recenze
Resident Evil 3

Resident Evil 3 - recenze
Resident Evil 3 - recenze
12:00, 06.04.2020

Hneď na začiatku sa vám musím priznať a to k mojej nemalej natešenosti na tento diel a to od okamihu, keď sa o tomto remaku ešte len špekulovalo. Po remaku druhého dielu, ktorý je mojim najobľúbenejším dielom série som dúfal, že sa nasledujúci projekt z prívlastkom remaku bude niesť v podobnom duchu. Podarilo sa naplniť tieto očakávania? Stojí Resident Evil 3 za vaše peniaze? Na to všetko sa vám pokúsim odpovedať v nasledujúcich riadkoch.

Klik pro zvětšení (Resident Evil 3 - recenze)

Raccoon City – Mesto hrôzy

Už z originálu vieme, že Resident Evil 3: Nemesis (pôvodný európsky názov) mal sklon uchyľovať sa akcií a k občasným odklonom od klasickej definície survival hororu. Bohužiaľ odporcov tohto faktu asi moc nepoteším, remake totižto ide ešte ďalej a hru by som v súčasnom stave rozhodne neklasifikoval do žánru survival hororu. Hru som dohral na štandardnej obťažnosti a musím konštatovať, že nábojov a liečebných prostriedkov bolo na každom rohu dostatok, hru som dohral v stave, že som v odkladacom boxe mal veľké množstvo nevyužitých medikamentov a rôznych prísad na výrobu munície.

Klik pro zvětšení (Resident Evil 3 - recenze)

Ak sa presunieme k rozdielom oproti pôvodnému konceptu, oproti originálu značne utrpela aj časť hry, ktorú by som nazval logická alebo puzzlová ak chcete. V celej hre je žalostne málo takzvaných – key items, ktoré v remaku nehrajú takmer žiadnu rolu, ak si mám spomenúť na nejakú zásadnejšiu hádanku v hre, tak si spomeniem na dve hádanky, ktoré ma skutočne nestihli ani potrápiť. V tejto časti jednoznačne tvrdím, že šla do pozadia a hra na ňu nekladie takmer žiadny dôraz.

Poslednú časť, ktorú by som si dovolil okomentovať je samotný gameplay. Ovládanie a mechaniky sa od remaku Resident Evil 2 v zásade nezmenili. Jediná zmena v ovládaní je úskok, ktorý ide ruku v ruke s celkovo akčnejším pojatím hry. Samotný úskok má dve možnosti výsledku, a to samotný úskok, ktorý sa vám až tak perfektne načasovať nepodarilo, ktorý ale splní základný účel a potom druhý takzvaný dokonalý úskok, ktorý vám na krátke obdobie spomalí čas a vy máte možnosť nepriateľovi zasadiť kritickú ranu. Ostatné herné mechaniky sú s predchodcom totožné.

Klik pro zvětšení (Resident Evil 3 - recenze)

Asi najzásadnejším rozdielom je prítomnosť samotného monštra menom Nemesis, ktoré vám od samotného začiatku hry nedá vydýchnuť a neustále počas celej hry sa vracia a to neustále v brutálnejšej forme. Prítomnosť monštra Nemesis nahráva smeru, ktorým sa hra vydala a to takmer konštantnej akcií. Tento mazlík vás počas hry terorizuje v rôznych formách, pričom každá jeho nová forma je v zásade viac smrtiaca. Mnohokrát vám hra nedovolí ísť proti Nemesisovi priamo tvárou v tvár a donúti vás proste utiecť. Samotné úteky predstavujú to čo sme v minulosti zásadne neznášali a to pomerne slušne zamaskovanými quick time eventami. V čom spočíva toto maskovanie? Síce nestláčate jedno tlačítko do zbláznenia ale v podstate držíte tlačítko úteku a nemáte inú možnosť.


