recenze
Marvel's Iron Man VR

Marvel's Iron Man VR - recenze
Marvel's Iron Man VR - recenze
17:00, 02.07.2020

Keď som sa počas minuloročného Gamescomu v nemeckom Kolíne nad Rýnom mohol aspoň na moment zahrať na samotného Tonyho Starka, svoje vtedajšie pocity spísané do preview článku by sa len ťažko dali definovať ako nadšené. Ak pravidelne navštevujete našu sekciu recenzií, je vám určite jasné, že segment virtuálnej reality nám nie je vôbec cudzí, vlastne je to úplne naopak, avšak naše nadšenie už dávno nedokáže zakryť priemerné výtvory rôznych menších či väčších spoločností, ktoré pri skladbe svojich výtvorov vsádzajú na onen VR efekt. Dokázal sa práve vydaný a exkluzívny Marvel's Iron Man VR vymaniť z tejto čoraz častejšej charakteristiky, alebo do nej nakoniec zapadol až po okraj vlastnej helmy?

Naleštená monotónnosť

Klik pro zvětšení (Marvel's Iron Man VR - recenze)

O vývoj sa v tomto konkrétnom prípade postarala americká spoločnosť Camouflaj, pre ktorú to bola v poradí len druhá regulárna videohra. Ide o autorov indie hitu République, ktorý samotné štúdio dostal takpovediac na mapu a práve vďaka VR verzii tejto stealth adventúrky sa dostali aj do hľadáčika koncernu SONY a v rukách sa im náhle ocitla licencia na slávneho Iron Mana. Camouflaj tak na jednu stranu získal šancu o to viac preniknúť do povedomia hráčskej základne, ale na rozdiel od vlastného originálneho výtvoru République už nemohli tvoriť bez akýchkoľvek limitov. Ikonka odkazujúca na komiks z továrne na hrdinov im jednoducho zviazala ruky a obávam sa, že akékoľvek snahy o nejaké odchýlenie sa boli zamietnuté ešte skôr, než ich stihli vysloviť. Pritom samotný nápad prevteliť sa do arogantného multimilionára, čo pre drzý vtip nechodí píliš ďaleko, nevnímam ako niečo vyložene zlé, avšak výsledná realizácia už je trocha iná pesnička.

Slnečné pláže Malibu a nekonečné odlesky

Klik pro zvětšení (Marvel's Iron Man VR - recenze)

Za predpokladu, že si túto akčnú adventúru zadovážite ako milovník všetkých MCU adaptácií, príde vám hlavná dejová linka asi úplne v poriadku (je tu pár vecí prehodených, mám na mysli komiks verzus MCU). Jedná sa však len o fragmenty z už videných filmov, ktoré do seba zapadajú na akejsi retrospektívnej vlne. Pre úplného nováčika to na druhú stranu nemusí vyznieť až tak chaoticky, aj keď sám som miestami premýšľal, prečo sa práve pozerám na tú a onú NPC postavu. Marvel's Iron Man VR má však predovšetkým zabávať pomocou rýdzej akcie, kde ste čoby super hrdina zavesení kilometre nad zemou a o život vám usilujú rôzne sorty mechanických protivníkov. Tento aspekt je viacmenej dodržaný, aj keď, ak ste očakávali stopercentnú voľnosť v pohybe, príde skoré vytriezvenie. Dosť značná časť gameplay sekvencií beží na takzvanom rail-shooter základe, aby ste stíhali reagovať na frenetické kaskády nebezpečných projektilov smerujúcich na hlavného hrdinu. Preto ak neznášate takto ladené automatové ovládanie, určite dajte rýchlo ruky preč.

Vďaka za ten humor...

Klik pro zvětšení (Marvel's Iron Man VR - recenze)

V úvode som možno trocha kriticky pristúpil voči spoločnosti Camouflaj a ich kreatívnemu razítku pod nápisom Marvel's Iron Man VR, keďže vo finále tam je predsa len niečo nad očakávania. Ide o snahu zozbierať čo najviac príbehov z univerza daného hrdinu a vtesnať ich do niekoľkých hodín čistého času bez toho, aby to nevyznelo prekombinovane. Aby ste sa ale nezačali nudiť ešte skôr, než vám hra rozviaže ruky a umožní začať s interakciou, dostanete šancu sa niekoľkokrát od srdca zasmiať. Nespadám síce medzi fanatických milovníkov osobnosti menom Robert Downey Junior, avšak v tomto texte už raz spomenutý drzý humor mám vlastne dosť rád a v hre samotnej som ho preto uvítal. Treba sa však prestať smiať a skôr začať konať, keďže bývalá vojenská technika s logom firmy Stark Industries sa dostala do rúk istej protikorporátnej aktivistky a cieľ jej hnevu je mierený práve na strojcu arzenálu. Nanešťastie tu už tá zábava začína skákať na jednej nohe a určite asi tušíte, prečo tomu tak je.

PlayStation Move? Pch...

Klik pro zvětšení (Marvel's Iron Man VR - recenze)

Nemôžem sa dočkať príchodu novej generácie konzol rovnako tak, ako sa nemôžem dočkať oficiálneho ohlásenia druhej generácie PlayStation VR. S ňou totižto definitívne zanikne archaická periféria s názvom Move, ktorá mala svojho času konkurovať motion ovládačom z Nintenda Wii. Píše sa ale rok 2020, a tak, ako je Move nedostatočne kvalitným kusom hardvéru, sa v spojení s PS4 kamerou, rovnako plnou vlastných limitov, stáva o to väčšou prekážkou. Iron Man VR je pritom akčná hra plná hektických momentov, kedy sa v stotine sekundy musíte zorientovať v priestore a reagovať rovnako tak rýchlo. Ak dám bokom skutočnosť, že samotná PSVR je samozrejme pripojená ku konzole pomocou káblu a v momente, kedy sa potrebujete otočiť o stoosemdesiat stupňov, ste okamžite obmedzovaní na pohybe, oveľa horšie na tom je snímanie pohybov oboch rúk v situácii, kde stojíte voči spomenutej kamere chrbtom. Na scénu nastupuje oneskorené alebo kompletne chybné čítanie pohybov a samozrejme aj s tým spojený negatívny dopad na dianie v hre. Neostáva nám nič iné len dúfať, že akonáhle skončí časová exkluzivita (môj predpoklad), budeme môcť naplno doceniť akčnú vložku už na technicky dokonalejších VR headsetoch.

Za predpokladu priaznivej technickej stránky sa rozhodne môžete cítiť ako Iron Man

V prípade, ak dáme bokom nie práve ideálnu technickú stránku spojenú s limitmi PSVR headsetu, Marvel's Iron Man VR je typickou akčnou značkou vo svojom segmente. Ponúka často monotónne náplne misií premiešané síce s podareným humorom, ale zase dlhými nahrávacími obrazovkami. Pre milovníkov univerza Marvel, a zvlášť samotného Iron Mana, ide o druh istej povinnosti, avšak pre všetkých ostatných tu je onen varovný prst, ktorý ukazuje na všetky vyššie spomenuté nedostatky. Celkovo by ste mali príbehom preletieť behom slušných siedmich hodín, o to horšie sa ale potom potláča už spomenutý stereotyp, ktorý nezachránia ani povrchné vylepšovania obleku a arzenálu s ním spojeného.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Sony Czech.

Klik pro zvětšení (Marvel's Iron Man VR - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Hra na istotu a s nie práve spoľahlivou technológiou

CGwillWin