recenze
Moving Out

Moving Out - recenze
Moving Out - recenze
12:00, 27.04.2020

V dnešní recenzi se budeme stěhovat. Ne, teď vážně. Na paškál jsme si vzali titul, za kterým stojí vývojářský tým SMG Studio, které si v tomto případě vzal pod svá křídla vydavatel Team 17 a společně na naše herní zařízení přinášejí zajímavě znějící záležitost s názvem Moving Out (Stěhování). O co se jedná, jak se hraje, to vše se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Je vás víc?

Ihned na úvod by se slušelo říci, že se nám do rukou dostává solidní kooperační záležitost, určená ideálně pro takové to domácí „gaučové“ hraní, takže jestli je u vás doma více hravých lidiček, tak určitě zpozorněte. Samozřejmě, hra lze bez problémů hrát i v jednom, nicméně, jak tomu tak již bývá, více lidí se logicky rovná násobně větší zábava. Celkem se do stěhováckých lapálií mohou zapojit až čtyři přátelé, takže se lze těšit na solidní multiplayerový zážitek.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

A šéfem je krabice

Vžijete se do role zaměstnance stěhovácké firmy Smooth Moves Family, která si na živobytí vydělává, jak jinak, než přemisťováním veškerého majetku obyvatel, toužících po razantní změně svých životů. Co jiného přeci změna bydliště může být, že? V reálu se, nutno dodat, často jedná o značně stresující záležitost a pakliže zrovna neplánujete tyto změny, můžete si na ně tedy alespoň zahrát a stres hodit za hlavu. A to se vyplatí!

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Bude to fuška

Již od samotného začátku po spuštění hry nelze přehlédnout humor a nadsázku, se kterou autoři ke svému dítku v průběhu vývoje přistupovali. Jak také lze jinak chápat skutečnost, že hlavním hrdinou může být v tomto případě kočka či chodící topinkovač, kterému čas od času z hlavy vystřelí populární opečená pochoutka? Po zvolení postavy jste vrženi na mapu herního světa, kterou křižujete se svým stěhovacím náklaďákem a můžete se ihned pustit do vyřizování prvních zakázek. Ty spočívají ve vyklizení daného objektu, přičemž nad vámi neustále visí pomyslný meč v podobě časového limitu. Ten má tři úrovně, díky kterým si po úspěšném dokončení „mise“ přijdete na medaili zlatou, stříbrnou či bronzovou. Po splnění dané úrovně se vám navíc vždy odemknou i bonusové úkoly, které slouží jako dobrý tahoun k opakování a snaze splnit i tato nepovinná zadání. Mohou se týkat například vyhnutí se danému typu překážek, vyvarovat se rozbití oken či nenechat se přejet okolo jedoucím vozidlem.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Stěhuj vše, co jen jde!

Nyní se dostáváme k samotnému hraní úrovní, pomocí kterých se postupně posouváte „příběhem“. Hlavní náplň jsem již nakousl, nicméně se sluší zmínit, jak se Moving Out vlastně hraje. K dispozici je vám vždy dán celý objekt, ve kterém se nachází pěkných pár věcí k vystěhování. Ty lze opakovaně zvýrazňovat stiskem tlačítka, takže nehrozí, že byste nějaký nedopatřením přehlédli. Některé z věcí jsou lehké, takže nedělá problém unést je sám. Oproti tomu zde máme gauče, ledničky, stoly a podobná „hebla“, se kterými je vhodné manipulovat právě v součinnosti s vaším parťákem. Hrajte-li zrovna sami, jste schopni i tyto předměty utáhnout, nicméně je nutno počítat s tím, že to půjde značně pomaleji než s párem volných rukou. Díky tomu se do hry vkládá i prvek jakéhosi „time-managementu“, kdy je vhodné si správně rozvrhnout co a kdy odtáhnete, abyste byli schopni splnit mnohdy poměrně striktně nastavený limit. V rámci misí máte často k dispozici různé vychytávky v podobě zkratek, takže některé předměty můžete například naházet z balkónu buď přímo do připraveného auta nebo alespoň poblíž něj a ušetřit tak spoustu cenných vteřinek, které by vám ve finále mohly chybět. Cílem vždy je všechny určené předměty umístit na korbu auta, se kterým na závěr s oslavným gestem odfrčíte vstříc dalším zakázkám.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Trable s fyzikou

