recenze
TT Isle of Man Ride on the Edge 2

TT Isle of Man Ride on the Edge 2
TT Isle of Man Ride on the Edge 2
11:52, 31.03.2020

Jsem rád za každý přírůstek jednostopého virtuálního závodění. Jakmile jsem se dozvěděl, že vychází druhý díl TT Isle of Man Ride on the Edge, hned jsem po něm sáhl a chtěl jsem vám zprostředkovat své pocity z hraní. Ale ještě, než se pustím směrem k virtuálnímu zážitku těchto motorek, si neodpustím jedno faktografické okénko.

The International Isle of Man Tourist Trophy Race je motocyklový závod, který se jezdí na britském ostrově Man. Jde o okruh s více než 60 kilometry. Jezdí se od roku 1907 na přelomu května a června (tedy s výjimkou obou světových válek) – obávám se, že i letošní ročník je v ohrožení. Dokonce mezi lety 1949 až 1976 byl součástí seriálu Mistrovství světa silničních motocyklů. Ale kvůli své náročnosti s 219 zatáčkami byl z tohoto seriálu vyňat. Důvodem je i 250 obětí na životech. Dodnes patří k nejnáročnějším a nejnebezpečnějším závodům na světě.

Konec faktů a jdeme se podívat na to, jak se hra hraje. Pokud hru budete kupovat skrze digitální distribuci, potom vězte, že hra není na dnešní dobu nijak velká, resp. záleží na úhlu pohledu, ale dvacet giga dat nepovažuji za nic výrazného.


Jdeme na to

Ještě než se pustím do něčeho náročnějšího, jako je třeba kariéra nebo samotný závod na ostrově Man, si chci závody "osahat" na něčem úplně jednoduchém. Tzn., sáhnu po obyčejném herním módu jako je Time Attack na jednom smyšleném krátkém a lehce vypadajícím okruhu. K dispozici je navíc sedmnáct okruhů v Británii a Severním Irsku.

Tři, dva, jedna, start … jediným mým protivníkem je čas. Musím být rychlý, ale… ouha. Hned po prvních pár zatáčkách musím dát za pravdu vývojářům, že hra není úplně pro každého a jestli máte rádi arkádový styl závodění, tak TT Isle of Man Ride on the Edge 2 nebude nic pro vás. Věřte mi, že je naprosto možné se vysekat v každé zatáčce, dokud se nenaučíte, jak se jednotlivé motorky chovají.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Taky se vám může stát, že se vybouráte a při neuvážlivém startu se vám motorka hned postaví na zadní kolo a můžete se rozjíždět znovu. Jasně, jde o simulaci motorek, jak se patří. Mnohokrát jsem měl u podobných simulátorů pocit, jako kdybych po asfaltu s motorkou spíše "plaval" než jel. Tohle se zde nekoná a máte pocit, že doopravdy řídíte motorku a snažíte se ji "zkrotit" každým okamžikem. Jízdní model a pocit z jízdy se vývojářům povedl dobře.

Zatím to zní jako dobrý začátek. Nicméně jen do doby, než si kameru přepnete do pohledu první osoby. V tu chvíli, když provedete sebemenší pohyb doleva nebo doprava, se vám zamotá hlava, že přestáváte mít představu o tom, kde jste a mnohdy to končí nepěkným pádem.

A když už jsem v těch negativech, tak umělá inteligence oponentů je kapitola sama pro sebe. Zajímavé je, že se na zemi ocitnu kdykoliv jen o něco zavadím, ale když se střetnu s jiným závodníkem ovládaným umělou inteligencí, vím přesně jak to dopadne: já ležím v prachu a protivník vesele frčí dál, jako by se nic nestalo. A vůbec, vidět spadnout protivníky je věcí téměř nepravděpodobnou. Další věc, která mi to úplně neulehčuje, je fakt, že i na nejlehčí obtížnost je náročné vyhrát - ba co víc - dokonce jen neskončit poslední. Nicméně, i tohle po několika hodinách tréningu zvládnete a postupně přepínáte na těžší a těžší obtížnosti. Spoustu hráčů tohle může odradit: místo zápolení o vítězné věnce se neustále sbírají ze škarpy a hledí na oponenty, kteří jsou neustále před nimi.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Hlavní závod

Když už se mi vše tak nějak dostalo do rukou, odvážil jsem se pustit do toho asi největšího lákadla. Samotného závodu The International Isle of Man Tourist Trophy Race! Nejdříve jen v režimu Time Attack, tedy kdy si jen tak jezdíte na čas a můžete překonávat sami sebe nebo se porovnávat s těmi nejlepšími napříč celou zeměkoulí...

Trať je opravdu dlouhá a musíte se mít na pozoru, protože každá zatáčka může být pořádně zrádná a nejedna vás vynese do míst, kde jste rozhodně být nechtěli. Ale celkový dojem z této více jak šedesáti kilometrové trasy byl více než dobrý. Pokud se rozhodnete tento okruh projet celý, zabere vám to cca 20 až 22 minut. I když je fakt, že ti nejlepší harcovníci to mají za 15 minut (ale to jsou fakt frajeři, kteří mají vypilovaný každý kousek trati). Můžete se taktéž rozhodnout, že chcete jet jen v určité pasáži v tomto závodu. Trať je rozdělená do dvanácti částí, takže pokud někde cítíte nejistotu, můžete ji opakovat v kratších "sekvencích".

