hw
Ako to bude s podporou starších gamepadov u next-gen konzol?

Ako to bude s podporou starších gamepadov u next-gen konzol?
10:37, 04.08.2020

Včera sme si stručne nadhodili síce neoficiálnu, ale dosť predpokladanú informáciu k výdrži batérie v ovládači DualSense a dnes, sa naopak pozrieme na spätnú kompatibilitu starších periférií voči tým nastupujúcim.

Už vopred sme vedeli, že Microsoft sa nechce svojich stálych zákazníkov nijako dotknúť zamedzením podpory už vydaných ovládačov (bola by to ostatne hlúposť, zvlášť u takých luxusných produktov ako Xbox Elite) a tak vieme, že všetky ovládače z Xbox One bude možné využívať aj po pripojení k Xbox Series X a to v kompletnom užívateľskom rozhraní. V prípade SONY sa však dnes dozvedáme, že ich prístup bude v tomto smere predsa len trocha komplikovanejší.

PlayStation 5 vám umožní do svojho systému pripojiť gamepad z PlayStation 4, ale ten nebude možné využiť na hranie PS5 titulov, slúžiť má len na hranie vrámci spätnej kompatibility. Pozitívnou správou je podpora pre všetky oficiálne licencované výrobky (volanty, riadiace páky, simulačné periférie) z PS4, ktoré sa budú nakoniec dať využívať na hranie PS4 a PS5 projektov. To sa týka aj úzkeho trhu s licencovanými slúchadlami, nech už je reč priamo o výrobkoch SONY alebo produktoch tretích strán.

Kapitolou samou o sebe je VR sekcia. V tomto prípade sa prekvapivo dočkáme podpory archaického Move zariadenia (zmrzlina s mizerným move trackingom), ako aj simulačnej zbrane Sony Playstation Aim Controller, ale vôbec najzaujímavejšie je rušenie pripojenia PS4 kamery do konzole PlayStation 5. Na tento krok budete potrebovať špeciálny adaptér, ktorý vám SONY zašle priamo domov a to na svoje náklady. Takýmto spôsobom si pripojíte PSVR do PS5 a pomocou vyššie spomenutých ovládačov môžete hrať staré, ale aj ešte neohlásené VR značky. Je to síce trocha smutné, sledovať ako sa k next-gen systému pripája niečo čo už dávno malo byť nahradené druhou a bezdrôtovou generáciou, ale snáď sa dočkáme budúci rok.


DALŠÍ

CGwillWin