recenze
Remothered: Tormented Fathers

Remothered: Tormented Fathers - recenze
Remothered: Tormented Fathers - recenze
12:00, 09.01.2020

Kultový survival horor v podobe japonskej série Clock Tower dosiahol doteraz fakticky len troch pokračovaní, z čoho to úplne posledné už dávno zavial prach nemilosrdného času (rok 2002). Osobne si nemyslím, že za to môže spojenie s point-and-click konceptom, ostatne tento žáner prekvitá aj v súčasnosti viac ako dobre. Skôr sa za ukončením produkcie tejto značky skrýva stará dobrá politika. My sa tu však dnes budeme spoločne rozprávať o spirituálom nástupcovi z dielne talianských autorov Stormind Games, ktorý sa po stránke kvality dokázal pretlačiť z PC aj na súčasné konzoly.

Remothered: Tormented Fathers sa na domácej, teda talianskej, scéne stal najoceňovanejšou hrou posledných rokov.

Klik pro zvětšení (Remothered: Tormented Fathers - recenze)

Ešte než vôbec začnem servírovať výsledné hodnotenie, projekt som testoval prostredníctvom verzie na Nintendo Switch, ktorá je po technickej stránke zo všetkých vôbec najhoršia. Pokiaľ by sme sa preto mali rozprávať o kvalite príbehu či atmosfére, dej okolo hlavnej protagonistky Rosemary Reedovej by si v mojich očiach zaslúžil oveľa viac percent. Bohužiaľ však musím prihliadať na stav danej verzie, čím je v tomto prípade už spomínaná platforma Switch. Späť však práve k Rosemary. Tá prichádza do starého a tajomného domu Richarda Feltona pod zámienkou banálnej veci ohľadom zdravotného stavu jeho manželky. Tridsaťpäťročná Rosemary je však odhodlaná odhaliť pravdu o nezvestnej Celeste, dcére pána Feltona, o ktorej je presvedčená, že sa jej stalo niečo strašné. Ešte než sa stihne nepozorovane dostať do objektu krátko po tom, ako ju Richard Felton vyhodí, naráža na prvú mŕtvolu a spúšťa tak niekoľkohodinovú jazdu plnú adrenalínu.

Je to taký Resident Evil krížený s Outlastom.

Klik pro zvětšení (Remothered: Tormented Fathers - recenze)

Vaša motivácia dopátrať sa stratenej dcére evidentne vyšinutého pána domáceho vás zatlačí do bludiska jeho vily. Ste tak šesť hodín nútený sa skrývať pred jeho vražednými sklonmi, zatiaľ čo pátrate po dôkazoch týkajúcich sa už nielen jeho dcéry, ale aj ďalších členov rodiny. V tomto bode pracuje projekt Remothered: Tormented Fathers s výborne poskladanou zmesou atmosféry. Dom ako taký ponúka niekoľko rozľahlých podlaží, ako aj tajné miestnosti, do ktorých je nutné nájsť cestu pomocou logiky. Nech už ide o zber kľúčov, zapínanie poistiek alebo posúvanie navonok skrytých objektov. Nejde o nič komplikované na vyriešenie, ale keďže si neustále musíte dávať pozor, aby vás naokolo sa prechádzajúci šialenec nevidel, adrenalín sa postará o rôzne komplikácie. Nanešťastie mu k tomu dopomôžu aj už spomenuté technické nedostatky, od podivne zaostávajúceho zvuku až po šialene nízke snímkovanie.

Hrať Remothered: Tormented Fathers mimo handheld režimu je hotové peklo.

Klik pro zvětšení (Remothered: Tormented Fathers - recenze)

Prijať ako tak nastavenie úrovne grafickej stránky sa mi podarilo len v prenosnom moduse, teda mimo veľkú obrazovku. Ale aj tu je nutné rátať s doskakovaním textúr a poklesom snímkovania. Akčné momenty, kedy sa hlavná hrdinka bráni pomocou rôznych predmetov v okolí (kuchynské nože, popolníky, skrutkovače atď) útoku šialenca v mäsiarskej zástere, sú spracované viac ako slušne, aj keď mi osobne vadilo, že nie je možnosť nepriateľov zneškodniť na dlhší čas než len pár minút. Chápem však dôvod v zmysle zachovania osobitej atmosféry. Remothered je teda miestami akýmsi mixom známej série Resident Evil a rovnako populárnej IP Outlast, konkrétne hlavne jej poslednej časti, kde sa utekanie pred nebezpečenstvom stavalo na prvú priečku v zmysle hrateľnosti. O to väčšia je škoda, že vo verzii pre Switch cítiť nedokonalosti, od obrazu až po nepresný zvuk.

Na výrobe hudby sa podieľala Nobuko Toda, ktorej rukopis by sme našli v hrách Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots a Halo 5: Guardians.

Prihliadnuc na fakt, že na našom webe sa doteraz ešte nenachádza recenzia na PC verziu tejto hry, som si povedal, že záver vám musím znova lepšie a jasnejšie vysvetliť. Finálne percentá berte striktne ako definíciu kvality portu na Nintendo Switch, ktorý by potreboval ešte poriadne prekopať tak, aby mohol aspoň čiastočne naplniť formát ostatných spracovaní. Pokiaľ by technická stránka bola v oveľa lepšom stave, survival horor Remothered: Tormented Fathers by som pokojne zaradil do príjemného prekvapenia posledných dvoch rokov, kedy tento žáner zažíva nárast záujmu zo strany vývojárov, ako aj koncových zákazníkov. Ak ste projekt doteraz nejako míňali, určite po ňom siahnite, avšak v inej než Switch podobe.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Stormind Games

Klik pro zvětšení (Remothered: Tormented Fathers - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
PRŮMĚR
57%
CZECHGAMER
Nepodarený port kvalitného hororu

CGwillWin