hw
recenze
HyperX Cloud Stinger Wireless

HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze
HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze
12:00, 13.09.2019

Když jsem viděl, že HyperX chystá bezdrátovou verzi jejich sluchátek Cloud Stinger, říkal jsem si, že by mohly být dobré. HyperX má v nabídce bezdrátové Flight, které jsou však cenově pro spoustu lidí dražší a jméno Stinger naznačoval levnější variantu se solidním výkonem. Můj test je ještě opepřen tím, že doma vlastním přímo konkurující sluchátka Corsair HS70, které se pohybují v podobné cenové relaci.

Balení, design, zpracování a pohodlí

V balení najdeme jen to nejnutnější. Samotná sluchátka uložená v plastovém výlisku a USB dongle k připojení ke konzoli či počítači. Doplňuje to nabíjecí USB kabel a manuály. Žádné další příslušenství v krabici nenajdeme a vzhledem ke kategorii to ani neočekáváme. Svého drátového předchůdce sluchátka nijak nezapřou. Místo rudého loga HyperX je pouze zapuštěné logo bez barvy, což jim dodává trochu decentnější design. Je sice v prodeji ještě verze s modrými prvky, ale na testování dorazila úplně černočerná verze, kterou rozhodně preferuji.

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze)

Co hned překvapí, je váha sluchátek. Jsou při svých 315g pocitově velice lehké a na hlavě nezpůsobují žádný zbytečný tlak. Sluchátka jsou pohodlná, nastavitelný most má uvnitř kov, což působí vždy lépe než čistě plastové zpracování. Samotný plast nijak nemaskuje svou podstatu, což ani v této cenové kategorii nelze čekat. Ale působí dostatečně pevně, že při běžném zacházení sluchátka vydrží. Sluchátka jsou uzavřená, tudíž se snaží izolovat okolní zvuk. Náušníky z paměťové pěny však neakumulují teplo výrazně a i v horkém létě bylo hraní s nimi velice pohodlné.

Funkce a ovládání

Sluchátka jsou čistě bezdrátová a připojují se pomocí přiloženého USB dongle. Ten je umožňuje připojit k PS4 a PC (i MAC samozřejmě) a k mému překvapení navíc fungují i s Nintendo Switch, což není vždy pravidlem. K Xboxu je nepřipojíte ani kabelem, protože není kam ho na sluchátkách strčit. Je to škoda, ale HS70 jsou na tom úplně stejně, takže těžko brát jako velkou výtku. Bohužel to omezí jejich použití třeba k poslechu hudby.

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze)

Samotné připojení je prostě bezproblémové. Zastrčíte dongle do USB portu PS4 a konzole se ihned přepne do režimu sluchátek. Stačí je nasadit a zapnout. K tomu slouží tlačítko na levém straně zespoda sluchátek a doprovodný zvuk řekne, že se tak stalo. Poblíž něho je micro USB port k nabíjení, což je standard (a ne, USB-C jsem tu opravdu neočekával). Na levé straně je i mikrofon, který na rozdíl od původního není na plastovém rameni, ale na lépe tvarovatelném drátu. Jeho otočení nahoru stále funguje jako Mute a je to nejlepší systém, aby člověk nezapomněl, že je umlčen.

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze)

Na pravé straně není nic jiného než ovladač hlasitosti. Ten sice působí jako analogové kolečko, ale v principu funguje plně digitálně. To přináší trochu nešvar, že pokaždé po zapnutí se nachází hlasitost nastavená na default a člověk musí posunout volume na svou preferovanou úroveň. Co je ale dobré, že kolečko jde ztuha a je celkem zapuštěné, takže se mi nikdy nestalo, že bych omylem o oblečení nebo při položení změnil hlasitost, což se u HS70 stává často.

Zvuk a kvalita mikrofonu

I když už nemám k dispozici původní drátovou verzi Cloud Stinger, tak pocitově si myslím, že na zvukovém profilu designéři dost zapracovali. Přijde mi živější a přitom čistý pro hraní stříleček. Dokonce když jsem zkusil poslech hudby, byl jsem mile překvapen z toho, co produkují. Nejedná se o audiofilní zážitek, ale na občasný poslech při hraní nebo práci na počítači je lze použít. Mě osobně ale nejvíc zajímal jejich výkon v kompetitivních střílečkách.

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze)

Testoval jsem samozřejmě ve Fortnite, ale také v alfě nového Modern Warfare, či Black Ops 4 a Apex Legends. Poziční audio je zcela v pořádku a byl jsem vždy schopen určit ze sterea, odkud přichází nepřítel a to rozhodně dříve než můj spoluhráč hrající se zvuky na TV (což je standard, ale pro kontrolu dobrý ukazatel). Je dobré, že sluchátka to nepřehání s basy, takže se pod nimi neztratí případné jemné zvuky přebití nepřítele vedle v místnosti. Co se týče běžného hraní, Destiny 2 se sluchátky bylo příjemné hraní a všechny intenzivní příběhové momenty z DLC jsem si užíval, jak si představuji. Prostě zvukově mě přesvědčily.

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze)

A přesvědčil mě i mikrofon, který zní mnohem čistěji než ten u Corsair HS70, jenž svou kompresí jaksi zničí dynamiku a působí utluměně. U HyperX jsem měl pocit čistšího projevu hlasu. Díky lépe řešenému ramenu se také dá oproti původní drátové verzi dobře mikrofon nastavit k ústům.

Hodnocení

Co se týče výdrže, tak krabice uvádí 17 hodin. Myslím, že je to realistický předpoklad, který jsem však přesně neměřil. Pouze jsem odhadl, kdy jsem nabíjel naposledy a kolik jsem odehrál. Samozřejmě sluchátka jde dobíjet i při jejich používání, takže případné hlášení, že jsou vybité nenabourá herní session uprostřed.

Ve výsledku musím říci, že mě Cloud Stinger Wireless mile překvapila. Trochu jsem měl pocit, že mé HS70 nepřekonají a budou s přehledem až za nimi. To už si po vydatném testovní nemyslím a pokud bych vybíral pro sebe nyní, musel bych se hodně rozhodovat, po kterých sáhnout. Pro HyperX mluví lehkost, pohodlí a lepší mikrofon. V kvalitě zvuku je to hodně podobné a bude záležet na osobních preferencích. O to víc mě překvapilo, že jsem na věšáku sahal častěji po těch od HyperX.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Stinger Wireless - recenze)


CGwillWin