recenze
Crash Team Racing: Nitro-Fueled

Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze
Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze
12:00, 22.09.2019

Crash a jeho bohatý svet, ktorý nám tu posledné mesiace pripomína jednak remaster jeho slávnejšej 3D plošinovky, ale aktuálne aj možno o kus dôležitejší návrat jeho závodných ambícií, je opäť tu. V počiatkoch klasického arkádového pretekania, a teda v časoch vzniku série Mario Kart, či do dnes unikátneho počinu Diddy Kong Racing, sa hráč nemusel zaoberať žiadnou filozofickou otázkou; čo je to simulácia a čo je už holá šialenosť s vrtuľou v zadku?! Boli to jednoduché časy zábavných závodov s často ikonickými hrdinami, ktorí reprezentovali danú platformu. Pre Nintendo to samozrejme už navždy ostane jeho vlastný maskot Mario, avšak ani prvé PlayStation si z danej éry neodnáša prázdnu štartovnú pozíciu. Čo všetko sa to teda skrýva pod názvom Crash Team Racing: Nitro-Fueled a ide skutočne o plnohodnotne spracovaný remake alebo len o povrchnú snahu vymámiť peniaze od nostalgikov?

Nevyzerá to vôbec ako 20 rokov stará hra...

Klik pro zvětšení (Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze)

Ešte než sa vôbec pustíme do nejakého chválospevu na tento komplexný remaster, ujasnime si pár základných faktov. CTR z roku 1999 je len akýmsi prvým stavebným kameňom, ktorý dopomohol stvoreniu podtitulu Nitro-Fueled. Okrem neho si totižto obsah hry berie kvantum vecí z ďalších dvoch pokračovaní, a to menovite Crash Nitro Kart a Crash Tag Team Racing. Spoločnosť Actvivison, ako súčasný vlastník práv na celú túto IP, sa tak zachoval jednak ako pragmatický obchodník, ale cez to všetko dodal do ich štúdia Beenox dostatočnú porciu nástrojov ako doviesť konečný produkt do vysokého štandardu kvality. V tomto ohľade sa všetko viacmenej podarilo a Crash Team Racing: Nitro-Fueled ponúka, na rozdiel od ôsmeho dielu konkurenčnej série Mario Kart, oveľa viac možností ako sa zabávať. Už len samotná kampaň obohatená o epické dobrodružstvo, plnohodnotný zloduch Nitros Oxide, hromada bonusov, svety s odlišným prostredím, súboje proti bossom a tak ďalej a tak podobne. Ide o poriadne hutnú plnku zloženú z rôznych chutí, do ktorej sa budete chcieť už v prvom okamžiku zahryznúť.

Zapneš, chytíš, hráš.

Klik pro zvětšení (Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze)

V jednoduchosti takýchto projektov je isté čaro a krása. Nech už si k vám sadne neskúsený príbuzný alebo príležitostný hráč, akonáhle rozdáte ovládače a spustíte náhodnú trať, po rozsvietení zeleného semaforu vie každý, čo sa deje a čo má robiť. Prosté ovládanie zložené z plynu, brzdy, skoku či driftu nemôže nikoho zaskočiť a aj preto je staronový CTR opäť skôr párty hrou než nejakým hlbokým singlplayer zážitkom. Ideálne ak si domov nasťahujete na dlhší čas troch stálych pretekárov, hodíte si obrazovku späť do roku 1999 (split-screen pre štyroch) a vonku môžu padať aj horiace potravinové balíčky, vám to bude jedno. Späť však do dejovej linky, ktorá je napojená na postupné odomykanie nového obsahu. Oproti pôvodnej verzii z prelomu tisícročia sa do tej novej dostala možnosť kozmetickej úpravy vozidiel, ktorá na správanie sa na ceste nemá nejaký razantný dopad. To už však neplatí pre výber jednotlivých postáv, s ktorými chcete dejovú linku pokoriť. Ak si totižto zvolíte pôvodnú náročnosť, nemôžete si postavy meniť a celým dejom je nutné prejsť len s tou jednou jedinou. Pre bojazlivých mám však dobrú správu, autori mysleli aj na vás.

Dôkladnejším prechádzaním príbehu si otvárate nové postavy.

Klik pro zvětšení (Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze)

Multiplayer je nutné deliť na lokálnu a online podobu. Nepíšem to len tak na zabitie času, keďže tieto dve formy sa od seba kvalitatívne zásadne odlišujú. V lokálnej podobe vám Crash Team Racing: Nitro-Fueled umožní skúsiť hneď niekoľko síce nie práve unikátnych, ale cez to všetko zábavných režimov so širokou škálou variability. Nech už sa rozprávame o turnajoch, prekonávaní časov alebo klasickej bojovej aréne primárne využívajúcej už spomínané rozdelenie obrazovky na štyri časti. Toto všetko funguje a funguje to náramne dobre. Na moje prekvapenie sa však online sekcia voči svojej offline variácii tvári ako chudobný príbuzný. Autori si tu nedali žiadnu prácu s komplexnou štatistikou a z celej ponuky si fakticky vyberáte len režim spojenia, ale už vôbec nie pretekania. Kto by preto očakával šancu sledovať dramatické turnaje z druhého konca sveta alebo si chcel vybudovať globálnu povesť neporazeného pretekára, môže si v prípade Nitro-Fueled nechať zájsť chuť. Online tu je skôr ako vykradnutá truhlica bez motivácie si zmerať sily so zvyškom sveta. Všetko teda vo výsledku musí zachraňovať stará dobrá a reálna socializácia.

Detailne krásne, zvukovo pútavé.

Klik pro zvětšení (Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze)

Poctivý remake sa nemusí obávať ani toho najkritickejšieho slova. V mojom prípade sa hodnotenie grafickej stránky u Crash Team Racing: Nitro-Fueled drží v nadpriemernej rovine (oceňujem pár nových cutscén do singl režimu). Je jasné, že autorom prerod niekoľkých tratí asi spôsoboval bolesti žalúdka, keďže ak je niečo dvadsať rokov staré, nedokážete z toho vo výsledku vytvoriť monumentálnu dokonalosť. Tak či onak sa im väčšina okruhov ako tak podarila zakryť modernými efektami a pomocou razantného zmyslu pre detail prerobili CTR 1999 na CTR 2019. Ako pamätník danej doby si preto nebudem sťažovať na nejaké chrupavky, ktorých pôvod leží niekde pred rokom dvetisíc. V súčasnosti máme na scéne tri silné arkádové závodné značky, ktoré si medzi sebou otvorene zdieľajú vlastné nápady a aj keď je evidentné, že práve Mario Kart je z tejto trojice na tom po stránke zneužívania najhoršie, Crash mu poriadne dýcha na päty. Nitro-Fueled je teda ideálna forma zábavy pre starých ako aj nových harcovníkov, ktorí majú radi poctivé a vtipné pretekanie v okruhu dobrých priateľov.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ABC Data

Klik pro zvětšení (Crash Team Racing: Nitro-Fueled - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
SKVĚLÉ
86%
CZECHGAMER
Škoda tej chabej online sekcie

CGwillWin