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Co stojí určitě za zmínku je definovatelnost, za jakých okolností se má závod uskutečnit. Tedy v jaké denní době se má závod konat a při jakém počasí. Líbí se mi možnost nastavení variabilního počasí, což v praxi znamená, že během závodu se vám opravdu počasí radikálně mění. A právě během tohoto velkého závodu je to nejvíce patrné.

Krom klasického Time Attacku můžete i jet s oponenty nebo se jen tak projet v otevřeném světě Severního Irska (spojuje všechny smyšlené tratě v této lokalitě, co hra nabízí). Tento malý otevřený svět neslouží k ničemu jinému než se bezstarostně projet. Žádné závody, žádné výzvy. Což je škoda, tohle vývojáři mohli úplně jednoduše zakomponovat a hned by byl tento režim "znovu hratelnější". Takhle jej využijete jen ve dvou případech – k naučení se jízdního modelu nebo když se chcete pokochat přírodou, městečky apod.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Audiovizuální okénko

Když už jsem u toho kochání. Nechci říct, že hra vypadá škaredě, to určitě ne, ale nádhera to rozhodně není - resp. v dnešní době bych si už grafický standard představoval opravdu jinak. Když jedete hodně rychle, vše vypadá relativně únosně, ale jakmile zpomalíte nebo se zastavíte - před cca šesti sedmi roky byste byli možná nadšení, ale dnes určitě ne.

Velké povzdechnutí patří zvukovému zpracování, jež je nepovedené. Nebojím se říci, až tragické. Od absence jakéhokoliv hudebního doprovodu až po zvukové efekty při závodě. Vlastně efekty je příliš silné slovo. De facto slyšíte jen "kvílení" motorky a nic jiného. Tohle mají jiné konkurenční závody leckdy zvládnuté lépe.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Pokračujeme kariérou

Jestli čekáte, že kariérní mód vás zabaví na dlouhé hodiny, potom musíte být opravdovým fandou této značky. Jinak nečekejte vůbec nic převratného, spíše taková ta klasika. Vytvoříte si vlastního závodníka - resp. váš avatar od vás dostane jen jméno, příjmení a národnost a ... a to je vše. No, vyberete si jednu motorku, s kterou se chcete vydat na dráhu své kariéry.

A pak už jen jezdíte po všech možných okruzích, které vám hra nabízí. Pochopitelně se mohou lišit typy závodů, to, zda jedete sám na čas nebo vyrazíte všichni závodníci naráz apod. Za vaše úspěšné počínání získáváte peníze a za ty si kupujete lepší "mašiny". Pochopitelně musíte plnit úkoly, jenž vám vaše mateřská stáj přikazuje. Celý ten koncept na mě působí velmi těžkopádně a korunu tomu dává naprosto nesystematický, resp. neintuitivní kalendář jednotlivých akcí, které na vás čekají. Možná je problém ve mně, ale dlouho mi trvalo, než jsem se v něm začal orientovat a používat jej.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Krom single playerových radovánek je k dispozici multiplayer. Vývojáři nám připravili jak klasické on-line zápolení tak možnost si hru zahrát off-line, tedy klasické gaučové pojetí, kdy si s kamarádem můžete zazávodit přímo na jedné obrazovce.

Asi stojí ještě za zmínku, že ve hře si můžete postupně odemknout 18 motorek ve třech různých kategoriích – klasické, superbike a supersport. Tedy žádná hitparáda. Nicméně mě potěšila vzpomínka na některé klasické starší stroje, jako je například: MV Agusta 500 Three nebo Suzuki XR69. Z kategorie Supersportu jsem si oblíbil třeba Honda CBR600RR a Kawasaki ZX-6R.

Frčíme už do cíle

TT Isle of Man Ride on the Edge 2 je další hra pro fanoušky jednostopých závodů. Jeho hlavní devízou je oficiální licence na tento náročný závod, který určitě stojí za to si projet. Dále vám pak nabízí vcelku povedený jízdní model, ale to je z toho pozitivního vše, protože ostatní věci nikterak nenadchnou, ale zas na druhou stranu neurazí. Asi úplně největším zklamáním hry je zvuková stránka, což může být pro někoho věc naprosto nepodstatná, nicméně pro mě je to důležitá složka každé hry.

Takže pokud si chcete pořádně zajezdit, jste fanoušky závodu na ostrově Man, a nevadí vám, že vám hra neodpustí vůbec nic, potom je TT Isle of Man Ride on the Edge 2 jednoznačně určená pro vás. Ale jestli vyhledáváte spíše arkádovější pojetí motorek, potom se poohlédněte spíše po něčem jiném.

Ceny hry srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (TT Isle of Man Ride on the Edge 2)

Recenzovaná verze: Playstation 4 Pro
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Motorky, které vám nic neodpustí, s náročným závoděním, ale vše ostatní je úplně průměrné

CGwillWin