recenze
Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu

Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze
Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze
12:00, 19.01.2020

Fantasy desková hra Obludárium je pro dva až pět hráčů, kteří se stanou lovci oblud v dálných a neodhalených krajích. Hru vytvořil Richard Garfield, který stojí za hrami jako Netrunner nebo KeyForge, jenž si však vydobil své místo na výsluní svým majstrštykem Magic: The Gathering, která si drží své fanoušky už více než čtvrtstoletí.

Fantasy deskovka pro dva až pět hráčů, kteří se stanou lovci oblud v dálných a neodhalených krajích.

Klik pro zvětšení (Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze)

Vstupte do obludného varieté

Po rozbalení na Vás čeká hromada kartiček (přesněji 240), hromada žetonů (132), papírové desky hráčů, tři kostky, jeden herní plán a zápisový arch pro závěrečné hodnocení. Použití kruhového herního plánu, který slouží primárně jako stanoviště pro dobírací a odkládací balíčky, pro žetony a kostky, je sympatickým tahem. Přestože by stačilo rozložit karty a žetony na stole, tak díky plánu získáte lepší přehled o tom, co je co.

Karty hráčů jsou z tvrdého papíru, což je docela škoda, protože časem na jejich rozích poznáte, že hrajete celkem často. Z hromady žetonů mi připadnou trochu nadbytečné ty, které značí deset nebo dvacet tolarů. Snad nikdy jsme je při hře nepoužili vzhledem k neustálému točení financí v rámci hry. Možná by stačilo mít pouze jedničkové žetony.

Vzhledem k faktu, že na hře pracovalo hned sedm ilustrátorů, je nutno vyzdvihnout grafickou kompaktnost celého díla, od kartiček oblud, přes kraje až po poslední žetony či desky hráčů.

Vzhledem k faktu, že na hře pracovalo hned sedm ilustrátorů, tak je nutno vyzdvihnout grafickou kompaktnost celého díla, od kartiček oblud, přes kraje až po poslední žetony či desky hráčů. Vyloženě extra plusové body potom získávají tvůrci české lokalizace za nápadité zařazení postav jako SPOILER ALERT: pan Dřibáň, Josef Kolděda či Emílie Hrdličková.

Klik pro zvětšení (Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze)

Vzhůru na obludy!

Ve hře postupně prozkoumáváte kraje rozdělené do šesti sfér. Samotné zkoumání probíhá vykládáním karet krajů, které mají určité body průzkumu. Jakmile dosáhnete náležité úrovně, můžete vykládat obludy daných krajů. Právě obludy Vám vydělají většinu vítězných bodů, navíc mohou přinést další výhody či výzvy.

Hra probíhá ve čtyřech sezónách. Díky kartám sezón bude každá trochu jiná – diváci mají vždy oblíbenější jiný druh oblud. Jejich získáním můžete utržit další body v konečném zůčtování. A zatímco po obludách musíte v každé sezóně pátrat od začátku (na konci kola jsou vždy odloženy na Váš Zvěřinec), tak prozkoumané kraje Vám nikdo po dobu celé partie nevezme. I díky tomu můžete snáz dosáhnout na hodnotnější obludy v dalších kolech. To však neznamená, že pokud je potkáte již v prvním kole, tak Vám uniknou. Můžete si je za poplatek uložit na později.

Magic: The Gathering bude z trůnu asi těžko sesazen, to však neznamená, že byste měli hru přehlížet. Právě naopak!

Vězte, že na lov oblud většinou nebudete sami. Můžete si najímat zaměstnance, kteří Vám svými schopnostmi mohou nemálo pomoci. V balíčku krom nich najdete ještě karty událostí, které Vám přinesou určité herní či peněžní bonusy, a tajné úkoly, jež si za úplatu uložíte. Na jejich základě na konci získáte další body.

Klik pro zvětšení (Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze)

Ve hře mají svou roli i finance. Některé akce, jako ukládání karet na později či najímání zaměstnanců, stojí peníze. Pokud Vám peníze dojdou, budete si muset vzít půjčku, která je do konce hry nesplatná. Přináší Vám však postih v podobě mínusových vítězných bodů.

Nelze nezmínit systém draftu karet, na kterém hra stojí. Podobný systém jste mohli potkat třeba ve hře Sushi GO. Každý hráč na začátku dostane osm karet, z nichž si jednu vybere a ostatní pošle doprava či doleva podél stolu. V každém kole tedy draftujete z jiného výběru. Hubnoucí balíčky se k Vám zase vrátí, ale ty nejlepší karty mohou být mezitím pryč, takže je třeba opatrně a svědomitě vybírat každou kartu. Bylo by škoda zaplatit za uložení karty na později a potom ji nechat nevyužitou. Bodů je ve hře hodně, ale v závěrečném bodování půjde o každý jeden z nich.

Výhodou je upravená verze pro dva hráče, jež přidává dobírací balíček z něhož budete v každém tahu přidávat jednu kartu do balíčku, a zároveň z něj jednu budete moct odhodit. Tím se z duelu nestane pouze slabý odvar, ale zůstane plnohodnotnou partií.
I duel může být cíl

Nemalou výhodou Obludária je upravená verze pro dva hráče. Ta přidává pro každého hráče dobírací balíček z něhož budete v každém tahu přidávat jednu kartu do balíčku, a zároveň z něj jednu budete moct odhodit. Tím můžete překazit nejedny plány soupeře. Právě díky této poměrně jednoduché úpravě se z duelu nestane pouze slabý odvar, ale zůstane plnohodnotnou partií.

Klik pro zvětšení (Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze)

Monstrologický trůn

I přes nemalou porci náhody nelze Obludáriu upřít atraktivnost. Jedná se o celkem rychlou - ve většině případů se s jednou partií vejdete do hodiny – deskovou hru s fantasy tématikou s nápaditým mechanismem, který koresponduje s příběhem a pozadím hry. Zároveň je Obludárium spíše náročnější hrou, vzhledem k nutnosti strategizování, ale pokud jste se někdy pustili do Osadníků z Katanu či Carcassonne, tak to určitě zvládnete. Magic: The Gathering sice bude z trůnu těžko sesazen, ale to zdaleka neznamená, že byste měli hru přehlížet. Právě naopak!

Koupit hru Obludárium

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (Najdi ty nejpodivnější příšery a pobav veřejnost v Obludáriu - recenze)

SUPER
92%
CZECHGAMER
Jen nebojácným průzkumem divokých a dálných krajů můžete najít ty nejatraktivnější obludy.

CGwillWin