recenze
Cooler Master MM710

Cooler Master MM710 - recenze
Cooler Master MM710 - recenze
12:00, 28.02.2020

Za normálnych okolností by som produkt formátu MM710, od známej spoločnosti Cooler Master, vlastne prešiel znudeným pohľadom a neuvažoval o akomkoľvek teste. Akonáhle som však zaostril zrak (v poslednej dobe papám viac mrkvy než veľkonočný zajac na dôchodku) a uvedomil si, že sa tu rozorávame o primárne hernej myši, ktorá vyzerá ako rekvizita z filmu o talianskej prestrelke dvoch spotených mafiánov, blikla mi nad hlavou nadšená ikonka. Jednak som túžil dostať produkt pred kameru pre potreby nášho PvP magazínu, ale zároveň som z jasných pohnútok chcel vedieť, kam až v tomto bode siaha snaha dizajnérov zaujať a naopak do akej miery je celková filozofia ultra ľahkej myšky potrebná a aj funkčná pre herný segment.

Pripája sa to šnúrkou od topánok.

Klik pro zvětšení (Cooler Master MM710 - recenze)

Aj keď asi všetci čakáte, že začnem opisom samotnej myši, ja to zoberiem od opačného konca. USB koncovka totižto túto zaujímavú myš spája s počítačom prostredníctvom rovnako fascinujúceho káblu. Ten na prvý dotyk evokuje pocit držania šnúrky od topánok než klasický pletený kábel, čo bol pochopiteľne zámer jej strojcov, skryť kábliky do vzdušného obalu pripomínajúc textilné vlákno. To znamená, že ak si uvedomíte ako ľahká je samotná myš (53 gramov), jej drôtové pripojenie vás v praxi nemá ako limitovať a ide skôr o efekt pavučiny položenej na stole. Dobre, káble teraz necháme visieť a poďme viac k meritu podstaty tohto výrobku. Cooler Master, z pozície renomovaného tvorcu herného hardvéru, vyrobil suverénne najľahšiu eSport myš na scéne, čo je na jednu stranu určite super fakt, avšak isté kompromisy pre jeho naplnenie vám nemusia zrovna zahrať do karát.

Arachnofóbia môže znamenať problém.

Klik pro zvětšení (Cooler Master MM710 - recenze)

Samotní dizajnéri nazývajú skelet tejto myšky ako medový plást, čo vo mne už pri unboxing videu (nájdete ho nižšie) vyvolávalo nebezpečný pocit strachu. Fakt, že si v útrobách niečoho takéhoto môže zriadiť obývačku včielka Mája, zároveň znamená, že by sa tam mohol nasťahovať akýkoľvek príslušník pekelného rodu pavúkov, z ktorých mávam nočné mory. Preto, ak patríte do širokého okruhu spotrebiteľov s týmto problémom, rozhodne vám kúpu neodporúčam. Za predpokladu, že pri pohľade na záchodového pavúka nevoláte hasičov, sa vám však MM710 môže odvďačiť slušnou variabilitou a expresne rýchlou odozvou. Je jasné, že integrovaný snímač nepodliezol DPI latku súčasných prémiových herných myší, o tom sa tu nemusíme vôbec rozprávať, ako je ale na tom s počtom tlačidiel? Okrem štandardných dvoch na vrchnej časti tela, nájdete nižšie rolovacie koliesko a rýchlu úpravu pre senzitivitu (jedno tlačidlo). Z ľavej strany to celé uzatvára duo programovateľných spínačov, ktoré sú však na môj vkus až prílišným dôkazom totálnej ignorancie ľavákov, pre ktorých je MM710 už vopred nepoužiteľným výrobkom.

Nemá síce ruku ako medveď, avšak táto myš mi neprišla extra pohodlná.

Klik pro zvětšení (Cooler Master MM710 - recenze)

Testovanie prebiehalo v intenzívnom tempe niekoľkých hodín a na rozličných hrách, od online bitiek, cez RTS stratégie až po frenetické FPS akcie. Počas celej doby trvania testu bolo zrejmé, že váha evidentne pomáha môjmu zápästiu a ruka sa tak aj pri vypätých situáciách, kedy som chcel preletieť kurzorom obrovskú vzdialenosť, necítila byť nejako unavená. Horšie to už však vidím s pomerom dizajnu voči dlani a prstom. Moje ruky by ste len ťažko zaradili do akéhokoľvek panoptika ľudských príšer spred dvoch storočí a cez to všetko som mal pocit stiesnenosti, hlavne u ukazováku a palca. Ten mal na starosti spomínané duo bočných tlačidiel a už po krátkom čase som hmatom nedokázal odlíšiť, ktorý gombík to vlastne stláčam. Ak sa ale pozriem na tento aspekt z pohľadu profesionálneho hráča, ktorý je schopný presne zamieriť len malým gestom dvoch prstov, asi mu príde dôležitejšia samotná váha myši a nie jej neutrálny tvar. Preto hore uvedené zápory berte skôr ako frflanie muža, ktorému tiahne na štyridsať, než mladého a vitálneho chlapca s reflexmi ako panter na kokaíne.

Hlavné spínače sú osadené na šasi značky Omron, čo vám dáva priestor na dvadsaťmiliónov kliknutí.

Klik pro zvětšení (Cooler Master MM710 - recenze)

Záverom musím Cooler Master pochváliť za naozaj intuitívne a jednoducho spracovaný software, cez ktorý si svoju "arachnofobickú" myšku nastavíte presne podľa svojich predstáv. Môžete si prepínať medzi profilmi upravenými pre konkrétny projekt, ako aj stupeň DPI či HZ. Všetko je rýchle a jednoduché, presne tak ako filozofia dizajnu MM710. Osobne by som si do boja proti celému online svetu asi vybral iného pomocníka, teda v zmysle myši, avšak treba si uvedomiť, čo vám práve MM710 pri sume niečo nad päťdesiat eur vlastne ponúka? Jedná sa o myš tak ľahkú, že jej vidíte až do žalúdka (doslova). Jej motor by sa vyrovnal niekoľkonásobne drahšej konkurencii, a to aj po stránke nastavenia cez software. Jedinú väčšiu prekážku vidím v jej menšom tvare, ktorý nemusí pasovať ani priemerne veľkým dlaniam. Funkčnosťou lomeno spoľahlivosťou, a to už sa zase budem opakovať, sa ale bezproblémovo a hrdo postaví do radu k akejkoľvek profesionálnej a hernej technike.

Za poskytnutí prduktu na recenzi děkujeme společnosti Cooler Master

Klik pro zvětšení (Cooler Master MM710 - recenze)


CGwillWin