recenze
Bear With Me: The Complete Collection

Bear With Me: The Complete Collection - recenze
Bear With Me: The Complete Collection - recenze
12:00, 19.02.2020

Nebude to asi žiadnou premiérou, ak vám nejaká spoločnosť ponúkne fúziu zdanlivo nesúvisiacich konceptov a grafického artu, ktorý by sám o sebe asi nezaujal len tak bez miliónovej investície, ale akonáhle to dáte do jedného "sendviču", z nejakého dôvodu je to to pravé. A musím dodať; že v tomto prípade aj životaschopné. Presne túto definíciu naplňuje kompletná edícia, pôvodne epizodicky, vydávanej point-and-click adventúrky Bear With Me. Tá si prešla akýmsi časozberným súhrnom a v celistvom balíčku dorazila mimo PC aj na Nintendo Switch. No a práve pre konzolový formát som stratil niekoľko hodín svojho drahocenného času. Stálo to však za to?

Koho mi len ten medveď pripomína?!

Klik pro zvětšení (Bear With Me: The Complete Collection - recenze)

Pýtate sa, kde sú tie strety rôznych cestičiek? Začnime už len u samotného Noir efektu, v ktorom je celá táto klasika oblečená. Nečakajte žiadne pestrofarebné vízie. Ústredná dvojica hlavných hrdinov, zložená z malého chlapca a cynického medveďa Teda E Beara, sa odieva do odtieňov šedej a čiernej, z ktorých pochopiteľne pramení istá ponurosť. Aby to však bolo vyvážené a minimálne dramatické, konverzácie týchto dvoch detektívov medzi sebou, alebo v procese vyšetrovania rôznych zločinov, sú maximálne humorné a často narážajú na súčasnú popkultúru, respektíve filmy nášho lomeno vášho detstva. Grafika je ručne animovaná a ako v PC, tak i vo svojej verzii pre konzoly, vyzerá minimálne očarujúco. Pokiaľ teda spadáte do sekcie fanúšikov klasických adventúr, určite by ste teraz nemali prestať čítať.

Tuhé hádanky, avšak nevyspytateľné tempo.

Klik pro zvětšení (Bear With Me: The Complete Collection - recenze)

Nebol som pochopiteľne u procesu vývoja jednotlivých dielov, ale po prejdení tejto kompletnej edície, som mal celkovo zmiešané pocity. Niektoré kapitoly boli v zmysle kvality takmer na maximálnom vrchole, od zápletky, cez humor až po náročné ale cez to všetko zábavné hádanky. Následne sa tu však objavujú aj epizódy značne generické a dosť účelovo nudné. Aj keď hlavný detektív Ted neprestane zo seba chrliť cynicky pojaté vtipy a hlášky, dôjdu momentky, kedy to ani s odstupom faktu, že sa jedná stále len o videohru, nie je ani náhodou tak vtipné, ako možno autori z štúdia Exordium Games zamýšľali. Nechcem samozrejme nijako navádzať ku kupovaniu separátnych častí, nie som si teraz ani istý, či to v prípade systému Switch je možné, len vás chcem vystríhať pred evidentne nevyváženým tempom, ktoré pochopiteľne pramení z časovej osi publikácie daných epizód.

Čo teda ponúka prerod do Switch formátu?

Klik pro zvětšení (Bear With Me: The Complete Collection - recenze)

Nanešťastie Switch formát, jediný s dostupnou a funkčnou dotykovou obrazovkou, nemá fakticky nič odlišné od PC verzie. Funkcie tabletu tu neboli vôbec brané do úvahy, a tak sa musíte uspokojiť s klasickým ovládaním pomocou analógovej páčky. No a tu sa dostávame k veľkému problému, keďže táto cesta hýbania kurzorom nie je ani náhodou tak intuitívna a rýchla ako klasická myš. V prípade, ak totižto chcete preskúmať celú scénu a hľadať potencionálne stopy, zaberie vám to až prehnane veľa času, ktorý nie je vôbec zábavný a môže zato práve nulová inovácia ovládania a dosť slimačí pohyb hlavných postáv. Ostatne dobre viete ako funguje koncept point-and-click, kde je nutné neustále zbierať predmety a kombinovať ich s pocitom nádeje v nejaký progres. Toto všetko by sa realizovalo oveľa jednoduchšie len obyčajným pohybom prsta, než pri používaní klasického ovládania.

Neočakávajte žiadne nápovedy...

Ja sám som častým zástancom tradície retro adventúr, ktoré dokážu osloviť hráčov v akomkoľvek vekovom nastavení, každopádne nie vždy je príjemné zistiť, že všetky neduhy z 90-tych rokov sa objavujú aj v moderných hrách. Toto musím Switch verzii Bear With Me: The Complete Collection pripísať, nech už mi daný art prišiel atraktívny viac ako dosť a zároveň ma potešila zábavnosť väčšiny epizód. Nebudem popierať nadšenie z istej osobitosti, ktorou hra dýcha, avšak je tu aj zástup prekážok, ktoré som vám dúfam dnes dokázal tlmočiť a možno tak aj pomohol v aktuálnom rozhodovaní, čo nové na hranie si domov dotiahnuť.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Exordium Games

Klik pro zvětšení (Bear With Me: The Complete Collection - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Ďalšie svojské políčko na stále úrodnej point-and-click pôde

CGwillWin