hw
recenze
Viewsonic Elite 27

Viewsonic Elite 27 - recenze
Viewsonic Elite 27 - recenze
12:00, 31.01.2020

Za posledný polrok mi cez ruky prešlo niekoľko herných monitorov a to s rôznymi typmi panelov, obnovovacích frekvencií, či uhlopriečok. Asi so mnou budete súhlasiť keď poviem, že nech máme akýkoľvek našľapaný hardvér, monitor je veľmi podstatným middlemanom, ktorý nám zážitok z hry sprostredkováva a je minimálne rovnako dôležitý, ako dobrá grafická karta, či procesor. Kto so mnou nesúhlasí, asi si nikdy neskúsil aspoň nejaké poriadne IPS 2-káčko s viac ako 100 hertzami. A presne v tejto kategórii sa nachádza aj monitor od Viewsonic, ktorému venujeme túto recenziu.

Klik pro zvětšení (Viewsonic Elite 27 - recenze)

IPS Panel s 1ms odozvou? Prosím áno

Keď sa pozeráme po hernom monitore, máme na výber väčšinou z troch možností LCD panelov a to: TN, VA, alebo IPS. Poradie, v ktorom som ich vymenoval nie je náhodné. S TN panelmi sa stretneme najčastejšie, nakoľko sú cenovo najdostupnejšie a disponujú krátkou odozvou. Nenáročnejší hráči preto často volia TN panely, ktoré však trpia horším vykresľovaním farieb a zlými pozorovacími uhlami. VA panel je takzvanou zlatou strednou cestou a monitory s touto technológiou sú mierne drahšie, disponujú mierne lepším zobrazením farieb ako TN a lepšími pozorovacími uhlami. Kráľom disciplíny je ale IPS panel, ktorý nájdeme na stole v štúdiách mnohých grafikov, fotografov, alebo strihačov. IPS má najlepšie pozorovacie uhly, najkrajšie možné zobrazenie farieb, avšak často disponuje dlhšou odozvou, čo samozrejme tí, ktorí ho využívajú na prácu neriešia. Problém môže vzniknúť u hráčov, ktorí by radi tento panel využili na rýchlu multiplayer akciu a 4 alebo 5 ms odozva im bude robiť problém. Tu zasahuje Viewsonic Elite s Quad HD (2560×1440) 27 palcovým IPS panelom a 1ms odozvou. Samozrejmosťou je aj vysoká obnovovacia frekvencia až 165 Hz a technológia Nvidia G-Sync. Pre spomínaných video tvorcov, fotografov, alebo jednoducho len nadšencov farebných spektrier tu máme aj 10bitovú hĺbku.

Klik pro zvětšení (Viewsonic Elite 27 - recenze)

Nechýba praktickosť

Monitor disponuje otočným a posuvným ramenom, pomocou ktorého si ho vieme prispôsobiť ako výškovo, tak do strán a natočiť klasicky horizontálne alebo zvislo. Zo zadnej strany má Viewsonic Elite šikovné organizéry na káble a vyklápací stojan na slúchadlá. Nechýbajú ani RGB prvky, ktoré sa nachádzajú zospodu a zozadu obrazovky, kde tvoria dizajnový šesťuholník. V balení nájdeme aj praktické bočné klapky proti prípadným odleskom svetla. Malú nevýhodu môže pre niekoho predstavovať mohutný a celkom rozliehajúci sa stojan, avšak pri takejto veľkosti a hmotnosti samotnej obrazovky, si iný ani nemôžeme želať. Navyše je rozumne plochý a tak si naňho v prípade potreby vieme vyložiť klávesnicu.

Klik pro zvětšení (Viewsonic Elite 27 - recenze)

Oplatí sa 165Hz?

Vysoké obnovovacie frekvencie sú v súčasnosti veľkým trhákom marketingových kampaní nejednej spoločnosti a čo si budeme hovoriť - často to funguje. Prednedávnom predstavili svoj 360 Hertzový monitor napríklad Asus s Nvidiou a 240Hz Eizá sú bežne na titulných stránkach e-shopov s elektronikou. Samozrejme tieto stroje svoje opodstatnenie na trhu majú, no väčšie číslo pred Hz Vám automaticky plynulejší obraz nezaručí. Dôležité je v tomto prípade kombinovať vysoko frekvenčný monitor aj s výkonným desktopom a dobre optimalizovanou hrou, nakoľko viac Hertzov využijete len ak dosahujete rovnakú hodnotu aj v obrázkoch za sekundu (fps). 165Hz, ktoré Viewsonic v tomto modeli ponúka je ešte hodnota, ktorú s dobrou grafickou kartou a procesorom dosiahneme aj napríklad v najnovšom Call Of Duty, úplne bez problémov v Rainbow Six: Siege, či Counter-Striku a podobne. Hra je tak omnoho plynulejšia a v multiplayeri vám určite ponúka výhodu. Spomínaných napríklad 360 je však už pre naozaj high-end zostavu v kombinácii s optimalizovanou, menej náročnou hrou. Vyberajte preto rozvážne.

Klik pro zvětšení (Viewsonic Elite 27 - recenze)

27 Palcový Viewsonic Elite s kódovým označením XG270QG je naozaj profesionálny herný ale aj pracovný monitor. Disponuje výbornou kombináciou IPS panelu, krátkej odozvy a nadštandardnej obnovovacej frekvencie. K tomu je samozrejme príslušná aj cenovka, ktorá sa pohybuje tesne nad 20 tisícami českých korún. Osobne mi príde vcelku férová, nakoľko sa ľuďom v branži prácou vráti a nadšenci si jednoducho musia priplatiť.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Viewsonic.

Klik pro zvětšení (Viewsonic Elite 27 - recenze)


CGwillWin