speciál
Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!

Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!
Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!
12:00, 26.06.2019

Pôvodne som uvažoval o publikácii klasickej recenzie, avšak s ohľadom na obchodný model tejto free-to-play arkády som sa rozhodol ostať skôr vo vodách akéhosi súhrnu dojmov. Ostatne Harry Potter: Wizards Unite je v podaní spoločnosti Niantic stále len v plienkach a rovnako ako ich populárna aplikácia Pokémon GO, tak aj táto parafráza na mobilného čarodeja s bleskom na čele je behom na poriadne dlhú trať.

Pekné AR efekty a oveľa širšie možnosti nastavenia.

Klik pro zvětšení (Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!)

No a ten beh začína už tradične akýmsi klišé o výbere mena, stanovení pohlavia a na rozdiel od Pokémonov aj vo vlastnom životopise. Ten je spracovaný presne podľa šablóny slávnej knižnej predlohy, ktorej slávu zabezpečilo oveľa populárnejšie filmové spracovanie. Aby sme si však hneď v úvode vyjasnili pár faktov. Ja osobne, ako autor tohto vo všeobecnosti pozitívneho článku (spojler ako Weasleyho hrdzavá parochňa), z duše opovrhujem filmami a knihami z prostredia slávneho mena Jirka Hrnčíř. Nikdy som nedokázal počas premietania akéhokoľvek dielu udržať svoju sarkastickú hubu na uzde a skôr či neskôr, často podporený kvalitným lektvarom hnedej farby, som si začal uťahovať zo všetkého a zo všetkých. A prečo si tu teraz v súvislosti s mobilnou arkádou Harry Potter: Wizards Unite takto vylievam srdiečko? No pretože práve svet čarodejov zasadený do zdanlivo identického konceptu GO ma donútil odinštalovať Pokémonov a uvrhnúť ich tak do zabudnutia. Nie, nepozbieral som všetkých.

V súčasnosti môžete mať až 200 priateľov, z ktorých však momentálne neplynie žiadna forma bonusov.

Klik pro zvětšení (Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!)

Nateraz mnou Wizards Unite jednoducho prúdi s maximálnym nadšením a jednoducho nemám dôvod kŕmiť svojim časom dve takmer podobné aplikácie. V čom sú však hlavné rozdiely a čo nové môže Harry priniesť? V základe vám po spustení navodí skôr menšie deja vu. Mapa je identická ako GO len s ikonografiou daného univerza, ktorá miesto pastelových farieb bez detailu využíva skôr romantickejšiu paletu podobnú svetu pána Pottera. Zo zeme vyskakujúcich Pokémonov nahradili špeciálne odznaky, ktoré od vás miesto hádzania loptičiek vyžadujú kúzlenie. Tu prichádza jeden zásadný rozdiel. Wizards Unite si vyžaduje oveľa väčšiu zručnosť v zmysle trénovaných prstov a tam, kde sme u GO jednoducho laxne poťahovali prstom smerom od dola hore, sa v tejto hre musí človek sústrediť a kopírovať ťah čarovnou paličkou. Samotné úlohy, ktoré sú buď pomocnej alebo akčnej náplne, sa potom delia na rôzne stupne obtiažnosti. Čím vyššia náročnosť, o to rýchlejší a presnejší ťah prstom musíte vykonať. Vo väčšine prípadov si tak za volantom nezačarujete ani žlté slipy.

Technická stránka bude potrebovať pár zásadných korekcií.

Klik pro zvětšení (Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!)

Vyššie spomenuté odznaky však neslúžia len na nejaké bezhlavé zbieranie EXP bodov. Za každý úspech si totižto na konto priradíte jeden špeciálny item, ktorý v podobe obrázku vkladáte do akéhosi herbáru. Čím viac ich máte, o to vyšší level daného herbáru získate. Aby to však malo nejaký systém, tak Niantic jednotlivé herbáre opatril spodobnením s predlohou a tie dôležitejšie a vzácne jasne označil tak, aby ste mohli ísť okamžite na istotou. Harry Potter: Wizards Unite je obsahovo na míle ďaleko od Pokémon GO. Už len jeho vývojový systém charakteru predurčuje tento projekt do plnohodnotnej kategórie RPG. Denné úlohy majú oveľa komplexnejší základ a hlavne motivačnú formu, ktorá vás ťahá von konať a nie sedieť doma za stolom a dúfať v nejaký zázrak. Akési klanové vojny sú tu nahradené klasickým triednym delením a pochopiteľne som si v tejto súvislosti nemohol nechať ujsť zamestnanie v spoločnosti Slizolin. Svoju hlavu som preto, cez príslušné AR filtre, zasadil do tela nekompromisného čarodejníka tretej kategórie s víziou jasného kariérneho a podlého postupu.

Aplikácia príliš dobre nezvláda krátku stratu signálu a väčšinou sa sekne a zamrzne.

Klik pro zvětšení (Harry Potter: Wizards Unite alias kto ešte potrebuje Pokémon GO?!)

Asi najviac sa mi však pozdáva akýsi systém postupného dobývania čarodejných veží. Ten obsahuje istý pamäťový efekt, a tak si môžete na dané miesto kedykoľvek prísť znova a skúsiť vyššiu obtiažnosť, a to sám alebo klasicky po boku ďalších reálnych čarodejníkov. Akcia samotná je potom už pomerne závislá na vašich schopnostiach a logicky aj výške levelu a ak vám tu vravím, že skutočne nebudete vedieť kam skôr s bodmi skúseností, tak mi môžete v tomto plne veriť. V tomto smere sa Niantic dokázal posunúť o veľký kus vpred a napríklad obyčajné sedenie na vajciach nahradil otváraním čarovných truhlíc s AR komnatami. Tie v sebe skrývajú často enormný EXP progres, čiže chodenie na dlhé prechádzky tu rovnako netreba odsúvať do úzadia. Tak, ako som chcel tento článok pojať čo najstručnejšie, nakoniec to zase skĺzlo do veľkého vreca písmeniek. Radšej to teda rýchlo utnem a zopakujem svoje súčasné dojmy. Harry Potter: Wizards Unite je jasnou evolúciou, ktorá v mojom prípade odsunula GO do zabudnutia a nateraz mi poskytuje oveľa viac obsahu aj bez nutnosti používať reálne peniaze. Stojí preto minimálne za vyskúšanie.

Varenie špeciálnych lektvarov je alfou a omegou progresu.



CGwillWin