recenze
Ski Jumping Pro VR

Ski Jumping Pro VR - recenze
Ski Jumping Pro VR - recenze
12:00, 20.02.2020

Nikdy som nedokázal pochopiť, prečo tie útle telá zabalené do reflexnej fólie, ako keď sa chystáte upiecť tradičné domáce kurča, riskujú svoje zdravie v snahe dopadnúť čo najďalej na strmom kopci niekde za rakúskou dedinkou. Mne osobne však zimné športy všeobecne ponúkali viac otázok než odpovedí a nebiť kultových filmov ako Kokosy na Snehu, alebo v súvislosti s predmetom dnešnej recenzie asi trefnejší a novší Orol Eddie, pozeral by som každú jednu zimnú olympiádu len z dôvodu neschopnosti nájsť zapatrošený ovládač od televízora. Aj hľa, dnes ma tu však máte v celej svojej kráse, ako netrpezlivo prešľapujem na vrcholku alpského kopca Planica a bez najmenšieho zrnka strachu sa teším na ten odraz.

Zlámať si nohy vo virtuálnej realite je prekvapivo zábavná vec.

Klik pro zvětšení (Ski Jumping Pro VR - recenze)

Virtuálna realite je dobrá učiteľka. Dokážete si s ňou navodiť extrémne zážitky bez toho, aby ste prišli k akejkoľvek zdravotnej úhone a čo je dôležitejšie, je schopná vás kráľovsky pobaviť. Ikonku VR by sme tak mohli nájsť za menšími arkádami určenými na prekonávanie strachu z výšok, mačiek, klaunov, tureckých kobercov a v neposlednom rade rozhodne aj zimných športov. Za názvom Ski Jumping Pro VR pritom samozrejme nehľadajte nič viac než len vstupenku do sveta, kam noha priemerného domáceho povaľača nikdy nevstúpi. V tomto prípade sa známa spoločnosť Kalypso Media zasadila o produkciu vierohodného a podľa ich slov priam ultra realistického simulátora skoku na lyžiach, s čím ja osobne síce nemôžem súhlasiť (navodiť onen pocit, keď vám po dopade lyží na tvrdý zmrznutý sneh praskne kolenný úpon, nedokáže dozaista žiadna hra na svete), avšak toto PR nakoniec nie je vôbec až tak ďaleko od pravdy.

Move by si zaslúžilo rituálnu obetu na kopci osudu a následné večné zabudnutie.

Klik pro zvětšení (Ski Jumping Pro VR - recenze)

Ako simulátor to totižto vlastne celé nie je vôbec zle prezentované. Za necelých dvadsať eur sa vám dostane možnosti prejsť si cez obsiahlo podaný režim kariéry skokana na lyžiach, ktorý túži po pozornosti sponzorov s logom zrazených býkov. Z celého menu a priebehu putovania za čo najlepšou známkou z dopadu mám silný pocit, že na produkcii sa podieľali nielen znalci sveta skokov na lyžiach, ale aj samotní športovci. 3D animácie síce nedokážu zmiasť nikoho, komu práve na nos netlačia dvadsiatky dioptrie, ale čo do priemeru hier na PlayStation VR sa Ski Jumping Pro dá hodnotiť slušnou známkou. Celé je to však postavené na pocitoch zo skoku ako takého. Počas testovania som VR helmu nasadil aj ľuďom, ktorí majú z výšok dosť silné obavy a práve tento koncept virtuálneho búrania stien hrôzy sa v ich prípade ukázal byť vhodnou terapiou. Jednoducho si zvykli a zistili, že aj keď sa nikdy reálne na podobný mostík nepostavia, pocit strachu pri ceste skleneným výťahom uprostred nákupného centra sa možno bude dať zrazu zredukovať na minimum.

Tréning je tu veľkým sklamaním a vlastne vás na nič extra nepripraví.

Klik pro zvětšení (Ski Jumping Pro VR - recenze)

V menu nájdete okrem režimu kariéry aj možnosť takzvaného "rýchleho skoku", ktorý dopĺňa nedostatočne spracovaní tréning. Ten je fakticky len kopírovaním jednorázového zjazdu, na konci ktorého vám grafika povie, či ste splnili priemerné základy pre úspech alebo ste zlyhali. Nedá vám však žiadne presné informácie a ani vás nenavedie cestou nápravy, čo považujem za značný deficit, keďže úvodné zoznamovanie sa s pohybom na mostíku je dosť chaotické a ide na vlne pokusov a omylov. Ostáva nám tak kariéra, ktorá je alfou a omegou celej zábavnosti tejto striktnej VR značky. Čím dlhšie sa v jej prostredí budete zohrievať a skúšať novú taktiku držania tela (teda smerovania dua Move ovládačov), o to viac máte pocit progresu a zlepšovania sa. Tento aspekt u mňa fungoval viac než dobre a aj keď sa jednotlivé mostíky od seba vlastne nijako neodlišujú, stále je to len rampa so snehom a inou fotkou prírody v pozadí, to ostatné vás donúti sa prikrčiť ako na záchode v lese. Problémy s kontaktom medzi PS4 kamerou a Move nastanú vždy, keď sa trocha pozabudnete a dáte si ruky počas skoku do zákrytu s telom. Ó pane, daj nám prosím konečne PlayStation VR 2!

Komu nevyhovuje pohybové ovládanie, môže zvoliť cestu klasického gamepadu.

Z technického pohľadu je nepríjemná aj dĺžka nahrávacej obrazovky, ktorá je voči času v gameplay forme (rozprávame sa tu tak maximálne o jednej minúte hrania, kam spadá aj voskovanie lyží a leštenie helmy) neprimerane natiahnutá. Cez to všetko ale prevažuje dobrý pocit z pomalého zlepšovania sa a nech už Ski Jump Pro VR beriete ako simulátor skoku na lyžiach alebo len obyčajnú arkádu, dokonale prevedený skok a dopad tu je istá forma umenia. Na najvyššie priečky v rebríčkoch dosiahnete len tvrdým jazdením po turnajoch a rovnako náročným tréningom. Už dlhší čas som nerecenzoval hru, kde je tak dôležitý aspekt svalovej pamäte a vôbec premiérovo sa tie svaly nachádzajú viac na zadku než v rukách. Pre milovníkov skokov na lyžiach a majiteľov VR odporúčam kupovať a pre všetkých, ktorí trpia strachom z výšok, rovnako tak. Ak však nemáte vzťah alebo len malé sympatie k tomuto športu, bolo by zbytočné zaň utrácať vaše financie.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Kalypso Media

Klik pro zvětšení (Ski Jumping Pro VR - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Príjemné prekvapenie zo sveta, ktorý mi bol ešte donedávna veľkou záhadou

CGwillWin