recenze
Good Goliath

Good Goliath - recenze
Good Goliath - recenze
12:00, 23.06.2020

Z pohľadu kresťanskej viery sa každému zainteresovanému jedincovi pri vyslovení slova "Goliáš" asi okamžite rozsvieti nad hlavou žiarovka a spomenie si na príbeh statočného Dávida. Tomu na boj proti nepredstaviteľne veľkému obrovi v brnení stačila len sada hladkých kameňov a jeden žobrácky prak, aby nakoniec skolil niečo, čo o sebe tvrdilo, že je neporaziteľné. Môžeme sa teraz rozprávať o tom, ako sú podobné príbehy viac podobenstvom než čímkoľvek reálnym (celá Biblia je vlastne len zbierkou rozprávok s akým takým ponaučením), každopádne videohra Good Goliath od štúdia Knocktwice Games si z pôvodného spracovania tejto legendy berie to, čo jej vyhovuje.

A už to lieta vzduchom...

Klik pro zvětšení (Good Goliath - recenze)

V zásade s poslednou vetou v hornom odstavci nemám žiadny problém, to aj napriek skutočnosti, že som bol vychovávaný v kresťanskej rodine, ale vo finále som asi taký kresťan ako športovec. Neťahajme však do tejto recenzie žiadnu vieru, tá je totižto vždy len na skok od ideológie, čo prináša len rozbroje a problémy. Poďme radšej späť do segmentu virtuálnej reality a v prípade tejto akčnej arkády do toho skočme s PlayStation VR na hlave. Pomocou pohybových periférií značky Move, sa po dopadne na zem ocitáte ako dobrácky obor obkolesený nepríjemným ľudským hmyzom, čo len útočí s cieľom a chuťou ublížiť vám. Je to pomerne komické, sledovať malé postavičky v brnení ako dobiedzajú a snažia sa vás, obra, napichnúť na špáradlá, každopádne humorná linka sa tu vytratí ešte skôr, než si stihnete uvedomiť.

Jeden level vládne všetkým

Klik pro zvětšení (Good Goliath - recenze)

Celá gameplay náplň je totižto postavená na neustálom ping pongu so všetkým, čo po vás umelá inteligencia hodí. Ako ste asi vyčítali z jednotlivých obrázkov, nepriateľov tu nemáte len medzi ľuďmi, ale aj medzi obrami, ako ste vy sám. Pointa ale stojí a padá na neustálom skrývaní sa za prekážky pohybom hlavy a následnom uchopení čohokoľvek, čo má priradenú interakciu a v takzvanom hode na terč. Všetky sekundárne možnosti sú len menším spestrením ako sa zabávať, nech už ide o postreh v momente, kedy po vás švihnú istý špecifický predmet (nechcem zámerne prezrádzať), alebo počas manipulácie so živými projektilmi. Zoberiete vojačika v plechovom brnení, čo sa trepoce ako ryba na suchu, a na moment sa vo vás zopne tá predstavivosť a chuť stať sa naozajstným obrom a potrestať každého, kto by vám chcel ublížiť.

Niektoré predmety majú vo vašich rukách viacero využití

Klik pro zvětšení (Good Goliath - recenze)

Základná myšlienka značky Good Goliath nie je vôbec zlá, ba naopak. Zábava tu aj v spojení s virtuálnou realitou v istých momentoch skutočne graduje, ale to len tak krátko, než si stihnete uvedomiť celú tú repetitívnu náplň. Je to stále dookola to isté len v inej divadelnej kulise a čo je horšie, s tou istou nezaujímavou hudobnou linkou. Súboje s veľkými bossmi sú naopak spracované v starom dobrom štýle, kde na ich likvidáciu musíte vynaložiť trocha tej snahy a taktiky, jednoducho sú náročnejší než zvyšok hry. Ale to je rovnako problém, keďže všetko ostatné mimo tejto časti je nesmierne jednoduché a často banálne. Vytvára to tak silný kontrast nesúrodosti, až to hre samotnej len škodí. Pritom projekt ako taký disponuje dokonca zaujímavou dejovou linkou, ktorá síce nevyvoláva žiadne spomienky na spomínanú bibliu, ale aj vďaka podarenému dabingu je schopná zaujať a donúti vás počúvať takzvaného sprievodcu príbehom.

Jednoduchosť môže často skĺznuť do nechcenej kategorizácie technologického dema

Za situácie, kedy projekt Good Goliath prichádza ako launch hra na PSVR (inak je značka dostupná aj cez Steam), by som nad jej celkovým hodnotením prižmúril obe oči s oveľa väčšou intenzitou. Toho času sme totižto brali všetko rad radom, nech už išlo o technologické demo, alebo náročnejší výtvor kategórie A. Dnes, hlavne na základe celkovo preplneného trhu s VR produkciou tohto razenia, ale musím byť oveľa kritickejší, a tak sa táto navonok zaujímavá arkáda dá len ťažko brať ako premyslený produkt s nejakou konzistenciou. Z môjho pohľadu ide o neštandardne dlhé tech demo, ktoré ako bonus ponúka slušný scenár a dokonca neurazí ani svojou grafickou stránkou. Všetko ostatné je ale silný podpriemer, ktorý navyše stále atakuje nákupnú hranicu dvadsiatich dolárov, čo je podľa môjho názoru ďalšou prekážkou.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Knocktwice Games

Klik pro zvětšení (Good Goliath - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Nevyvážený obsah a skôr technologické demo s párom zaujímavých prekvapení

CGwillWin