recenze
Vader Immortal: A Star Wars VR Series

Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze
Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze
10:00, 02.02.2021

Prvé dielo zo segmentu virtuálnej reality v roku 2021, na ktoré som si zobral svoj nekompromisný kameň mudrcov v prášku, je kolekcia zážitkových VR epizód z celosvetovo populárneho sveta Star Wars. Toto sci-fi univerzum, ktoré ja osobne považujem za nesmierne preceňované a v istých smeroch bezduché ako koncepcia masážneho prístroja na zadok, dostáva aj naďalej masívnu podporu zo strany herných spoločností a aj keď sa EA musí s jeho logom definitívne rozlúčiť, na scénu prídu ďalšie hry rozprávajúce nám rôzne príbehy z tejto ďalekej budúcnosti. Spoločne sa teraz pozrieme práve na Vader Immortal: A Star Wars VR Series, čo je zhluk troch pôvodne samostatne vydaných epizód, ktorý sa ešte minulý rok objavil na PSVR.

Nech ťa bolenie hlavy sprevádza

Klik pro zvětšení (Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze)

Po publikácii výhradne len pre Oculus Quest (písal sa rok 2019) sa tak aj hráči a majitelia konzol značky PlayStation - testoval som hru na PS4 ako aj PS5, hneď po tom, čo mi SONY slávnostne doručilo špeciálny adaptér na prepojenie starej kamery s ich aktuálnou next-gen mašinou, mohli vybrať rýchlosťou svetla na tri hodiny trvajúci výlet do temného vesmíru. Aby ste tomu rozumeli, autorom prišlo príhodné nastaviť časovú os každej epizódy na zhruba jednu hodinu tak, aby vás z celého toho zážitku náhodou nezačala výrazne bolieť hlava. Z pohľadu dejovej linky sa tu ocitáme medzi udalosťami z filmov Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith a Rogue One: A Star Wars Story, čo znalcom danej IP asi povie viac než moje ostentatívne narážky na samotnú kvalitu využívaného materiálu.

Zajatec

Klik pro zvětšení (Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze)

Hlavným hrdinom tejto trojčlenky je istý pašerák, ktorého uväzní sám Darth Vader a aby to malo všetko patričný náboj s motiváciou, zároveň ide o potomka Lady Corvax. Tá, ako určite viete, zničila povrch svojej vlastnej domovskej planéty Mustafar, a to na základe neodbornej manipulácie s vysoko nebezpečným artefaktom zvaným ako Bright Star. A tu sa dostávame k celej scenáristickej pointe. Obávaný potápač Darth Vader dobre vie, kto vlastne ste, a preto vás zajal a začal vydierať. Chce, aby ste v sebe našli kus svojej matky a dokázali pre neho získať spomínaný artefakt, to všetko pomocou niekoľkých vesmírnou agentúrou doporučených spoločníkov. Tu sa začína celá tá trojhodinová odysea s helmou na spotenej hlave a s príšerne zle fungujúcimi Move ovládačmi v ruke, pri ktorej bude lepšie, ak sa pohodlne usadíte, keďže ničiť si kolená len pre toto dielo by bolo určite chybou.

O scenár všetkých troch epizód sa postaral David S. Goyer

Klik pro zvětšení (Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze)

Ak vyššie spomínam pojem "zážitková hra", je nutné to jemne rozviesť. Vader Immortal je jasnou poctou pre všetkých fanatických milovníkov univerza, s akým pracuje. Počas uvedených troch hodín sa prostredníctvom pohľadu z prvej osoby a so svetelným mečom v ruke (plus schopnosťou nalievať kávu na dva kilometre) pozriete na rôzne zaujímavé miestečká. Nech už ide o samotný palác majstra dýchavičnosti Vadera, alebo nekonečnú spleť jaskýň na povrchu známych planét. Na každom kroku na vás vyskočí spomienka na filmy a seriály s logom Star Wars, čo je logické využívanie licencie, avšak skôr či neskôr vám začne v hlave hlodať otázka; o čom toto celé vlastne je? Schopnosti virtuálnej reality by dnes mali byť už viac než len demom na päťminútové ohúrenie nechcenej rodinnej návštevy, ktorá vám vtrhne do domu ako predajca životnej poistky s kovovou špičkou v topánke. VR by malo zaujať hlavne hrateľnosťou a až potom tým, čo od neho automaticky očakávame, a presne to Vader Immortal nedokáže. Táto kolekcia sa krúti na mieste a ak dám bokom slušnú interakciu pri súbojoch s mečom a nejaké to ničenie skál, všetko ostatné končí len u vykrúcaní krkov počas obzerania okolia.

Lag

Klik pro zvětšení (Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze)

V drvivej väčšine akčných situácií, pri ktorých sa vás hra snaží presvedčiť, že práve v danom momente čelíte istej smrti, je priam iritujúce nechať sa zasiahnuť projektilom a zistiť, že ste vlastne nesmrteľný. Dám teraz bokom technické chyby, ktorých tu je ako maku a rovnako prežijem archaickú nedokonalosť ovládačov PlayStation Move a skúsim komentovať hlavne to, čo sa spája so zážitkovými VR projektami. Ide tu predsa hlavne o atmosféru a pocit, že som skutočne súčasťou deja, v ktorom môžem niečo zmeniť, a tak ako som schopný vraziť svetelný meč do chrbta svojho úhlavného nepriateľa, rovnako môžem zomrieť. Nie, tu vás nič také nečaká a akonáhle opadne úvodné ohúrenie scenériou, začne vám postupne dochádzať, že to je všetko len jedna, síce pekne namaľovaná, ale obsahovo bezvýrazná plachta zavesená o silnú licenciu. Pre milovníkov sveta Star Wars by som chcel recenzovať niečo oveľa komplexnejšie než toto, zvlášť ak tu ide o nie práve lacnú a bezvýznamnú produkciu. Každopádne opäť asi bude platiť skutočnosť, pri ktorej stačí zamávať vlajkou s populárnym nápisom a na kvalite prevedenia už tak záležať vlastne nemusí.

Momentálna cena kolekcie klesla pod 20 dolárov, čo je určite prijateľnejšie než pôvodná 40 dolárová cenovka

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Vader Immortal: A Star Wars VR Series - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR) / PlayStation 5
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Slabé a povrchné

CGwillWin