recenze
Hidden Through Time

Hidden Through Time - recenze
Hidden Through Time - recenze
12:00, 16.03.2020

V dnešní recenzi se podíváme na menší nezávislý titul s názvem Hidden Through Time, který mají na svědomí vývojáři z menšího belgického týmu Crazy Monkey Studios. Již na začátku mohu zmínit, že se jedná o velice povedenou relaxační záležitost, kterou si díky autorům můžete v těchto dnech pořídit na všech myslitelných platformách PC počínaje, přes všechny současné konzole až po mobilní platformy se systémy Android a iOS. Tak se nyní pojďme mrknout na to, co že si to na nás autoři vlastně přichystali a zdali byste měli zvážit poměrně malou investici do tohoto titulu.

Klik pro zvětšení (Hidden Through Time - recenze)

Kampaň zabaví

Předně je vhodné říci, že hra Hidden Through Time je zástupcem hledacích záležitostí a troufám si tvrdit, že téměř každý z nás již s tímto žánrem více či méně přišel v minulosti do styku. Titul poskytuje vícero herních režimů, na které se nyní podíváme pod drobnohledem. V první řadě tu máme jakýsi „příběhový“ režim, respektive klasickou kampaň, v rámci které je vaším úkolem absolvovat řadu výzev, které vám hra naservíruje. Ty samozřejmě spočívají v tom, nalézt ideálně všechny poschovávané předměty v rámci každé mapy a poté se přesunout do další. Na tom by nebylo samosebou nic speciálního, nicméně co tuto hru jistým způsobem zpestřuje a činí ji tak trochu odlišnou, je zasazení, které vás v rámci jednotlivých úrovní zavede do několika historických období.

Klik pro zvětšení (Hidden Through Time - recenze)

Pěkně postupně

Úrovně, nebo chcete-li, mapy, se od sebe kromě kulis liší také svojí velikostí a pochopitelně i počtem předmětů k nalezení. Na začátku pro seznámení tak procházíte menší a jednodušší levely, ve kterých těchto věcí není přehršel a je poměrně jednoduché se s danou situací vypořádat vcelku rychle. Je však dobré se nenechat ukolébat tímto „tutoriálem“, jelikož záhy zjistíte, že ve skutečnosti se bude jednat o řádnou výzvu a rychle začne přituhovat. Každé z historických období má svá specifika a řekněme typickou barevnou paletu, která spolu s ručně kreslenou jednoduchou grafikou dokáže pořádně zatopit. Autoři totiž umně využívají práci s barvami a můžete tak vzít jed na to, že kupříkladu tmavě zelenou ještěrku záměrně neumístí na světlý povrch, aby vás již zdálky praštil do oka. Co se týče jednotlivých období, tak začínáte v pravěku, kde hraje prim především zelená, v egyptských úrovních zase žlutá, na divokém západě třeba zase hnědá s červenou a ve středověku se to barvami jen hemží, takže schovávaček je na obrazovce nepřeberné množství. Jako takový menší bonus je i zakomponování budov, které jsou „otevírací“, takže po kliknutí na ně můžete prohledávat i jejich interiéry. Inu, můžete, spíše musíte, jelikož řada věcí je ukryta právě v nich.

Klik pro zvětšení (Hidden Through Time - recenze)

Tak kde to sakra je?

Ač tedy může náplň hry vyznít velmi jednoduše, dokáže tento titul pořádně potrápit jak vaši všímavost, tak i procvičit soustředění, což rozhodně není k zahození. Každý z předmětů poté také disponuje menší nápovědou, která vám sice explicitně nesdělí přesnou polohu dané věci na mapě, nicméně pomocí chytrých (a často vtipných) poznámek a vějiček vás dokáže navést k úspěšnému nalezení. Tyto nápovědy jsou sice v angličtině, nicméně poměrně jednoduché a navíc jsou kraťoučké, tak by ani se slovníkem neměl být případně zásadní problém, budou-li hrát hru například vaše děti. Mezi hledanými věcmi se můžete těšit jak na všemožné druhy ovoce, zbraní, vybavení domácnosti, ale i samotných osob, které často patří k těm obtížnějším. V některých levelech máte totiž na obrazovce i desítky téměř shodně vypadajících postaviček, lišících se pouze ve velmi malých detailech a to, že jsou neustále rozanimovány v pohybu samozřejmě příliš nepomáhá. Některé předměty či postavy se také pohybují po mapě, tak je dobré dávat si pozor i na tyto prvky. Nebojte se, zaseknout se dá skutečně na čemkoliv. Doteď s úsměvem vzpomínám na jeden prokletý banán, který jsem hledal skutečně hodinu čistého času a to i s pomocí manželky a dětí. Ovšem ta radost při úspěšném nálezu je skutečnou odměnou, to mi věřte. Na druhou stranu věta typu: „Jak jsem to mohl přehlédnout?“ bude zaznívat zajisté velmi často.

Klik pro zvětšení (Hidden Through Time - recenze)

Buďte i kreativní

Kromě kampaně nabízí hra i jednoduchý editor, ve kterém si můžete pomocí přehledných ovládacích prvků vytvořit své vlastní úrovně včetně již zmíněných nápověd. S trochou úsilí se tak můžete s přehledem vyrovnat samotným vývojářům, co do kvality jednotlivých úrovní. Ty si samozřejmě nemusíte nechat pouze pro sebe, nýbrž nabízí se možnost nasdílet je na herní server, aby si je mohli užít i ostatní hráči. V době testování byly k dispozici zhruba dvě desítky uživateli vytvořených map, které skutečně v mnoha případech stály za to. To je v podstatě i poslední způsob, jakým lze Hidden Through Time hrát. Díky editoru se však domnívám, že i přes menší variabilitu herních módů si tento kousek své příznivce dokáže udržet, jelikož fantazii se meze nekladou a jakmile se hra dostane do rukou více lidem, počet výtvorů bude zcela jistě bobtnat každý den.

Klik pro zvětšení (Hidden Through Time - recenze)

Zpracování výborné

Jak jsem již zmínil, z technického hlediska se jedná o relativně jednoduše ztvárněnou hru, ke které však tento styl sedí naprosto dokonale. Ručně kreslené postavičky či předměty vypadají zkrátka roztomile, jak lze vidět i z přiložených obrázků. Menší výtku bych měl k hudebnímu doprovodu, který se po chvíli začne opakovat, takže jej poté doporučuji například nahradit nějakým tím svým playlistem. Zvuková stránka je tu také zastoupena a to v míře vrchovaté. Každý předmět na mapě dokáže vyloudit po kliknutí nějaký ten zvuk, zvířata nevyjímaje, takže nudit v tichu se rozhodně nebudete ani když si hudební podkres vypnete. Po delší době tu tak máme poměrně netypickou herní záležitost, která míří jednak na široké publikum napříč generacemi a jako třešnička na dortu, i napříč platformami. Osobně jsem si titul Hidden Through Time skutečně parádně užil a doporučil bych jej každému, kdo už má po krk všemožných stresujících stříleček, multiplayerových klání či závodění a chtěl by také občas zvolnit. Pro tyto momenty se jedná o ideálního kandidáta, ke kterému lze usednout i se zbytkem osazenstva vaší domácnosti a zajisté se budete dobře bavit.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Crazy Monkey Studios

Klik pro zvětšení (Hidden Through Time - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro
☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Odpočiňte si od každodenního shonu a otestujte vaši všímavost a koncentraci.

CGwillWin