recenze
Na křídlech: na ptáky jsme krátký

Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze
Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze
12:00, 15.08.2020

Hra Na křídlech je o hraní si na ornitology. Sbíráte kartičky ptáků a budujete co nejlepší a nejlépe hodnocené "hejno". Hra byla vytvořena po mnohých konzultacích s ornitologickými spolky a literaturou. Ne! Nezavírejte prohlížeč! Čtěte dál! Vážně. Na křídlech je prohnaně dobrou a nápaditou záležitostí!

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

Ptáci, kam se podíváš

Základem hry jsou karty. Karty s různými ptáky. Je jich 170 a dalších 10 v mini-rozšíření Střemhlavý start, který je automaticky součástí druhé edice hry. Na kartičkách najdete mnoho informací o zobrazených exemplářích - český a latinský název, obrázek, rozpětí křídel, čím se živí, kde se vyskytuje, kolik snáší vajec, jaká si tvoří hnízda a nějaká perlička na závěr. Všechny tyto informace hra používá ve svém nápaditém a neotřelém systému.

Kdo by věřil, že je život ornitologa tak zábavný?

K těmto údajům přibudou ještě vítězné body a akční příkazový pruh. Ne každý pták přináší body a ne každý přinese svému majiteli extra akci. Akce jsou rozděleny do tří kategorií dle způsobu aktivace - ihned po vyložení, ve svém tahu daného druhu a reakce na akci soupeřů.

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

Voliéry a vajíčka

Ano, opravdu budete mít voliéry. I vajíčka. Voliérou jsou hráčské desky, na nichž budete provádět akce a vykládat ptáky. Vajíčka jsou dřevěná a v jedné - miniaturní - velikosti, ale zato v různých barvách, jež odpovídají realitě.

Hra se hraje na čtyři sezóny, každá má nějaký společný úkol, jež se následně vyhodnotí. V každé máte klesající počet akcí/tahů: začínáte s osmi a v posledním kole máte už jen pět. Překvapivě je to velice dobře nastavené a ubývající akce nijak výrazně nechybí.

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

Základní akce jsou čtyři: snášení vajec, obstarávání potravy, dobírání karet a vykládání karet. Vykládat karty budete z ruky do voliéry, poplatkem je potrava a v pozdějších fázích i vejce. Snášet vejce mohou jen ptáci ve Vašich voliérách a to do limitu jejich snůšky uvedené na kartě. Dobírat karty můžete z nabídky trhu - tři odkryté karty - nebo líznutím skryté karty z balíčku.

Množství ikon je do začátku jedinou komplikací pro nové hráče. Jak se v nich zorientují, tak si začnou užívat herní zážitek, který je díky mechanismům a komponentům jedinečný.
Ptačí budka a krmítko

Potravu budete obstarávat z krmítka. A ne jen tak ledajakého. Ve hře Vás čeká opravdová ptačí budka, ač jen z kartonu. Funguje jako házecí věž a zároveň nabídka pro pět kostek, jež zobrazují dostupné krmivo. Právě ta budka hře dodává na reálném zážitku.

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

Každý hráč má ještě k dispozici kartu/y osobních úkolů, které tají před ostatními.

Na konci hry se sčítají body hned za několik kritérií: body za vyložené ptáky, body za vajíčka, dále z osobních i společných úkolů a z případných dalších mechanismů. Těmi jsou třeba sběrači - ptáci, jež si do hnízd ukládají potravu "na horší časy"; dravci - ptáci, jež loví jiné ptáky; a společenští ptáci, jež žijí v hejnech a budují si v průběhu hry tyto hejna.

3D ptačí budka je pěkný detail, jak se odlišit na deskovkovém trhu. Navíc funguje i jako házecí věž a následně jako krmítko - místo s nabídkou potravy pro hráče.

Hra je graficky velice působivá a neinvazivní barvy korespondují s tématem. Jen se v první partii musíte popasovat s množstvím ikon a jejich významem, ale stačí tomu obětovat dvě, tři sezóny a hra se Vám rychle začne odměňovat za vloženou investici.

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

Dalším elementem, jež zaujme, je použití 3D ptačí budky na krmítko. Tím hra vybočuje na deskoherním trhu z řady. Jak již bylo zmíněno, byla hra vytvořena v konzultaci s ornitologickými společenstvími, takže veškeré údaje o ptácích jsou vědecky podložené a přesné, tudíž má hra přesah i do vzdělávacího teritoria. Jedinou vadou na kráse snad může být, že veškeré vyobrazené ptactvo je severoamerického původu. Ale to napraví první rozšíření s názvem Perutě Evropy, které je již dostupné na českém trhu.

Po herní stránce lze "vytknout" snad jediná věc: jedná se o čistokrevnou eurohru, takže interakce mezi hráči je téměř nulová. Ale to je standard žánru, takže je pouze nutné s tím počítat.

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

Druhá edice hry obsahuje mini-rozšíření Střemhlavý start, jehož hlavní funkcí je rychlé seznámení se se hrou a jejími mechanismy. I tak musíte nastudovat pravidla, ale rozšíření s Vámi projde první herní tahy, čímž se rychleji dostanete do tohoto ornitologického světa.

Stonemaier Games je zárukou kvality u deskovek. A Na křídlech je jedna z nejlepších her, které jsem zkusil (nejen) v poslední době.

Na křídlech je hra, která okouzlí promyšleností jak svých mechanismů, tak i komponent. Hra pochází z dílny Stonemaier Games, stejně jako třeba Scythe, My Little Scythe, Charterstone, Tapestry, Mezi dvěma zámky šíleného krále Ludvíka, a je znát, že na hry tohoto vydavatele má smysl si počíhat. Hra svými mechanismy nepřipomíná žádnou jinou na českém trhu a i tématikou je jedinečná. Být ornitologem opravdu může být zábavné a cool.

A jelikož se jedná o počin Stonemaier Games, tak se můžete těšit i na variantu pro sólovou hru, která je opět propracovaná a naroubovaná na kůži hře a všem jejím mechanismům, abyste získali plnohodnotný herní prožitek i pokud nemáte zrovna s kým hrát.

Koupit hru Na křídlech

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (Na křídlech: na ptáky jsme krátký - recenze)

SUPER
97%
CZECHGAMER
Zahrajte si na ornitology. Vážně. Je to zábavnější, než byste čekali. Nemusíte sedět nikde v dešti a větru a přesto to bude zábavné i poučné. Jedna z nejlepších her posledních měsíců.

CGwillWin