recenze
Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund?

Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze
Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze
12:00, 24.11.2019

Hra 5 sekund polského výrobce Trefl Vás poprvé zaujme ještě dříve, než otevřete její krabici. Pokud si ji ponesete z obchodu, překvapí Vás i Vaše okolí opakovaně podivnými zvuky linoucími se z balení, jež se ozvou při každém pohybu a pootočení krabice.

Klik pro zvětšení (Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze)

Vše je o jednoduchosti

Přestože má krabice standartní rozměry velkých deskovek, v balení Vás čekají pouze stručná pravidla a menší herní plán, vše v ostrých barevných tónech. K tomu množství kartiček, šestice figurek a plastová hůlka – původce všech těch podivných tónů.

Kartičky jsou v první řadě otázkami. Všechny představují stejné zadání: „Vyjmenuj tři ...“ To se samo o sobě nezdá být nijak složitým úkolem. Kartičky jsou navíc oboustranné, přinášejí tedy dvojitou porci výzev.

Klik pro zvětšení (Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze)

Vše je o rychlosti

Jak už název naznačuje, čas bude velmi důležitým aspektem hry, když se dostal i do samotného názvu. A zde přichází do hry ta „plastová hůlka“. Jedná se o jednoduché a nápadité počítadlo odměřující pět vteřin, jež bude mít každý z hráčů na odpovídání.

Časomíra ruší myšlenky soutěžícího hráče svým originálním zvukovým projevem.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak při každém otočení pomyslných přesýpacích hodin se ozve kvákavý tón počítadla oznamující začátek. Po celých pět vteřin putují malinké kovové kuličky náležitě hlasitě po spirále přesýpacích hodin, čímž ruší myšlenky přemýšlejícího hráče.

Klik pro zvětšení (Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze)

Vše je o paměti

Máte pouze pět vteřin na vyjmenování trojice čehokoli, co si žádá karta zadání. Pouze pokud se Vám podaří odpovědět správně, tak se posunete dále po herním plánu a blíže k cíli a výhře. Ale karta zadání tím z hry nemizí. Po prvním hráči dojde řada postupně na všechny ostatní. Ti musí odpovědět na stejné zadání, a to opět v pouhých pěti vteřinách. Důležité je, že nesmí použít stejné odpovědi jako hráči před nimi. Čím dále jste v pořadí v kole, tím složitější bude vymyslet další varianty a zároveň se vyhnout těm, které už padly.

Vyjmenování trojice odpovědí na zadání se zdá být jednoduché. Ale co když jste třetí v pořadí a nesmíte použít stejné odpovědi jako kolegové?

Je nešťastné, že hra s jednoduchou myšlenkou a koncepcí má zbytečně složitě a nejasně psaná pravidla, takže hned v nich zůstane několik šedých zón, se kterými poradí až strejda Google. Určitě si tedy nechte chvilku na přípravu a vyhledání nejasností, než se pustíte do první partie.

Klik pro zvětšení (Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze)

Vše je o možnostech

Pokud jste prvním hráčem v daném kole, máte možnost využít dvou „divokých“ karet. Kartu "Další" můžete zahrát, pokud nevíte odpověď na zadání. To nyní čeká na zodpovězení dalším hráčem v pořadí, ale pouze jeho. Pokud odpoví správně, posune se na herním plánu; pokud ne, posune se hráč, který zahrál kartu "Další".

Kartu "Výměna" můžete opět zahrát ve svém tahu, nejste-li si jisti odpovědí. Hráč po Vaší levici Vám přečte nové zadání a předchozí karta je odhozena bez toho, že by na ni kdokoli odpovídal.

Obě možnosti tedy přinášejí možnost přeskočit náročnou otázku. Každou z nich však smíte zahrát pouze jednou, takže je třeba s nimi šetřit a snažit se hlavně odpovídat správně.

5 sekund si užijete ve větší společnosti, kdy přinese nemalé výzvy na jednotlivé soutěžící, které budou jistě zdrojem zábavy.

Klik pro zvětšení (Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze)

Vše je o pohotovosti

5 sekund je rychlá hra, která možná trochu připomene klasiku žánru Activity, ale její herní potenciál je značně rozdílný. Je však taktéž zábavnou párty hrou, kterou si užijete ve větší společnosti a není tak atraktivní, pokud hrajete pouze ve dvou. Časový nátlak občas přinese více než jen úsměvné momenty.

Koupit hru 5 sekund

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Matyska

Klik pro zvětšení (Dokážete odpovědět na otázky během 5 sekund? - recenze)


DOBRÉ
72%
CZECHGAMER
Rychlá párty hra je o pohotovosti myšlení i odpovídání. Jen škoda, že pravidla nejsou více přímočará.

CGwillWin