recenze
Bus Simulator

Bus Simulator - recenze
Bus Simulator - recenze
12:00, 18.10.2019

V dnešní recenzi se zaměříme na zajímavý titul ze žánru, který si na konzolích v těchto dnech v podstatě odbývá premiéru. Není jím nic jiného než simulátor autobusu, nazvaný prozaicky Bus Simulator. Za hrou stojí vývojářský tým Still Alive Studios, přičemž na trh ji uvedl německý vydavatel Astragon Entertainment, který má již se simulátory všeho možného pořádný ranec zkušeností. Pakliže stejně jako já patříte mezi nadšence těchto vozidel, můžete se tak dát s klidem do čtení následujících řádků, na kterých se pokusím zodpovědět jednoduchou otázku, a sice, jestli nám, hráčům, mají tyto autobusy co nabídnout.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Tvrdý chleba, alespoň ze začátku

Jak si asi sami dokážete odvodit, vžijete se do role autobusáka, který to nemá úplně jednoduché. Jakožto zelenáč bez jakýchkoliv zkušeností tak absolvujete první cvičnou jízdu pod dozorem instruktorky a poté jste již vrženi do vod městské (a později i linkové) hromadné dopravy. Veškeré vaše snažení je navíc doprovázeno „questy“, tj. úkoly, které musíte jako zdatný šofér být schopen splnit a kde se ke slovu přihlásí i nějaká ta strategie. Velmi brzy po začátku totiž zjistíte, že kromě samotného ježdění potřebuje vaše nově založená společnost i nějakého toho šéfa a kdo by se pro tuto funkci hodil lépe než vy? Díky plnění těchto zadání se navíc postupně dostanete k dalším a dalším oblastem, ve kterých je nutno postarat se o to, aby se lidé mohli pohodlně přepravovat, takže rozhodně stojí za to věnovat výzvám trochu toho vašeho času.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Každý chce cestovat

Herní mapa je rozdělena celkem na dvanáct oblastí, které odemykáte výše popsaným způsobem. Narazíte tu jak na čistě městské okrsky, tak i na malé vesničky, ve kterých ale nesmí autobusová zastávka chybět. Vždy po odemčení nové části mapy je tedy vhodné jak propojit ji s těmi stávajícími, tak kupříkladu vytvořit i nějakou tu lokální linku. Jak již správně asi tušíte, na jednoho řidiče spousta práce. Z tohoto důvodu ani v režimu singleplayerové kariéry nebudete na všechno sami. Každopádně, abyste mohli začít s expanzí vaší firmy, je nutno se klasickým ježděním dostat alespoň k základnímu kapitálu, díky kterému budete moci rozšiřovat váš vozový park, najímat nové řidiče a celkově tak zvýšit kvalitu dopravní obslužnosti v regionu.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Nezapomněl jsi na něco?

Největší zábava však spočívá v samotném ježdění a bylo by nejspíše dost špatně, kdyby tomu tak nebylo. Ač se totiž nejedná o bůhvíjak vysokorozpočtový projekt, hraje Bus Simulator na notu detailů, a to v míře velice příjemné. Samotná simulace začíná již v momentě, kdy se svojí postavičkou stojíte poblíž vašeho autobusu a i pro jednoduchý úkon, jako je nastoupení dovnitř, již v sobě skrývá menší oříšek. Nestačí pouze přijít ke dveřím, zmáčknout dané tlačítko a hup za volant. Vše je potřeba provést postupně, tj. nejdříve najít venkovní tlačítko pro otevření dveří a poté vzorně nastoupit stejným způsobem, jakým to později budou dělat i vaši pasažéři. Jakmile usednete za volant, musíte dávat pozor, aby se vám nezatočila hlava z počtu všemožných ovládacích prvků, kterými kabina autobusu obvykle disponuje. Zde je nutno uvést, že ne všechny prvky musíte nutně ovládat najetím kurzoru na dané tlačítko a poté jej aktivovat. Výborně tu fungují „klávesové/tlačítkové“ zkratky, sloužící k ovládání nejběžnějších úkolů, takže například otevírání dveří, rozsvícení světel či startování pohodlně obstaráte stiskem daného tlačítka na ovladači.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Nástrahy, to je moje

