preview
Chernobylite - Hands-On

Chernobylite - Hands-On - preview
Chernobylite - Hands-On - preview
11:00, 13.09.2019

Aj napriek tomu, že sa poľská spoločnosť The Farm 51 pochopiteľne zúčastnila tohtoročného Gamescomu, kde lákali oči novinárov ako aj hráčov samotných na ich dlho vyvíjaný pohľad na momentálne extrémne populárny Chernobyl, sme si v redakcii museli v rámci eventu v Kolíne nad Rýnom nechať ich stánok ujsť. Dôvody teraz pochopiteľne nemusia už nikoho zaujímať, avšak keďže ja sám spadám do kategórie obdivovateľov poslednej hry spomínanej firmy (Get Even), nemohol som odmietnuť ochutnávku v podobe preview dema, aké by som vo výsledku vlastne hral aj na spomínanom Gamescome 2019. Čo to teda je ten Chernobylite?

Z každého radiáciou zamoreného rožku trošku.

Klik pro zvětšení (Chernobylite - Hands-On - preview)

Pokiaľ by ste o tomto niekdajšom Kickstarter hite jeho game sekcie počuli dnes v nejakej premiére, je dosť možné, že nadobudnuté dojmy z nasledujúceho textu si nebudete vedieť nejako pospájať. Autorom sa však mix rôznych žánrov, respektíve konceptov, osvedčil už v minulosti a spomínaný Get Even z toho dôvodu dodnes radím k sľubnej evolúcii interaktívne pojatých hororov. The Farm 51 chce evidentne v celej tejto filozofii pokračovať aj naďalej, keďže ich, pre tento rok, plánovaný návrat na scénu sa už teraz len komplikovane strká pod jednu jedinú škatuľku. Prvoplánové cielenie na strach je jasná vec, predsa len, keď už sa dostanete virtuálnou cestou do "zóny", sotva preto, aby ste tam hrali šachy so zmutovaným bobrom. Poľský výklad dopadu najväčšej jadrovej katastrofy si preto berie kus od milovníkov hororu, čo je však len jedna strana mince.

Fantázii sa medze nekladú, tak prečo by práve Pripyat nemala byť ekvivalentom hada zahryznutého do svojho chvosta?

Klik pro zvětšení (Chernobylite - Hands-On - preview)

Cez to všetko, ako produkcia HBO dokázala niekoľkonásobne navýšiť turistický ruch v oblasti so stále značnou radiáciou, sa Chernobylite nesnaží nijako parazitovať na veciach notoricky známych z mesta duchov. Z toho dôvodu berte samotnú zónu skôr ako na atmosféru jedinečné prostredie, a teda akúsi divadelnú kulisu pre oveľa hlbší príbeh. Ten sa z menšej časti odhalil už počas môjho prechádzania časovo obmedzeného preview dema, kde sa hlavný hrdina snaží presvedčiť okolie, alebo možno viac samého seba, že jeho nezvestná/mŕtva manželka sa nachádza práve v okolí slávnej atómovej elektrárne. Je teda nutné skúmať rozsiahlu mapu, ktorej spleť chodníčkov začína a končí v akomsi improvizovanom úkryte. V ňom sa v zmysle hrateľnosti vynárajú ďalšie možnosti. Práve tam môžete zužitkovať vonku nazbierané súčiastky a vyrobiť si tak hromadu predmetov. Od tých užitočných ako je posteľ a televízor, až po tie určené skôr na dekoráciu.

Máte radi survival?

Klik pro zvětšení (Chernobylite - Hands-On - preview)

Zatiaľ čo sledujete mysteriózne indície vedúce k vašej vlastnej minulosti, stretávate rôzne komplikácie. Od prázdneho žalúdka, cez nemoc z ožiarenia až po strelné zranenia. Do cesty sa vám môžu postaviť prekážky rozličného charakteru, ktoré ste schopní obísť pekne v tichosti alebo vytiahnuť zbraň a ušpiniť si ruky krvou. Voľba je len na vás a v tomto bode sa Chernobylitrle v istom momente tvári ako Metro a v istom zase ako Stalker krížený s Falloutom. The Farm 51 sú jednoducho ekvivalentom barmana s citom pre miešanie možností a žánrov. Tieto dojmy vám pochopiteľne píšem na základe PC preview verzie, ktorá sa do finálnej podoby môže zmeniť. Nateraz som však nadšený, a to ako z grafickej lomeno technickej stránky, tak aj rozumne dávkovanej atmosféry. Ovládanie som skúšal aj cez Xbox One gamepad a musím povedať, že ani v tomto sa autori nedostali do úplne zlej formy v zmysle nastavenia, i keď dobre vieme, ako sa koncepčne náročným hrám nie vždy darí ponúknuť intuitívne nastavenia.

Moje nadšenie sa ani po čiastočnom ochutnaní projektu Chernobylite nemení. Poliaci si naďalej idú svojou unikátnou cestou a ich najnovší projekt je pre nich novým pokusom ako sa dostať zase o kus vyššie v rebríčku popularity. Držím im palce a teším sa na hotový produkt a to aj cez fakt, že nutné survival prvky by možno v očiach istej časti konzumentov nemuseli byť nejakým veľkým lákadlom.



Za poskytnutí hry na preview děkujeme společnosti The Farm 51

Klik pro zvětšení (Chernobylite - Hands-On - preview)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

CGwillWin