recenze
Lotři

Lotři - recenze
Lotři - recenze
13:00, 22.03.2020

Jednoduchá a rychlá karetní hra Lotři se k nám do redakce dostala díky vydavatelství Blackfire. Jedná se o hru, ve které se postavíte proti dalším až šesti hráčům od čtrnácti let. Na jednu partii byste si měli vyčlenit slabou půlhodinku, takže jestli se vám povede prohrát večer, dojde na velkou spoustu jednotlivých her. Pojďme si v dnešní krátké recenzi říct, proč byste si Lotry měli nebo neměli pořídit.

Klik pro zvětšení (Lotři - recenze)

Svižná hra plná zvratů

K pravidlům, jestli se tak vůbec té mini knížečce dá říkat, lze dodat pouze to, že jsou sepsána jednoznačně a přehledně, krok po kroku tak, jak hra probíhá. Stačí jedno přečtení a hru celkem bez problémů chápete. Přesto by to nebyla moje recenze, abych vám z pravidel neudělal alespoň stručný výtah. Hlavním cílem hry je získat určitý počet mincí (odvíjí se od počtu hráčů) dřív, než se vrátí temný pán Rigor Mortis z obchodu, protože mu došlo mlíčko a on dostal strašnou chuť na kakajíčko (možná do temného pána projektuju svoje vlastní touhy, ale docela dost je to možné). Po cestě za úspěchem vyvoláváte bandu lotrů sestávající převážně ze skvěle pojmenovaných koček a hlodavců, ale také různých fantastických kreatur a jednoho ztělesnění Prastarého boha.

Hráči se střídají na tazích, které sestávají vždy ze 4 částí. Verbování, při kterém buď zahrajete kartu z ruky nebo si jednu kartu doberete z balíčku; dále fázesklepení, při které využijete všechny své vyvolané lotry, a to buď k útoku, sbírání mincí nebo k aktivaci jejich speciálních schopností. K prvním dvěma možnostem budete potřebovat hrací kostky, pomocí hodu zjistíte, jestli byla vaše akce úspěšná či nikoliv. Třetí částí je opět verbování, které probíhá stejně jako to první - buď vezmete kartu, nebo vyložíte lotra z ruky do hry. A poslední akcí je obětování, což znamená, že pokud máte vyložené víc než 3 lotry, musíte ty nadbytečné ze hry odstranit. To stejné platí pro limit 10 karet v ruce, ale nám se v životě nestalo, že by měl někdo víc než pět, takže toto pravidlo je spíš jen tak, aby do té knížečky bylo vůbec co psát. Jakmile skončí váš tah, hraje soused, a tak pořád dokola, dokud někdo nevyhraje. Hra končí v momentě, kdy jeden z hráčů získá poslední potřebnou minci, nebo když se vrátí temný pán, to pak všichni kolektivně prohrávají.

Klik pro zvětšení (Lotři - recenze)

Navzdory tomu, že musíte projít čtyřmi kroky v rámci svého tahu, je hra neskutečně svižná. V ruce nikdy nemáte tolik karet, abyste složitě přemýšleli nad tím, co a jak zahrát.
Nomen omen

Pozitivní na Lotrech je to, že se dost nesnadno nějak dobře urvete. Ve hře je tolik mechanik, které vám jednak pozabíjí jednotky, druhak pokradou peníze, zastaví příjem, zdecimují postavy, až to pěkné není. Na druhou stranu to je na můj osobní vkus až moc hrr. Hra totiž tím, že tam může kdokoliv ze šesti ostatních hráčů bez rozmýšlení hodit jadernou pumu a vyčistit celou plochu, trochu ztrácí na nějaké možnosti strategie. Je pochopitelné, že když se proti vám ostatní spiknou, neuděláte nic, a to je v pořádku, ale takových "tvrdých restartů" je ve hře několik, stejně jako až nechutně silných karet, které vám zaručí, že se na vás okamžitě všichni obrátí.

V rozmezí dvou her se nám stalo i to, že jeden vyhrál, zatímco ostatní neměli ani polovinu potřebných mincí, stejně jako to, že jsme měli všichni mince 3, rozletěly se dveře a rozdupal nás temný pán.

Musíte najít balanc mezi kopáním do ostatních a obohacováním sebe sama, což je často dost obtížné. Ne každý totiž chce udělat to, co je zrovna potřeba, pro "vyšší dobro" - tedy za cenu vlastního zdržení někoho zmasit. Naštěstí se to dá řešit i skrze verbování. Opravdu tleskám tvůrcům za to, že vytvořili hru, která neuvěřitelně odpovídá svému názvu. Je tady tolik možností, jak si navzájem škodit, že častokrát padne i jiné oslovení, než "I ty lotře nezbedný!"

Klik pro zvětšení (Lotři - recenze)

Zlotřilý závěr

Hra Lotři je super. Je to zábava, kterou sice asi nebudete smažit každý večer, ale jednou za čas se určitě zpátky na stůl dostane. Je lehce pochopitelná pro všechny už dávno před doporučeným věkem 14 let. Dynamický průběh a často rychlý konec znamená, že nad prohrou nebudete dlouze dumat a prostě znovu rozdáte karty. Některé mechaniky mi přijdou až moc přepísknuté, což je na úkor strategie, ale všechno vyrovnává výborné názvosloví co se týče jmen postav, jednoduchá hratelnost a grafické zpracování.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Lotři - recenze)


SUPER
91%
CZECHGAMER
Super rychlá hra, která zabaví velký počet hráčů najednou a sama sebe nebere tolik vážně. Opravdová zábava s jednoduchými pravidly, u které je ale zase na druhou stranu té jednoduchosti škoda na úkor pár přepísknutých lotrů.

CGwillWin