vecní, tak Aquanox Deep Descent mal už drvivú väčšinu svojho obsahu vytvorenú, keďže v roku 2015 absolvoval prekvapivo úspešnú Kickstarter kampaň, vďaka ktorej pristálo na konto uvedených indie vývojárov celých stotisíc dolárov. Komplikovaný vývoj a nie práve vhodne nastavený rozpočet neskúsených autorov však štvrtý radový diel série takmer pochoval a nebyť spomínanej reinkarnácie slávnej firmy THQ, sotva by sme sa teraz spoločne mohli ponoriť do hlbín kvalít ich vízie.

Podmorská nuda?

Klik pro zvětšení (Aquanox Deep Descent - recenze)

V prípade, ak ste so sériou Aquanox nemali nikdy žiadne priame skúsenosti, určite by bolo vhodné jej koncept aspoň stručne, už takto v úvode recenzie na jej štvrtý radový diel, aspoň načrtnúť. Aquanox využíva overenú formulu postapokalyptického prostredia, kde tá suchšia časť našej milovanej planéty Zem je už pre ľudské bunky neobývateľná. Keďže však vesmírny program zamrzol u snahy vystreliť poisťovacieho agenta zabaleného v alobale na najbližšiu planétu, jediná rozumná záchrana sa týkala úniku pod morskú hladinu. Voda je pre nás ostatne ekvivalentom života a ak už má niečo vyložene podať pomocnú ruku umierajúcej rase, je to práve proporčne dostatočne široké morské dno. Aquanox Deep Descent vás už od prvého momentu chce držať v nejakom napätí ohľadom minulosti a budúcnosti ľudského pokolenia, ale jediné, čo na tento stav využíva, je trápna bájka o strate pamäti hlavnej postavy a nutnosť rýchlej adaptácie v podmorskom prostredí. Hráč si tak odbije základný tutorial, sadne do špeciálne upraveného plavidla (ponorky, ak chcete) a začne plniť dosť banálne misie.

Štyria tankisti a rez

Klik pro zvětšení (Aquanox Deep Descent - recenze)

Stanete sa súčasťou štvorčlennej jednotky podmorských policajtov bez uniforiem, čím vám počas plnenia misií pribudne hromada otravného textu a chrapotu z komunikačného zariadenia. Nie, vaši kolegovia vám reálne v plnení úloh nijako nepomáhajú a vždy, keď nastane akákoľvek akcia, stratia sa ako prd vo výrivke, ale paradoxne v čase, keď už bude po boji, sa zase zjavia a s vervou všetko komentujú. Tento dejový lapsus považujem za jeden zo zásadných dôkazov celkovo komplikovaného vývoja projektu Aquanox Deep Descent, ktorý navyše kazí inak zaujímavú podmorskú atmosféru, a to dosť nepríjemným spôsobom. O čom však tie misie vlastne sú? Hnaní chuťou zistiť, prečo vám niekto vymazal všetky spomienky na minulosť, beriete jednu úlohu za druhou. Ich gro je postavené na jednoduchom recepte putovania vpred s minimálnym popudom na skúmanie okolia. Jediné, čo vás môže zastaviť, zatiaľ čo starými spodkami utesňujete malú dierku v trupe svojej ponorky, je chuť zbierať predmety na úpravu zbraní a plavidla. Je toho však pomerne málo a časom nakoniec zistíte, že ide o veci pramálo dôležité pre hrateľnosť ako takú.

To sa tam nestane

Klik pro zvětšení (Aquanox Deep Descent - recenze)

Okrem hlavných misií tu môžeme nájsť aj niekoľko postranných, ale ak sú tie hlavné často viac než v priemerných vodách, tak tie bočné by som definoval ako čistú stratu času. Osobne som sa tešil na spracovanie podmorského sveta, hlavne na členitosť level dizajnu, ktorý sa predsa len v hernom svete neobjavuje na pravidelnej báze, ale so smútkom v prstoch musím konštatovať, že ani tu to Aquanox Deep Descent príliš nezvláda. Jednotlivé jaskynné komplexy sa po čase začnú opakovať a tam, kde by ste čakali hromadu ľudského odpadu, s ktorým tu v reálnom živote denno denne manipulujeme, nachádzame v hre skôr ukážkovo čisté vody bez známok postapokalyptických obrazov. Tu by sa asi dala položiť otázka, prečo táto hra nakoniec v recenzii dostala viac než len obrázok prasiatka v bahne, čo je viac ako logické. Dôvodom je kvalita spracovania jednotlivých foriem podmorských plavidiel, ako aj príjemný pocit z akcie, kde si musíte nájsť ten svoj ideálny recept na boj. Niekto preferuje ostreľovanie z diaľky a iný zase dáva prednosť kontaktným projektilom a manévrom tak razantným, až sa vám z toho obráti žalúdok. Tento aspekt vývojári do svojej hry dokázali dostať aj po boku slušnej audiovizuálnej stránky a ja osobne to jednoducho chcem patrične doceniť.

Citlivé a presné ovládanie

Klik pro zvětšení (Aquanox Deep Descent - recenze)

Menu ponorky vám dáva rôzne nitky možností ako postupne odstraňovať jednotlivé prekážky a každý z vás by si mal vybrať, nech už preferuje rôzne podmorské scenáre boja. Taktika spojená s pochopením schopností vašej ponorky je tu alfou a omegou, keďže náročnosť spadá do oveľa vyššej kategórie, než by ste možno u takto koncipovanej značky očakávali. Aby som to zjednodušil, tak Aquanox Deep Descent nie je možné preletieť bez správne zvolenej stratégie a dobre riešených manévrov, a to ani na strednú obtiažnosť. Umelá inteligencia stojaca proti vám dokáže meniť svoje pozície a využívať kompletný arzenál, a tak je nutné sa skrývať za prekážky a využívať členitosť terénu vo svoj prospech. Veľkým pomocníkom je celkovo dobre zvládnuté ovládanie, ktoré reaguje aj na jemnú interakciu, čo je pochopiteľné s ohľadom na fakt, že často sa ocitnete doslova nalepení na skalný masív a je nutné manévrovať len pár centimetrov od ostrých výbežkov schopných vás potopiť ako fotka prostitútky prezidenta USA. Boje na podmorskom ihrisku sú viac než štýlové, a preto ma vlastne mrzí skutočnosť, že v súčasnosti už multiplayer režim nikto nezapne, a preto vám ostane len možnosť skúsiť nijako extra podarenú kampaň pre jedného alebo dvoch v kooperácii.

Chýba port pre konzoly

Aquanox Deep Descent mohol zafungovať oveľa viac, ak by autorská skupina dokázala zásadne lepšie podchytiť náplň misií a celkovo donútiť hráčov do skúmania nie zrovna dobre vybudovaného podmorského terénu. Cez to všetko sa ale po stránke hrateľnosti jedná o slušný a dôstojný návrat IP ako takej, ktorému by dozaista pomohol aj port na nejakú populárnu konzolu.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti THQ Nordic

Klik pro zvětšení (Aquanox Deep Descent - recenze)

Recenzovaná verze: PC
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Podmorské boje plné zábavnej taktiky tu nanešťastie narážajú na hromadu nedostatkov

CGwillWin