preview
Sigma Theory: Global Cold War

Sigma Theory: Global Cold War - preview
Sigma Theory: Global Cold War - preview
12:00, 02.10.2019

Hodně dlouho jsem přemýšlel, jestli mě Sigma Theory: GCW baví, nebo si to jenom nalhávám. Hra vyšla v Early Accessu už 18. dubna a já se k ní na střídačku vracím a pak zase bez nějakých emocí vypínám nevěda, jestli čekám a chci tam vidět něco víc, nebo to prostě je tak dobrá hra. Na tvorbě se podílela tři studia, Mi-Clos, FibreTiger a Goblinz.

Hra je zasazená do budoucnosti, ve které probíhá studená válka, vědecké objevy dokáží naklonit rovnováhu světa na jednu či druhou stranu a nikdo nikomu nevěří. Hra je rozdělená do několika módů, v každém z nich máte za cíl za svou zvolenou zemi dominovat v Sigma výzkumu a odhalit jeho tajemství dřív než kdokoliv jiný. Postavíte se do čela své země, ke své dispozici máte bohaté zdroje a hrstku agentů, se kterou dobýváte svět. Grafická stránka hry je rozporuplná ve svém provedení, futuristické vyobrazení světa se bije s odfláknutými portréty postav. Jinak není moc co vidět, co vypíchnout či zkritizovat, většinu času hledíte na mapu a při jednání na portrét postavy, takže o nějakém dech beroucím zážitku se mluvit moc nedá.

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview)

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview)

Špionážní nátura celé hry je jasná, vždycky záleží na tom, koho do svého týmu najmete. Už proces najímání je zajímavý. Každý hacker má totiž své základní bio, ze kterého musíte odhadnout, jakou záminku od vás bude potřebovat, aby se k vašemu týmu přidal. Nemůžete střílet naslepo. Příběh jako takový je celkem jasný. Staňte se přední světovou velmocí a vyzkoumejte Sigmu dřív, než to zvládnou ostatní. Jo a taky máte manželku. Ta vás buď podporuje, nebo po vás pořád něco chce, nebo vás nenávidí. Něco jako v reálu, jenom tahle se dá vypnout a za 10 minut udělat nová.

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview)

Po herní stránce se tedy jedná o tahovou strategii, ve které musíte ovládat skupinu svých hackerů a jako představitel své mocnosti vyjednávat s ostatními. Každé kolo představuje jeden den, na jehož začátku obdržíte report od svých vědců, kteří pracují na výzkumu. Dále se vrátí hackeři, který dříve zadanou misi buď splnili, nebo ne. Možností, jak se svým týmem špionů naložit, máte hned několik - špionit, tedy získávat informace o ostatních, jejich vědcích a progresu ve výzkumu. Také je možné, protože se vám taky stane, že na vás vydají zatykač, se pokusit zlepšit vztahy, snížit obranyschopnost cizí země nebo ten zatykač rovnou smazat. Můžete instalovat škodlivý software, který potom slouží jako páka k vyjednávání. Každopádně bych neposílal špiony odstraňovat zatykač na sebe sama, může se dost dobře stát, že už se vám nevrátí. Zásadní je také sledování "nepřátelského" výzkumu a vědců, abyste věděli, s čím máte tu čest. Cizí vědce můžete přetáhnout na svou stranu, k čemuž vám dopomáhají drony, které vašeho agenta podpoří v akci.

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview)

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview)

Diplomatická stránka hry je poněkud zvláštní a opět není možné hrát si na tipovačku. O soupeřích musíte vědět první poslední, abyste si mohli být jistí, kde použít lichotky, na kterou strunu zahrát, aby začali zpívat podle vašeho rytmu. Na některé dny v týdnu si musíte plánovat setkání, omezení jste pouze jedním setkání za den. A všechno se může pokazit už zvolením špatného pozdravu. Obecně máte na výběr ze tří základních cest, můžete buď pochlebovat a lichotit, vyhrožovat a zastrašovat nebo na hulváta vydírat.

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview)

Workshop - udělej si sám

Ten se přiznám, že jsem dvakrát nezkoumal, protože na tyhle věci nemám talent, takže vytvořit si vlastního operátora nebo mód je naprosto mimo můj skill. Zasekl jsem se u tvorby portrétu. Od jiných a talentovanějších fanoušků si můžete stáhnout jejich výtvory, stejně jako jim nabízet ty svoje. Každopádně je to dobrý nápad, jak do hry zapojit komunitu a prohloubit zájem fanoušků.

Shrnutí

Sigma Theory: Global Cold War je celkem v pohodě hra o špionech a globální nadvládě. Vztahy se rozvíjí a padají jediným špatným rozhodnutím a často je dost těžké vyšplhat na vrchol. Natož se na něm udržet. Hudební podklad je dobrý a skvěle se pro tuto hru hodí. Nábor postav, které musíte nejdřív přesvědčit o tom, že jste pro ně vůbec vhodný zaměstnavatel, je osvěžující mechanika a pozitivní je, že je tam alespoň špetka přemýšlení namísto klik klik mám ho. Ovládání nedělá problémy. Pochybná je jednom grafika, která je až moc jednoduchá a některé postavy vypadají na rovinu škaredě. Znovuhratelnost není neomezená, ale pokud se vám hra zalíbí, jistě ji párkrát zopakujete. Já už ale asi ne. Nebo nevím, možná.

Koupit hru.

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Mi-Clos studio

Klik pro zvětšení (Sigma Theory: Global Cold War - preview).

DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Pěkná hra ze špionážního světa s dobrým soundtrackem

CGwillWin