hw
RTX On: V-Ray od Chaos Group a Blender Cycles dostávají podporu RTX

RTX On: V-Ray od Chaos Group a Blender Cycles dostávají podporu RTX
20:39, 21.11.2019

Ray tracing v reálném čase pomáhá zásadně měnit způsob práce napříč odvětvími, ať už se jedná o tvorbu komplexních scén s realistickými 3D modely nebo architektonických návrhů budov využívajících reálných odlesků. Umělci mohou více popustit uzdu své kreativity díky ray tracingu v reálném čase a umělé inteligenci (AI). Podpora technologie NVIDIA RTX mezi předními kreativními aplikacemi se totiž neustále rozšiřuje.

Tuto technologii pohání GPU NVIDIA Quadro RTX a GeForce RTX. Nalézt je lze např. v noteboocích a PC sestavách s označením RTX Studio od výrobců Dell, HP, Lenovo a dalších. Tyto systémy jsou navrženy v souladu s požadavky tvůrců obsahu na výkon a spolehlivost. Jejich hardwarové a softwarové specifikace jsou proto pečlivě voleny a dosažení požadovaných vlastností se také starají NVIDIA Studio ovladače. Mezi nejnovější ohlášenou podporu patří V-Ray od Chaos Group a Blender Cycles.

V-Ray je softwarový renderer využívaný napříč odvětvími od 3D animace přes tvorbu vizuálních efektů, návrhů staveb a automobilových dílů, až po produktový design. „Jednou z našich hlavních priorit je zlepšování produktivity umělců. Proto co nejrychleji využíváme nejnovějších výhod, které ray tracingový hardware nabízí,“ říká Phillip Miller, viceprezident produktového mangementu ve společnosti Chaos Group. „Podporou NVIDIA RTX ve V-Ray GPU přinášíme našim zákazníkům skvělý výkon navíc v rychlostech renderování s využitím GPU.“

V-Ray s pomocí NVIDIA RTX nabídne interaktivní renderování a masivní urychlení výkonu. Nové aktualizace urychlí renderování pomocí GPU v průměru o 40 procent v porovnání s CPU. Cycles je open sourcový produkční renderer využívající NVIDIA OptiX k široké škále funkcí vylepšující 3D animace, mezi které patří „subsurface scattering“ a „motion blur“. Blender zahrnul v jeho nejnovější verzi podporu RTX, dáky čemuž nabídne rendering v reálném čase a 3D grafici mohou tvořit vysoce kvalitní výstupy s čtyřnásobně vyšším výkonem než při použití samotného CPU.

"V Blender Cycles se vždy snažíme zredukovat čas potřebný k renderování, aby umělci mohli rychleji iterovat," říká Brech Van Lommel, hlavní architekt Blenderu. "S technologií NVIDIA RTX jsou nyní hlavní ray tracingové operace hardwarově akcelerované GPU, což z aktuální verze Cycles dělá tu doposud nejrychlejší."

Mezi další aplikace, které aktuálně podporují RTX ray tracing a AI funkce patří:

Adobe Premiere Pro

Nejnovější verze nástroje pro editaci videa Adobe Premiere Pro vydaná minulý týden přináší funkci Auto Reframe akcelerovanou za pomoci GPU. Díky AI Adobe Sensei dokáže Auto Reframe automaticky ořezávat video na zvolený poměr stran, přičemž důležité prvky stále zachovává v záběru. Nová funkce je s pomocí NVIDIA RTX až o 400 procent rychlejší, než při využití samotného CPU.

Substance Alchemist

Substance Alchemist byl oficiálně vydaný minulý týden. Jde o nástroj, který dokáže jednoduše vytvořit kolekce materiálů kombinováním a úpravou již existujících zdrojů, nebo vytvářením zcela nových materiálů z fotografií nebo scanů s vysokým rozlišením. GPU NVIDIA RTX umožňuje při tvorbě nových materiálů využít odstranění efektů osvětlení pomocí AI, čím dokáže ze zdrojového snímku odstranit stíny a upravit světlé plochy. Díky tomu bude mít materiál při použití ve 3D realistický vzhled.

Adobe Dimension

Adobe Dimension je softwarový nástroj pro snadné rozvržení 3D objektů, který byl nedávno rozšířen o beta verzi podpory renderování pomocí GPU. Ta dokáže využívat podporu dedikovaných ray tracingových RTX procesorů k akceleraci vykreslování 3D modelů. Díky interaktivnímu ray tracingu mohou kreativci využít vysoce kvalitních grafických výstupů s realistickými odrazy, osvětlením a stíny.

Luxion KeyShot

Profesionálové v oblasti marketingu a designu využívají KeyShot pro 3D rendery, animace a interaktivní vizuály. KeyShot 9 vyšel 5. listopadu a má v sobě integrovaný NVIDIA OptiX. Díky tomu je možné využít ray tracing a AI akcelerované pomocí RTX k redukci šumu. Designéři mohou vytvářet realistické obrazy ze svých 3D dat rychle, přesně a kvalitně.

Enscape 3D

Renderovací engine Enscape umožňuje vizualizaci architektonických modelů a scén v reálném čase. Jako jeden z prvních takových nástrojů přichází s podporou NVIDIA RTX a díky tomu dokáže rychleji provádět výpočty osvětlení a odrazů, což zrychlí renderovací proces komplexních prostředí a geometrických tvarů.

SOLIDWORKS Visualize

SOLIDWORKS Visualize vytváří z 3D CAD modelů fotorealistické snímky. SOLIDWORKS Visualize 2020 SP0 a 2019 SP5 jsou prvními veřejně dostupnými verzemi využívajícími NVIDIA RTX a díky tomu zvládá renderování a redukci šumu pomocí AI až o 50 procent rychleji než předchozí verze.

Foundry MODO

MODO od Foundry je nástroj pro 3D modelování, tvorbu textur a renderování využívaný umělci ke zkoumání a rozvoji nových nápadů. Škála jeho využití sahá od her pro inovativní produktový design. MODO 13.2 přináší nový mPath path tracingový renderer s podporou NVIDIA RTX ray tracingu. Uživatelům přinese akceleraci renderingu, odstranění šumu i odezvy v reálném čase.

Epic Games Unreal Engine

Epic Games patří mezi první společnosti, které přišly s podporou RTX. Její Unreal Engine patřící mezi nejvyužívanější herní enginy díky podpoře RTX ray tracingu umožňuje vývojářům vytvářet fotorealistické renderované scény a přirozeně vypadající AR/VR prostředí s jemným osvětlením. Využívá k tomu např. ambientní okluzi, odrazy, stíny, globální osvětlení i další funkce. V prosinci vychází nová verze enginu s číslem 4.24.

I další aplikace akcelerované pomocí RTX pomáhají profesionálům v oblasti grafiky a designu transformovat jejich pracovní proces. Notebooky nebo PC sestavy označené RTX Studio společně s nejnovějšími NVIDIA Studio ovladači jim pomáhají tyto aplikace využít naplno. Právě program Studio ovladačů pomáhá zajišťovat maximální stabilitu a výkon v oblíbených kreativních aplikacích.


DALŠÍ

CGwillWin