recenze
Gears Tactics

Gears Tactics - recenze
Gears Tactics - recenze
17:30, 28.04.2020

Je to len pár rokov, čo som sám v mnohých článkoch okolo konceptu TBS vyjadroval smútok nad celkovým ignorovaním tohto môjho milovaného žánru a pozrite sa dnes. Za krátku dobu striedania trendov prešiel tento špecifický ťahový základ z akéhosi celoplošného nezáujmu priamo do svetla reflektorov. A už dávno neplatí, že z tohto vreca si buď vytiahnete kvalitný XCOM, alebo jeho nepodarené kópie a napodobeniny. Dokonca aj tak, z môjho pohľadu nesmierne sterilné univerzum ako Gears of War (nebyť kooperácie, tak by som bol asi oveľa drsnejší), sa zmenou konceptu z TPS na TBS stáva zrazu ekvivalentom lúča svetla namiereného na obrovský diamant zapadnutý niekde v temnej jaskyni. Aby však bolo možné onen kus vzácneho kameňa rozsvietiť ako lampu a nalákať tak naň vás, platiace nočné motýle, museli štúdiá Splash Damage a The Coalition rozmiestniť okolo neho rozumne definovanú hrateľnosť. Ako sa im to nakoniec podarilo a či je univerzum Gears of War vôbec schopné pojať aj takto špecifickú odbočku, si dnes spoločne preberieme v nasledujúcom texte.

Nie je čo pokaziť...

Klik pro zvětšení (Gears Tactics - recenze)

Musím ešte krátko k pointe úvodných viet, keďže v čase, kedy píšem recenziu na túto výhradne taktickú odbočku zo sveta GoW, už zároveň pracujem na teste XCOM: Chimera Squad, čo mňa tak trocha zvádza k akémusi porovnávaniu. Spomínaný kult okolo UFO: Enemy Unknown si totižto väčšina tvorcov tradičnej TBS prezentácie berie ako onen základný kameň a často sa ani nesnažia prinášať nové nápady, len aby náhodou nesklamali skalných fanúšikov žánru. Ak sa u tohto konštatovania zastavím v súvislosti s projektom Gears Tactics, tak ten sa z daného predpokladu nijako nevytráca. Ide o poctivú formu toľko opakovanej koncepcie, ktorá vás príbehom zavedie do čias pred udalosťami v prvom Gears of War. Milovníkov tohto univerza určite poteší doplnenie znalostí, a to hlavne z piatej časti, keďže hlavného protagonistu tu stvárnil Gabe Diaz, čo je sám otec Kaita Diaza z Gears of War 5. Osobne, čo ste asi pochopili z úvodného odstavca, však nechovám žiadne hlboké sympatie k scenáru tejto značky a vo finále som tak musel sledovať tradične načrtnutý konflikt medzi rasou Locustov (nikdy nezabudnem na CZ preklad z prvej hry na Xbox 360) a steroidmi napumpovaných ľudských vojakov, ktorým brnenie slúži viac ako módny doplnok, než funkčný pomocník. Je teraz otázne, či sa vývojári tejto taktickej odbočky série GoW snažili len jemne zapojiť do už veľakrát prevarenej dejovej linky z minulých dielov, alebo to vo finále nepovažovali za podstatné. Každopádne príbeh ako taký sa u Gears Tactics radí na úplný chvost a prvoradá je tu viac než slušne namiešaná hrateľnosť.

Ešte za čias konzole Xbox 360 sa Microsoft pohrával s myšlienkou vytvoriť podobne takticky ladený Gears of War, a to hlavne vďaka invencii periférie Kinect

Klik pro zvětšení (Gears Tactics - recenze)

Dajme teda nevýrazný dej bokom (nie, naozaj nevidím nič zábavné na pátraní po mimozemskej obdobe doktora Mengeleho) a poďme sa sústrediť na tie esá, ktoré má Gears Tactics skryté v rukáve. V prvom rade je tu krásne spojený efekt brutality (v tejto značke nič nové) s doplňujúcimi videoukážkami, čo vo finále tak trocha núti hráčov taktizovať v zmysle väčšej priamočiarosti. Ak sa však nechcete vyžívať v letiacich končatinách, určite vás, ako znalcov ťahových partií s izometrickou kamerou, poteší dosť široká voľnosť v pohybe. Zabudnite na nejaké detailné šachové partie, v prípade hlavných alebo bočných misií vás tento nový Gears totižto povodí po originálnych prostrediach, kde dopad Emergence day kompletne zdecimoval planétu Sera. Hlavné, ale aj vedľajšie, postavy tak majú šancu taktizovať na veľkom priestore a pokúšať sa využiť svoje schopnosti v situáciách, kedy sú nielen v obkľúčení, ale často v silnej defenzíve. Pred rozbehnutím misie sa dozvedáte, kto musí prežiť a čo je vašou úlohou. Často ide napríklad len o prechod z bodu A do bodu B, zničenie cieľa, získanie vzorky, obranu objektu alebo oslobodenie uväznených vojakov. Práve posledný cieľ je zároveň spojený s náborom hrdinov, ktorí môžu počas akcie zahynúť a koncept hry vás za to nijako nepotrestá (ak nerátam váš súcit nad umelou inteligenciou). Kto sa úspešne vráti na základňu, obdrží EXP body, čo má pochopiteľne dopad na rozrastanie schopností samotných bojovníkov.