Věcí, které můžete za volantem dělat, je spousta a každou trasu je možno navíc projíždět i s různým nastavením míry „realizmu“. Autoři neopomněli totiž samozřejmě řadu činností, kterým dokonale sekundují náhodné situace, se kterými se během šichty setkáte. Připravte se tak na to, že kromě kroucení volantem se budete muset naučit prodávat lístky dle přání pasažérů, s čímž souvisí i správně vrácené drobné. Narazíte i na situace, se kterými se v zájmu vyššího výdělku, případně předejití pokut budete muset vypořádat. Tu na zastávce čeká na autobus invalida, kterému je nutno přistavit speciální rampu pro nájezd do vozidla a opět ji vysunout při jeho výstupu. Nebo se vám stane, že na zastávku nelze v daný moment vjet, jelikož ji blokuje civil v osobáku. Co s tím? Inu, mírné zatroubení ještě nikomu srdeční zástavu nezpůsobilo. A což takhle, když vám nějaký floutek při snaze odjet ze zastávky blokuje dveře? Není nic snazšího než ho pomocí zpětného zrcátka pořádně zprudit, in už si dá příště větší pozor. Podobných situací zažijete na vašich trasách bezpočet a i díky nim musím říci, že se Bus Simulator hraje prostě parádně. Hlavně nezapomínat na blinkry...

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Interiéry za jedna

Dalším plusem hry je vlastnictví licencí na značky autobusů, takže nejenom, že se můžete pokochat různými designy skutečných strojů, ale stejně tak se liší i jejich interiéry. Je pak zábava hledat v novém vozidle ovládací prvky, které jste měli v předchozím modelu perfektně nastudované. Samotnou jízdu je možno sledovat z interiéru nebo z venkovní kamery „za autobusem“. Osobně jsem volil autentičtější pohled zevnitř, ovšem občas budete pravděpodobně nuceni zvolit i alternativu, například v případě, že si nebudete jisti, jestli tu kterou křižovatku jste schopni vybrat dle představ a nepřijít si tak zbytečně k nějaké té penalizaci za nájezd na obrubní, nebo nedej bože, za bouračku. Jak říkal už můj děda – každý koruna (euro, dolar) dobrá, což jakožto rozjíždějící se podnikatel velmi rychle vezmete za své. Samotný pocit z jízdy je pak povedený, autobusy se solidně houpou, s cestujícími musíte jezdit opatrně ať už do zmiňovaných zatáček, tak přes nerovnosti typu díra na silnici nebo retardér.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Je-libo růžový autobus?

Váš vozový park lze i upravovat, co se vzhledu a například i SPZ týče. Postupem času se vám tak odemykají všemožné polepy, barvy a v neposlední řadě reklamy, kterými můžete polepit vaše vozidla. Každý autobus z vaší flotily navíc může být unikátně vyzdoben, takže je poté radost vaše řidiče potkávat na jednotlivých trasách. Vždy na vás ještě zablikají, zkrátka firemní vztahy jak mají být. Pakliže byste toužili po lepším pocitu ze spolupráce, nic vám nebrání zavítat do multiplayerového režimu. V něm se pod křídly společnosti zakládajícího hráče, vtělíte do role jednoho z řadových zaměstnanců a pomáháte si navzájem plnit úkoly a hlavně vydělávat peníze. Menším problémem byl při mém hraní fakt, že když už jsem nalezl nějakou otevřenou hru, buď jsem dostal prakticky instantní kick ze hry od jejího vlastníka nebo jsem narazil na ukrutné lagy, což mi znemožňovalo efektivní ježdění. Nicméně se dle mého nejedná o nic, co by nespravila nějaká vkusná záplata.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Grafické (ne)pozlátko

Co se týče technologického zpracování, tak v této oblasti nacházím prakticky jediný prostor pro výtky. Na jednu stranu tu máme vydařený zvukový a hudební doprovod (vždycky si můžete pustit svoji vlastní hudbu přes externí přehrávač, avšak i původní melodie jsou v pohodě), na straně druhé však stojí poměrně mizerná grafická stránka s velmi omezeným počtem modelů jak postav, tak i vozidel. Paradoxně efekty počasí jsou zpracované na výbornou a je tak nutno při dešti nehrát na drsňáka a raději si ty stěrače zapnout, nicméně samotný herní svět a efekty nasvícení by zasloužily ještě nějakou dodatečnou péči. Oprostíte-li se však od těchto detailů a budete se soustředit pouze na plnění herních úkolů a ježdění jako takové, odměnou vám bude uspokojení z dobře odvedené práce.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Bavte se

Ve finále se tak jedná o parádní simulátor, ve kterém si kdokoliv může vyzkoušet těžkou řeholi řidiče autobusu, který kromě řízení a zodpovědnosti za cestující musí dbát také na všeobecný pořádek a starat se o svého plechového miláčka. Co dodat? Jako třešnička na dortu může být brána lokalizace do češtiny, která kromě titulků pronikla i do navigace GPS, která vás spolehlivě naviguje na ulice s českými názvy. A to se rozhodně cení. Hra se zkrátka vydařila a mohu ji i přes pár much technického rázu jen doporučit.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Astragon

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Ceny hry Bus Simulator srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Bus Simulator - recenze)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Toužíte si vyzkoušet život autobusáka? Tak směle do toho!

CGwillWin