hw
recenze
HyperX Alloy Origins

HyperX Alloy Origins - recenze
HyperX Alloy Origins - recenze
12:00, 12.12.2019

Zaprášený kalendár na chaoticky usporiadanom stole ukazuje nekompromisné odbíjanie posledných týždňov roku 2019 a vonku sa tma mení na svitanie. Moje prsty pritom intuitívne lietajú po novej pýche dizajnérov spoločnosti HyperX, ktorý herné klávesnice s označením Alloy konečne obohatili o vlastné know-how. Nie snáď, že by si v továrňach Kingston Technology ukuli svoj špecifický druh hliníka a odliali unikátne šasi priam stvorené pre game biznis, to nie. Ich novinkou je totižto premiéra v podobe vôbec prvých HyperX spínačov vyrobených priamo pod vlastnou licenciou. Ide o lineárne 1.8 milimetrové klávesy, ktoré mi s rytmickým klapotom pomáhajú privítať ďalší produktívny deň. Čo všetko sa však pod mechanickou klávesnicou Alloy Origins ešte skrýva a aké sú celkové kvality tejto novinky, tak to si povieme v dnešnej recenzii.

Zapneš a ideš...

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins - recenze)

Origins je síce kompletne mechanická a určená primárne na hry, avšak, na rozdiel od väčšiny konkurenčných značiek, sa u nej nemusíte starať o nejaké komplikované nastavovania a dodatočné zdržovanie. Jednoducho ju pripojíte pomocou modernej USB prípojky (kto dnes nedáva do svojich HW produktov USB-C, nech už mi ani nechodí na oči), spustíte konečne užívateľsky prívetivý software NGenuity a môžete hrať lomeno pracovať. V prípade Origins sa totižto nejaké to prispôsobovanie vlastným potrebám týka len komplexnej palety miliónov farieb a efektov do RGB sekcie alebo selektívnemu rozdeleniu príkazov na každé tlačidlo zvlášť. Nič viac a nič menej. Otázkou teraz je, či vám práve takto orezaná ponuka nastavení vyhovuje a pri cenovke niečo cez sto eur nevyžadujete viac, alebo je to presne ten kus železného klavíru (ako to ja často volám), ktorým by ste chceli potešiť seba a svoje prstíky.

Ideálna váha, niečo cez jedno kilo, drží klávesnicu pevne na mieste.

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins - recenze)

Už opisované šasi z kovu je podkladom pre klasicky rozmiestnené lineárne spínače, ktorých zvukovú kulisu by som kategorizoval ako uspokojivú. Nejde síce o niečo extra tiché, čím by ste nedokázali prebudiť ani vulkánskeho obchodníka na cestách, avšak zároveň sa zase nejedná o nejaký guľomet. Keďže sa však rozprávame viac o hernej klávesnici, určite vás bude zaujímať reakčná doba v zmysle toľko ospevovaných a vlastných HyperX spínačov. 1.8 milimetrov oproti štandardizovaným dvom milimetrom je v prípade týchto lineárnych spínačov určite schopné naplniť očakávania akéhokoľvek profesionála alebo amatéra. Ak by som sa však mal postaviť na stranu porovnávania s konkurenciou, zvlášť ak sa cenovo od seba nevzďaľujú nejako razantne, určite by som uvažoval, či z praktického hľadiska nie je lepšie investovať do Logitech G Pro X. Tá vám totižto ponúka možnosť kompletnej a individuálnej výmeny spínačov. Iste, cenovo si tu potom odskočíme teoreticky o hodný kus ďalej, ale za osobné priority sa často platí viac.

Spodná strana ponúka trojstupňové nastavenie výšky sklonu.

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins - recenze)

Nad numerickou časťou sa podarilo dizajnérom usadiť malý indikačný pásik bez možnosti interakcie. Ten vám v digitálnej forme ukazuje práve spustený profil, ako aj prepínač herného režimu. Nenájdete tu pritom žiadnu, pre mňa osobne, nepotrebnú schému na ovládanie médií a zvuku. U hernej klávesnice by sme možno nemuseli trpieť ani spomínanú číselnú časť, ale keďže HyperX Alloy Origins je schopná zastúpiť aj klasické biznis potreby, nejaké to vyrátanie daní sa vždy hodí mať po ruke. Je mi však jasné, že základný popud na investíciu do tohto hardvéru bude práve chuť mať kvalitnú mechanickú a hlavne hernú klávesnicu, ktorá vám bude schopná čo najlepšie pomáhať pri reakčne náročných akčných momentoch. HyperX teda prináša svoje spínače, ktoré spadajú do uspokojivého vreca s ikonkou 45g. Prst teda nemusí vyvinúť žiadnu veľkú námahu na prekonanie kontaktu a zároveň má dostatočný efekt odporu. Mohli by sme tu teraz viesť nekonečné diskusie o pádnych alebo zbytočných rozdieloch medzi vzdialenosťou v milimetroch. Z môjho osobného pohľadu je však úplne jedno, ktoré spínače od súčasných popredných vývojárov na hranie vlastne používate, ak sa hraním hier neživíte na profesionálnej úrovni.

Softvér NGenuity vám ponúka možnosť vybrať si z desiatky rôznych svetelných efektov a celkovo sa pohrať s ich prezentáciou.

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins - recenze)

Záverom ešte v krátkosti pár slov k softvéru. Ten som pred nejakým časom sám dosť kritizoval, hlavne pre jeho nie práve ideálne nastavenú prístupnosť a intuitívnosť. Toto všetko už dnes neplatí a NGenuity, ktorý vám pod jedným profilom môže združovať nastavenie všetkých HyperX produktov (od myši, cez klávesnicu, headset až po internú pamäť), je konečne oveľa otvorenejší. Stále je tu však čo vylepšovať a preto nechcem jeho autorov zase nejako prechváliť. Čo sa týka samotnej premiéry pre vlastné spínače spoločnosti HyperX, v súvislosti s vydaním Alloy Origins, tu sa kvalita prehupla do jemného nadštandardu a všetko tak vo finále už bude len záležať na vás osobne. Kúpou tejto dizajnom pôsobivej a kvalitnými materiálmi podporenej mechanickej klávesnice neurobíte totižto za žiadnych okolností nejakú zásadnú chybu. Pokiaľ vám netreba komplexnejších možností nastavenia profilov a zbytočných ovládačov na médiá, tak je to za danú sumu priam ideálna voľba. Všetko ostatné totižto Origins zvláda predvádzať na prémiovej úrovni.

Produkt je kompatibilný ako s PC, tak aj PlayStation 4 a Xbox One.

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins - recenze)


CGwillWin