recenze
Podmořská města - Nové objevy

Podmořská města - Nové objevy
Podmořská města - Nové objevy
12:00, 14.06.2020

Léto se blíží, hranice se otevírají, tak bude brzy čas ve slevě vyletět k moři. A to vás třeba uchvátí tak, že v něm budete chtít žít. Ne na lodi či cestovat kolem světa, ale přímo ve vodě, v podmořské kupoli hluboko na dně, daleko od lidí, jen s partou přátel. Nechodit do práce a jenom hrát deskovky a příležitostně se rozmnožit, aby bylo s kým hrát deskovky pro víc lidí. O takové utopii možná sní málokdo, ale díky Mindok se můžeme už od loňska alespoň na domácím stole do této situace vžít. Podmořská města patří mezi vynikající euro hry, ale ani od nás si nevysloužila perfektní skóre. To ale mění rozšíření Nové objevy, které dotahuje všechny šroubky plnou silou, ale zároveň tak, aby nestrhlo závity.

Klik pro zvětšení (Podmořská města - Nové objevy)

Co je v krabici?

Nejdůležitější jsou hráčské desky. Ty jsou totiž konečně z pevného materiálu a ne jenom listy snadno poničitelného papíru. Navíc jsou tlusté s výřezy na stavby, nemusíte se strachovat každého posunutí stolu, které by vám rozházelo město po zemi. Rozšíření k Podmořským městům jsem mít musel, i kdyby trakaře padaly, takže jsem se ani předem nedíval, co krabice obsahuje. A vidět tam pevné a kvalitně zpracované hráčské desky bylo jako splněný sen.

Nové herní mechaniky?

Ty se nekonaly, respektive to není nic převratného, spíš jenom zlepšováky k základní hře. to ale neznamená, že to jsou zlepšováky malé a zanedbatelné, ba naopak. V krabici bylo několik karet jednotlivých ér, což je super, protože vůbec nebyly jenom do počtu, ale přidaly další možnosti, jak se k rozvoji své říše postavíte. Skvělí jsou také noví asistenti, kteří jsou na rozdíl od těch ze základní hry k něčemu a vy je tak při první příležitosti nenahradíte doslova jakoukoliv jinou akční kartou.

Klik pro zvětšení (Podmořská města - Nové objevy)

Varianta rychlý start vám pomocí speciálních destiček umožní přeskočit první kolo, ve kterém se stejně jenom přetahujete o ta stejná akční políčka. Díky této novince si náhodně vylosujete destičku a namísto základních surovin a jednoho postaveného města budete postupovat přímo popisem té dané desky. Hru to nezrychlí nějak mega masivně a pořád plně odehrajete celých 9 kol, takže pro ty z vás, kteří budou hrát pořád dokola, to bude určitě vhodnější.

Klik pro zvětšení (Podmořská města - Nové objevy)

Asi největší změnou oproti klasickým Podmořským městům je varianta Muzeum. V té přibude na stůl ještě jedna deska. Na té jsou vyobrazeny různé bonusy, které získáte za výzkum, tedy že postavíte něco na správném místě. Může se jednat o tunel, město nebo budovu, to záleží na tom, jaký herní plán si vyberete. Ty plány, na kterých variantu Muzeum můžete hrát, jsou označené a ke klasickému rozložení měst a tunelů tam máte vyznačená místa na žetony objevů. Jakmile pak postavíte příslušnou jednotku, žeton jednak otočíte, za což získáte na něm vyobrazený bonus, ale také jej budete moci umístit na desku muzea. Podle toho, kolik jste do té doby umístili žetonů, umístíte ten další do příslušné kolonky - ta však může být obsazená pouze jedním žetonem. Takže když zkoumáte pomaleji než ostatní, budete mít na výběr z o to horších odměn.

Klik pro zvětšení (Podmořská města - Nové objevy)

Závěrem

Rozšíření Nové objevy není samostatně hratelné a přináší jen obohacení základní hry, proto se nedá hodnotit jako ostatní deskové hry, nicméně závěrečné skóre je plná pálka proto, že napravilo všechny problémy, kvůli kterým základní hře stovka unikla. Přibylo dost nových věcí, konečně použitelní asistenti a další karty, které dobře zapadají do základní hry. Rychlý start vám přeskočí "nudný" začátek prvního kola a nové metropole a herní desky rozšíří možnosti i do dalších směrů. Největší radost mám ale stejně z nových hráčských desek - ty bych si klidně koupil i samostatně, protože jejich podoba v původní hře byla trnem v patě tak výborné hry.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Mindok

Klik pro zvětšení (Podmořská města - Nové objevy)


☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Rozšíření v pravém slova smyslu, které základní hru obohacuje ve všech směrech

CGwillWin