Proces nakládání jednotlivých kusů na korbu je samostatnou kapitolou, která určí váš případný úspěch. Je totiž nutno počítat se základními proporcemi, takže nelze předměty na auto naházet jak se vám zlíbí, jelikož by již nemuselo zbýt dostatek místa pro ostatní nábytek. Nejednou jsem se tak dostal do situace, že jsem byl nucen vše přerovnávat, aby se mi na auto vešla ta poslední rohová pohovka a úkol byl splněn. Ovládací schéma hry sice působí na první pohled velice jednoduše, nicméně zajímavě zpracovaná fyzika mnohdy příliš nepomáhá. K dispozici máte v podstatě kromě pohybu pouze tlačítka pro uchopení předmětu, informativní označení všech věcí v dané lokaci a poté tlačítko pro facku, kterou lze vrazit jak „nepřátelům“, bránícím v průchodu, tak i vašemu parťákovi, což vede k řadě legračních momentů.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Každý level má svá specifika

Jednotlivé úrovně se od sebe více či méně odlišují především konstrukcí budov, takže se můžete těšit na klasické bytové jednotky, patrové vily, ale nebojte, stěhovat budete například i farmu přičemž si dodnes vybavuji především zvukový efekt šlápnutí na hrábě či během přenášení ovce na náklaďák. Jedna ze specifických úrovní, která mě jednak pobavila, ale i překvapila, bylo zakomponování známého titulu Frogger, kdy musíte objekty dostat z jedné strany silnice na druhou, aniž by vás srazila projíždějící auta, přičemž nechybí ani překážková dráha složená s řeky, klád a krokodýlů. Pěkné. Dalo by se tak říci, že pro každou úroveň je nutno zvolit lehce odlišnou strategii, což napomáhá oddálení pocitu stereotypu.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Moc těžký?

Kromě standardního nastavení disponuje hra i mnoha ulehčeními, která si lze dle libosti pozapínat. Díky tomu se tak stává schůdnou pro většinu hráčské obce, takže si zahrajete i s vašimi potomky. I když... Během hraní se sedmiletým synkem často docházelo i v takto pohodově vypadající hříčce ke konfliktům v případech, že jsme nebyli schopni pod daným úhlem vytlačit dvojlůžko ze vchodových dveří a mnohdy docházelo k hledání chyb u toho druhého. Nebo například takové přehazování křehkých krabic přes bazén s cílem, aby je kolega stojící za ním zachytil. Pár peprnějších výrazů naším obývákem přeci jen přelétlo. Nakonec jsme však vše vždy zvládli s nadhledem a humorem a mohli tak provést známé gesto Pata a Mata. Díky úpravě nastavení lze docílit například toho, že „dvojmužné“ předměty jsou lehčí a snáze se s nimi manipuluje, časový limit se prodlouží nebo si můžete dopřát v podstatě bezedný náklaďák, jelikož vše, co do něj naložíte, záhy zmizí a nemusíte tak kalkulovat s místem pro objemnější věci.

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Bavte se!

Izometrické zpracování je z grafického hlediska více než dostačující, plné detailů a všemu zdatně sekunduje povedený hudební doprovod a místy šílené zvuky. Jestli již delší dobu pokukujete po hříčce, která by spolehlivě ukojila váš kooperativní gaučový hlad po něčem podobném jako série Overcooked, určitě nemusíte již hledat dále. U Moving Out se spolehlivě pobavíte a i kdyby začínaly pracovat nervíky, uvědomte si, že je to stále jenom hra a na medailích nestojí svět. Jde o to se se svými blízkými zasmát a spolupracovat. To plní Moving Out na výbornou.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Team17

Klik pro zvětšení (Moving Out - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Srandovní záležitost, ve které si vyzkoušíte řeholi netypických stěhováků

CGwillWin