Krásy sveta hrôzostrašného

Remake hry Resident Evil 3: Nemesis bol kompletne prepracovaný v enginu spoločnosti Capcom RE-Engine, ktorý sa objavil už v hrách, ako napríklad Resident Evil 7 alebo Devil May Cry, samozrejme bol použitý aj pre predchádzajúci remake druhého dielu. Engine je to v zásade perfektný, hra vypadá nádherne, motion capture hlavnej protagonistky Jill je takmer dokonalý, ostatné vedľajšie postavy sú taktiež veľmi krásne spracované ale postava do ktorej si proste musím rypnúť je samotný Carlos.

Carlos predstavuje druhú hlavnú postavu celého príbehu Resident Evil 3, tak ako v minulosti aj v remaku preberiete v určitých okamihoch hru za jeho maličkosť. Osobne som ale tieto pasáže viac menej pretrpel a nevedel som sa dočkať kedy sa vrátim do role Jill. Pomyselnou čerešničkou na torte je fakt, že hra za Carlosa určitým spôsobom spojí hernú linku Resident Evil 2 so súčasným dielom a to naopak hodnotím veľmi pozitívne. Čo hodnotím negatívne je zapracovanie Carlosa asi vám nedokážem povedať objektívne čo konkrétne mi na remaku tejto postavy vadí ale poviem to tak, ako to cítim. Carlos vypadá ako strapatá mánička a na mňa pôsobil až komicky. Tento problém však verím bude veľmi skoro vyriešený a to možnosťou alternatívneho skinu pre samotného Carlosa.

Klik pro zvětšení (Resident Evil 3 - recenze)

Ďalšou pomerne kontroverznou témou je samotná dĺžka hry. Niektorí z vás budú namietať, že aj samotný originál bolo možné dohrať v relatívne krátkej dobe. Bavíme sa o jednotkách hodín. To je samozrejme fakt, ktorý už je daný originálnou predlohou. Na druhú stranu nám v hre vývojári ukázali, že je tu nejaká možnosť príbeh rozvinúť a tak akosi umelo predĺžiť hrateľnú dobu.

Hra sa predáva za štandardnú cenu AAA titulu, čo predstavuje cenu medzi 1600 – 1800 CZK. Hru som si užíval na plno, tým chcem povedať, že na mape po mne nezostala ani jedna červená oblasť a ako som už spomínal obtiažnosť som zvolil štandardnú. Celkový čas hry od prvého zapnutia až po finálne titulky mi ukazoval niečo málo cez štyri hracie hodiny. Chápem, že hra obsahuje určitú znovu hrateľnosť ale obávam sa, že to cene, ktorá je nalepená na obale skutočne nekorešponduje. Áno máme v hre určitú formu multiplayeru, ktorý má za úlohu zážitok rozšíriť ale nemyslím si, že to je dostatočné (Resident Evil 3: Resistance bude mať separátny článok, v ktorom sa tejto multiplayerovej časti budeme venovať podrobnejšie).

Klik pro zvětšení (Resident Evil 3 - recenze)

Za nami zostáva len nukleárny hríb a drobná pachuť v ústach

Hra sa mi veľmi ťažko hodnotí a to hlavne preto, pretože som vlastne dostal to na čo som sa tešil. Samozrejme sú tu z môjho pohľadu neodpustiteľné prešľapy, ktoré ale už z podstaty nemôžeme dávať za vinu remaku ale skôr originálu, ktorý sa niesol v duchu akčnejšieho podania. Absencia zásadnejších hádaniek je pre mňa spoločne s veľmi krátkou dobou hrateľnosti asi najzásadnejší rozhodovací faktor prečo som siahol po maličko nižšom hodnotení. Ak by hra bola o pár stoviek lacnejšia určite by som titul odporučil každému fanúšikovi série Resident Evil a dokonca aj nováčikom, ktorý majú radi akčné jazdy.

Posledná veta záverom: ak čakáte kvality remaku predchádzajúceho dielu budete nepríjemne prekvapený. Rýchlosť produkcie tohto remaku sa prejavuje takmer po celú dobu hry.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Resident Evil 3 - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
DOBRÉ
69%
CZECHGAMER
Resident Evil 3 (Remake) nepoteší ortodoxných fanúšikov pôvodnej série na druhú stranu je to skvelá akčná hra. Celkovo ale pomer cena a výkon nedosahuje na nadpriemerné hodnotenie.

CGwillWin