Výborne riešený systém automatického ukladania pozícií

Klik pro zvětšení (Gears Tactics - recenze)

Spomínaného vývoju postáv ako takých sa ešte na moment podržím. Okrem zábavného editora dizajnu charakterov (obrázok vyššie) sa hráč môže venovať dostatočne hlbokej mechanike schopností ako takých. Máme tu všetky známe triedy dôstojníkov, teda boj zo strednej vzdialenosti s Lancerom, brokovnicou na blízko alebo sniper kanónom na diaľku. V čom sú však tie vami určované rozdiely, pochopíte, akonáhle sa vám celková hrateľnosť dostane pod kožu. Gears Tactics je bez debaty poctivá TBS, kde na rozdiel od FPS predlohy, dáva oveľa väčší zmysel ono neustále skrývanie sa za prekážkami, šialený beh a zase opakované skrývanie sa za prekážkami. Tu to celé pasuje k danej atmosfére útoku neznámej mimozemskej rasy, ktorá doslova vylieza zo zemského povrchu a terorizuje okolie. Na každý jeden atak, inak rôznorodo klasifikovaných protivníkov, existuje čiastočná alebo úplná obrana. A toto je z môjho pohľadu najväčšia invencia diela od, v žánre neskúseného, dua Splash Damage a The Coalition. V tomto momente dostanete chuť sa zabávať predvídaním útokov a je úplne jedno aký stupeň náročnosti ste si v úvode vybrali. Nikto totižto nechce, aby mu z ponuky vojakov ubúdalo, a tak často radšej zvolí načítanie automaticky uloženej pozície, než aby na konci misie plakal nad zabitým kolegom. Preto som sa nebál riskovať skúsiť taký postup, ktorý by som v iných TBS nemal ako realizovať. Za túto skutočnosť dávam veľký palec hore. Sekvenčné ukladanie funguje na výbornú a hráč si tak nemá prečo sťažovať na hru ako takú, ale maximálne len sám na seba.

Technická stránka potrebuje pár záplat

Klik pro zvětšení (Gears Tactics - recenze)

Nenačítané textúry, zaseknutie v postupe, ako aj chýbajúci dabing. Toto sú veci z technického súdka, ktoré sa dajú dodatočne opraviť a verím, že si na ne autori ešte poriadne posvietia. Čo ale už nemusia nijako vylepšovať, je krásna symbióza medzi využívaním arzenálu a už spomenutých schopností. Dostať sa za chrbát Locusta a motorovou pílou ho narezať do salámy vás nikdy neomrzí, rovnako tak ako hod granátu do otvoreného hniezda v zemi. Aj keď strom schopností daných postáv môže v určitých bodoch vykazovať efekt nadbytočnosti, všetko tu záleží od vášho osobného štýlu hrania. Kto dáva prednosť defenzíve a viac vsádza na nabiehanie súperov do pripravenej automatickej streľby, logicky siahne po vybavení určenom na zákopovú taktiku, a tak nezačne rozdeľovať body otvárajúce mu priestor na väčšiu akčnosť. Kto naopak chce preletieť cez level ako strela, pochopiteľne investuje viac do dodatočnej obnovy energie a väčšej kapacity zásobníkov. Apropo to nás privádza k možnosti vylepšovať vybavenie prostredníctvom nachádzania špeciálnych truhlíc. Tie sú rozhodené po mapách tak, aby hráča lákali a často ho nakoniec dostali do prekérnej situácie, z ktorej sa musí vyhrabať práve pomocou dobre namiešaného tímu (maximálny počet bojovníkov na jednu mapu je štyri). Jednotlivé vybavenie je odstupňované svojou vzácnosťou, a preto by bolo zaujímavé sledovať každého jedného z vás, ako prideľuje "EPIC" náradie len tej svojej najviac obľúbenej postave. Väčšina týchto predmetov priamo mení aj výhodu schopností a ak má nejaká súčiastka negatívny dopad na atribút streľby, môže túto skutočnosť vyvážiť dodatočným efektom, kam spadá napríklad dôležitá presnosť.

Zlikvidovať obrovské monštrá na vysokú obtiažnosť je veľkou výzvou

Klik pro zvětšení (Gears Tactics - recenze)

V momente, ak vám hra stihne načítať všetky textúry na postavách ako aj prepracovanom okolí, stáva sa z Gears Tactics jedna z najkrajších TBS značiek súčasnosti a zároveň tak podporuje svoju zaujímavo prezentovanú atmosféru. V tomto bode mi bolo nakoniec úplne jedno, ako nudný je príbeh krútiac sa fádne na pozadí, do popredia totižto vystúpila hrateľnosť a zhltla ma aj s topánkami. V istom momente som dokonca dostal chuť rozbehnúť to celé znova a na vyššiu obtiažnosť, čo by pre vás malo byť signálom istého návyku a skúšania možností v taktike. Máme tu teda vo finále poriadne kvalitné sústo tvorené prepracovanými a taktickými vláknami, ktoré môžete rozplietať desiatky hodín a neustále sa u toho baviť. Možno trocha zamrzí absencia multiplayer režimu, kde by sa proti sebe stretli dvaja stratégovia s vlastnoručne poskladanou jednotkou, avšak cez toto menšie negatívum som nadšený a teším sa na verziu pre Xbox One.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Microsoft s.r.o.

Klik pro zvětšení (Gears Tactics - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SUPER
90%
CZECHGAMER
Poctivý zárez do rodiny moderných turn-based tactics projektov, ktoré z pôvodného Gears of War dokázali vyťažiť takmer maximum

CGwillWin