hw
recenze
HyperX Alloy Elite 2

HyperX Alloy Elite 2 - recenze
HyperX Alloy Elite 2 - recenze
12:00, 20.07.2020

Keď som pres rokom a niečo dostal možnosť vyskúšať si rýdzo hernú klávesnicu Alloy Elite od HyperX, spomínam si na istú mieru vlastného rozčarovania, keďže tak tuhé kovové šasi, na ktorom táto vlajková loď smelo vyplávala do nebezpečných konkurenčných vôd, som v rukách dovtedy ešte nedržal. Bolo však jasné, že kvalita v tomto prípade nezačne a neskončí len u použitých materiálov, ostatne aj z úst kolegov po celom svete padali nadšené reakcie a onen prívlastok hardvérového elitárstva robil jej strojcom radosť aj priaznivou predajnosťou. Bolo by preto, minimálne z obchodného hľadiska, hlúpe nevyužiť pretrvávajúci záujem verejnosti a nevyskúšať prísť s nejakou tou evolúciou. Ako už asi tušíte, na ňu sa časom predsa len dostalo, a tak nám do redakcie nedávno doputoval balíček pod označením Alloy Elite 2, ktorý mnohé naznačil už pomocou fotografie na obale.

Symphonický orchester RGB

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Elite 2 - recenze)

Ako to len opísať a nevyznieť prehnane pateticky? Už viem! Mojich desať vychudnutých prstov začalo tancovať po tej fiktívnej klaviatúre plnej písmen a znakov, aby za zvuku rytmického cvakania červených spínačov spoločne s večnou temnotou vstúpili do žiary miliónov farieb. Bolo to dobré? Chcel som tú, už na prvý pohľad, čitateľnú novinku podčiarknuť kúskom svojej duše, keďže vyvýšené tlačidlá u tejto klávesnice prinášajú prezentáciu RGB efektu v celej jeho kráse. Ako máte možnosť vidieť z priložených snímkov, tak telo klávesov je z troch štvrtín kompletne obnažené, čo nám v kombinácii s výkonným podsvietením prináša niečo doteraz nevídané. Je to jednoducho nádhera pracovať, alebo prípadne hrať práve na tomto nástroji, zatiaľ čo je okolo vás šero, keďže každá interakcia ten prúd pulzujúceho svetla len umocní. V prípade, ak by ste po mne teraz chceli zostaviť nejaký rýchly rebríček najkrajšieho využitia svetla u herného hardvéru, novinka z továrne Kingston Technology by s prehľadom sedela na tróne a v ruke držala blikajúce žezlo.

Sto bodov za dojem, ale ako sa na tom hrá?

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Elite 2 - recenze)

V pôvodnej verzii Alloy Elite by ste našli klasické mechanické spínače z celej palety (Cherry MX, Brown, Blue), ktoré dozaista plnili svoju funkciu podľa očakávania, avšak do druhej generácie už pochopiteľne nikto neočakával ich návrat. HyperX totižto ešte minulý rok prišiel s vývojom svojich vlastných spínačov a tie kvalitatívne potvrdili porekadlo o dôležitosti interného vývoja technológií. Do novinky tak stúpil nateraz len s červenými lineárnymi spínačmi. V tomto bode ale výpis nejakých zmien vôbec nekončí. Zaujať môže oveľa elegantnejší dizajn, ako aj zrazenie cenovky o niekoľko desiatok eur smerom dole (v súčasnosti je táto mechanická herná klávesnica dostupná za sumu cca 160 Eur). Verím, že už som vás v texte vyššie jasne presvedčil o významnom pokroku na poli dizajnu, ale v game kultúre našťastie stále prevládajú aj nároky na stabilitu počas výkonu daného výrobku. V tomto bode je Alloy Elite spoľahlivým kamarátom do náročných bojov v online hrách, ako aj strategických seans, v aj mimo multiplayeru. Vďaka prepojeniu s komplexným softvérom Ngenuity, ktorý sa za tie dva roky od vydania prvej verzie tejto klávesnice obrovsky posunul, máte možnosť dedikovať vlastné profily, ako aj prispôsobovať celú tú svetelnú šou aktuálnej nálade.

V pamäti klávesnice si môžete nechať uložené tri profily

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Elite 2 - recenze)

Všetko podstatné je po ruke aj mimo softvéru. V ľavej hornej časti nájdete tlačidlá pre zmenu intenzity osvetlenia, ako aj možnosť prepínania jednotlivých profilov. Naopak, na tej opačnej strane dizajnéri umiestnili známu paletu multimediálnych tlačidiel, vrátane obrovského kovového kolieska pre reguláciu zvuku. Kto potrebuje mať po ruke vždy aj jeden náhradný USB vstup pre nabíjanie telefónu, alebo čokoľvek v tomto zmysle, určite sa poteší zadnej hrane klávesnice. Veľa názorov na výbavu prémiovej kategórie akéhokoľvek druhu hardvéru sa bude vždy prieť o to, čo by mal výrobok obsahovať a čo už je zbytočné a cez čiaru. HyperX ide v tomto smere viac do minimalizmu a snaží sa na materiálovo vyvážané šasi nasadiť len to, čo hráč reálne využije a rozhodne tak neide cestou experimentov. HyperX Alloy Elite 2 je aj preto ako dobre stavaná vojnová loď, ktorá vás nesklame v tom, čo má herná klávesnica ponúkať na prvom mieste, teda spoľahlivosť a intuitívne prispôsobenie pomocou softvéru. Všetko ostatné je už vec subjektívnych dojmov, kde tie misky váh môže z časti zaťažiť aj pre niekoho nepotrebný RGB efekt.

Reakcia originálnych spínačov od HyperX je u 1,8 mm

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Elite 2 - recenze)

Čo sa týka mňa osobne, tak druhá generácia prémiovej rady klávesníc Elite ma nechala pocítiť akýsi stabilný luxus a som presvedčený o tom, že ten sa nevytratí ani nasledujúce dva roky. Za všetku tú v tomto texte toľko spomínanú kvalitu materiálov záverom spomeniem priam predimenzovaný a plne pletený kábel, ktorého životnosť by som násobil pokojne aj číslom štyri.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Elite 2 - recenze)


CGwillWin