recenze
XCOM: Chimera Squad

XCOM: Chimera Squad - recenze
XCOM: Chimera Squad - recenze
12:00, 22.07.2020

Tridsať rokov stará legenda s hrubou škrupinou taktických možností sa v nedávnej dobe rozhodla vydať menšou odbočkou. Za dodatkom Chimera Squad preto nehľadajte nič regulárne a obsahom zrovnateľné s poslednými dvoma XCOM časťami, ale skôr akúsi jednohubku s podivnou horkou chuťou na pozadí. Zväčša práve o tejto chuti, čo mne osobne podráždila jazyk, si teraz môžeme spoločne povedať zopár viet a skúsiť vás tak nasmerovať na tú správnu cestu vedúcu k rozhodnutiu, či nebude náhodou lepšie, pre vás ako fanúšikov tvorby spoločnosti Firaxis, radšej ich XCOM: Chimera Squad vynechať.

Ľudská rasa si podala ruku s tou mimozemskou

Klik pro zvětšení (XCOM: Chimera Squad - recenze)

Po udalostiach v XCOM 2, kedy mimozemská rasa vzdala plány na obsadenie a úspešnú inváziu Zeme, nám tu ostalo zopár kolaborantov z ich radov. Konkrétne ide o trio Viper, Sectoid a Muton, teda bojovníkov opačnej strany, ktorých sme sa ešte donedávna snažili zlikvidovať čo najrýchlejšie a najefektnejšie. Hold doba sa ale mení a s ňou aj zloženie špeciálnych policajných jednotiek, ktoré sa v oblasti City 31 starajú o poriadok. Úlohou tohto medzidruhového spojenia je nastolenie mieru a čo najefektívnejšie riešenie lokálnych konfliktov, nech už sa dotýkajú priamo mimozemšťanov, alebo ľudí ako takých. Vašimi taktickými schopnosťami sa počas celej hry bude riadiť jednotka s označením Chimera, ktorá je vyváženou zmesou jedenástich agentov s rôznym portfóliom výhod v boji.

Príbeh sa odohráva päť rokov po udalostiach v XCOM 2

Klik pro zvětšení (XCOM: Chimera Squad - recenze)

Dejová linka je prvý z dôvodov, prečo mám s Chimera Squad dosť veľký problém. Pochopiteľne tu z mojej strany nejde o samotný fakt spájania dvoch svetov, ale skôr o násilné natlačenie niekoľkých mimozemšťanov do skupinky, z ktorej vlastne nemôžu vypadnúť (čítaj ako zomrieť) počas celej doby hrania. Viac než dvadsať hodín sledovania hlavnej časti príbehu tak vyznieva celkovo dosť umelo a vôbec k tomu nepomáha ani "novinka" v podobne absencie akejkoľvek osobnostnej úpravy jednotlivých agentov. Na rozdiel od regulárnych dielov série vás totižto tento XCOM zásobuje agentmi s daným menom, vzhľadom a minulosťou. Ak by som to mal možno trocha prehnať, tak celá tá exotika medzidruhovej policajnej čaty Chimera vôbec nezapadá do univerza XCOM a je tam integrovaná dosť nepodarene a nasilu.

Celé dobrodružstvo sa odohráva len v City 31

Klik pro zvětšení (XCOM: Chimera Squad - recenze)

Scenár mi teda vôbec nesadol do noty, ale ako je na tom samotná hrateľnosť a taktické možnosti? Tu už sa veci našťastie vracajú do normálu a ak milujete univerzum zrodené z kultu UFO: Enemy Unknown, určite si v prípade Chimera Squad nemusíte ukladať hlavu do dlaní. Stačí si vybrať pevnú štvorku pre vás ideálnych agentov a začať preberať čiastkové misie v meste rozdelenom do deviatich samostatných štvrtí. Tento netradičný XCOM totižto beží na klasickom dennom cykle, kde vám koncept servíruje dostupné misie a delí ich do akútnej alebo menej dôležitej sekcie. Za úspechom sa skrýva lepší posudok vašich nadriadených a s ním spojený vyšší príjem určený na chod celej jednotky. Čím objemnejšie konto máte, o to jednoduchšie ste schopní potierať kriminalitu a nulovať všetky problémy. Tento aspekt hry by bol sám o sebe úplne v poriadku, ak by koncept vo väčšine prípadov netlačil na časový press a nenútil vás spúšťať akútne úlohy na úkor tých vedľajších.

Koncept denných misií vám účelovo zväzuje ruky

Klik pro zvětšení (XCOM: Chimera Squad - recenze)

Celou hrou sa tiahne akási linka zjednodušenia, kde vás nečakajú žiadne epické bitky s obrovskou rozlohou, ale skôr len lokálne konflikty, kde taktika nedosahuje nejakého vrstvenia a vývoja. Aj preto tu nie je šanca na priame ovládanie viacero postáv naraz a všetko ide v TBS tradícii "jeden po druhom". Treba preto rátať s nástupom jemného stereotypu a to zvlášť u vopred daných misií, kde je už v úvode jasné, že nemôžete prehrať, ak dodržíte jednoduchú postupnosť pomalého približovania sa k nepriateľovi. Tento efekt ako tak redukujú možnosti mimozemských agentov, ktoré do vášho tímu prinášajú taktický prvok a sú v tomto vnímaní braní ako svieži vietor. Ak nad tým teraz tak premýšľam, tak je pochopiteľné, že celková dĺžka tejto odbočky v sérii XCOM je prispôsobená aj spomínanej jednoduchosti, inak by nástup nudy prišiel oveľa intenzívnejšie. Záverečným sklamaním je technická stránka. U produktov firmy Firaxis Games sme zvyknutí na isté štandardy a dám teraz bokom trocha nešťastnú optimalizáciu a skôr spomeniem hromadu chýb spojených s animáciami a chaotickou kamerou. Bude to chcieť ešte niekoľko poriadnych záplat.

Explózie bez varovania, miznúce predmety, postavy letiace vzduchom, nepresné štatistiky, podivná umelá inteligencia atď.

Za predpokladu, že podtitul Chimera Squad nie je súčasťou série XCOM a išlo by o nejakú indie produkciu za pár šestákov, bol by som vo výsledku oveľa prístupnejší a milosrdnejší. Ale ak chcete produkovať vysoko kvalitnú AAA stratégiu, za ktorou stojí nepopierateľná história, mali by ste dodržiavať isté štandardy a nepodliezať latku. To z môjho pohľadu nebolo v tomto prípade dodržané a výsledkom je priemer naplnený technickými chybami. Bude ešte zaujímavé sledovať možný port na konzoly a s tým spojený aj vývoj opravných balíčkov.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (XCOM: Chimera Squad - recenze)

Recenzovaná verze: PC
PRŮMĚR
59%
CZECHGAMER
XCOM určený pre novú cieľovú skupinu zákazníkov nedopadol práve dobre

CGwillWin