recenze
Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze
Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze
12:00, 04.09.2020

V dnešní recenzi zabrousíme do sportovních vod, konkrétně těch fotbalových. Nebojte se, nejedná se o článek pojednávající o nejnovější FIFA záležitosti, nýbrž o arkádovém manga fotbálku s názvem Captain Tsubasa: Rise of New Champions, za kterým stojí vývojářský tým Tamsoft. Pojďme se nyní podívat, jak takové spojení anime a populárního sportu, založeném na honbě za kulatým nesmyslem taky může vypadat. To se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Jeden kapitán

Pakliže je vám postava kapitána Tsubasy cizí, tak vězte, že v Japonsku je tomu zcela opačně, jelikož se jedná o populární komiksovou postavičku, která se na videoherní scéně neobjevuje poprvé. Je však logické, že naše herní publikum nemusí být s tímto univerzem obeznámeno, stejně tak, jako ostatně i v mém případě. Nicméně, jakmile jsem zaregistroval pár informací o chystaném novém fotbalovém titulu, zastříhal jsem ušima a začal se na tento kousek těšit. Však arkádových sportů není nikdy dost, nebo snad ano? Inu, jak se to vezme. Hra jako taková disponuje v podstatě dvěma příběhovými režimy, což může ale nutně nemusí věštit předem nic dobrého. Ne každý je fanouškem sáhodlouhých rozhovorů v podobných typech her a je nutno hned zkraje podotknout, že těch si zde užijete skutečně dost.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Spousta řečí okolo

Hlavní příběhová linka se tedy točí okolo ústřední postavy, talentovaného fotbalového kapitána Tsubasy Ozory, jehož cílem není nic menšího, než se dostat na výsluní, a to rovnou v Brazílii, kolébce legend tohoto sportu. Na pouti za svým snem potkáte spoustu postav z daného univerza, které opět ocení především sklaní fanoušci, avšak si troufám odhadnout, že pro většinu hráčů se bude jednat o anonymní hrdiny. Ti samozřejmě zastupují obě strany barikády, takže povětšinou jde o soupeře, kteří vám chtějí zápasy co nejvíce znepříjemnit, i když logicky narazíte i na nějaké ty „pozitivní“ hrdiny. Je určitě fajn, když hra disponuje nějakým tím příběhovým pozadím, nicméně zde si myslím, že opravdu působí spíše rušivě, jelikož tato složka převažuje nad samotnými zápasy a tak hráči, kteří touží pouze po kopání do meruny, mohou být lehce rozladěni.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Stát se hvězdou?

Druhou možností, která disponuje vlastním příběhem, je tvorba vlastního hráče, kterého si lze přizpůsobit v mnoha oblastech a zvolit si vlastní cestu celkem ze tří možností, prostřednictvím volby daného týmu. Ve své podstatě se tento mód nikterak zásadně hratelnostně neliší od toho předchozího, nicméně si alespoň o něco více můžete připadat v centru dění, když se příběh točí okolo vás samotných. Navíc je tento režim mnohem méně „ukecaný“, takže si v něm i víc zahrajete. Tím se dostáváme k samotným zápasům, které jsou, jak to říct, pořádně bláznivé. Zapomeňte na vážně pojaté (polo)simulace, jelikož zde arkádové prvky převládají na všech frontách. Kromě fotbalu jako takového si totiž můžete rovnou ze startu přičíst ne zrovna málo prvků z bojových sportů, jelikož těmi se to na zelené trávě bude jen hemžit. A co teprve, když vezmeme v potaz, že tu neexistuje například nic takového jako fauly? Z tohoto důvodu to na trávníků často vypadá jako v aréně MMA, hráči lítají vzduchem po ukázkových „kosách“ či hokejových bodyčcích.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Řádná rubanice

Kromě faulů, které tu neexistují, se samozřejmě hraje na dvě branky, s čímž souvisí snaha obou týmů vstřelit gól. Zapomeňte však na jakkoliv reálně ztvárněné střely. Namísto toho je nutno uvědomit si, že čím silnější rána, tím vyšší je šance na úspěch. Z klasické střely je totiž ve skutečnosti nemožné prostřelit soupeřova gólmana, tak nezbývá než naplnit speciální měřič síly, na jehož vrcholu se většinou ukrývá nějaká ta speciální střela. Po jejím použití následují efektní animace, kdy zářivý míč buď brankář zastaví nebo i s ním doplachtí až do brány. Brankáři disponují svým vlastním ukazatelem síly, který jim opakovanými zákroky klesá, takže v podstatě jde o jediné – ustřílet jej do doby, dokud nezačne balon propouštět za svá záda. Inu, a v tom tkví veškerá fotbalová hratelnost titulu Captain Tsubasa: Rise of New Champions. Propracovat se ke střele, dát co největší ránu a doufat v úspěch. Pomocí faulů a ostatních zákroků vůči soupeřovým fotbalistům navíc dobíjíte další, tentokráte týmový měřák, po jehož naplnění si můžete po omezenou dobu vychutnat jisté bonusy, přinášející výhody v podobě zvýšení rychlosti nabíjení střel či rychlejšího pohybu hráčů.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Kopaná a mušky

Když už se rozhodnete hrát slušnějším způsobem, než na který je hra primárně zaměřena, nechybí klasické herní prvky jako nízké či vysoké přihrávky, poměrně jankovitý model sprintu ani kličky a jiné finesy. Přepínání hráčů zde funguje také podle jakýchsi podivných algoritmů, takže dost často zažijete stavy, kdy si přepnete na hráče, který není v dané chvíli na obrazovce vidět a je tak poměrně složité vyběhnout do záběru a hned aktivně napadat soupeře. Také je pravdou, že ač je několik prvních zápasů skutečně zábava, po chvíli zjistíte, jak se většina protivníků chová a poté hratelnost může upadnout do poměrně solidního stereotypu. Ten se dá samozřejmě zredukovat tím, že se vrhnete do online zápolení proti živým hráčům v multiplayerovém režimu.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Pěkně vymalováno

Co se týče technického zpracování, tak zde se asi nedá nic moc vytknout, kromě již avizovaných problémů s ovládáním pohybu vašich fotbalistů. Animované zpracování jinak působí velmi stylově a ani zvuková stránka nikterak extra nezahálí. Fanoušci povzbuzují, údery protihráčům hezky duní a celkově tak hra působí solidním dojmem. Nicméně co do hratelnosti, stále jí však něco chybí. Pokud by na této stránce autoři do budoucna zapracovali, tak kdoví, třeba by se Tsubasa mohl postavit bok po boku klasickým fotbalovým simulacím jako obstojný arkádový doplněk. Komu tedy tuto hru doporučit? Jednak určitě fanouškům tohoto sympatického fotbalisty, případně i těm, pro které nehraje prim reálné ztvárnění tohoto sportu, nýbrž mají raději bláznivé arkádové kousky.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Tamsoft

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Ceny hry Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Captain Tsubasa: Rise of New Champions - recenze)

DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Trochu jiný fotbálek, než na který jsme zvyklí. K dokonalosti mu však ještě kus chybí.

CGwillWin