recenze
Selma and the Wisp

Selma and the Wisp - recenze
Selma and the Wisp - recenze
12:00, 23.10.2019

Áno, niekedy je nápad na zaujímavý titul to jediné, čo sa neskôr dá vo výsledku aj pochváliť. Za tie roky testovania rôznych projektov sa mi preto pod ruku dostali tisícky nápadov, avšak len zlomok z nich stál za môj a vo výsledku aj váš čas. Ako to bude u projektu Selma and the Wisp od spoločnosti Toucan Studio, ktorý sa po necelých troch rokoch dočkal aj portu na Nintendo Switch?

Logická plošinovka s nelogickým pozadím.

Klik pro zvětšení (Selma and the Wisp - recenze)

Základ príbehu je poskladaný z detskej imaginácie, ktorú v celku slušne reprezentuje mladá Selma. Tá jedného dňa uzatvorí "registrované partnerstvo" s astrálnou bytosťou v tvare svietiacej gule, aby sa následne spoločne vybrali cez šatník do krajiny nekrajiny. Iste, týmto zdanlivo ironizujúcim opisom fádneho deju na pozadí puzzle plošinovky Selma and the Wisp sa vás snažím jednak zmiasť, ale zároveň aj pripraviť na obrovské sklamanie, ktoré vás pri prípadnej investícii doň čaká. V tomto spracovaní totižto nečakajte žiadny horor, žiadnu kvalitnú 2D zábavu a už vôbec nie nejaké originálne spracované logické prekážky. Aby som bol úprimný, tak okolo nejakého elementárneho uvažovania sa tento projekt ani nemihol.

Boj proti hlúposti sa vyhrať nedá.

Klik pro zvětšení (Selma and the Wisp - recenze)

V skutočnosti vlastne neovládate spomínanú Selmu, ale práve jej poletujúceho priateľa menom Wisp. Vašou úlohou je tak previesť svoju družku cez nočné mory, ktorých strašidelnosť by sa dala prirovnať tak maximálne k vstupu do predsiene hlavnej vlakovej stanice v Bratislave. Už cítite ten moč, avšak ešte sa to dá vydržať. Atmosféru teda musí zachraňovať inak v celku slušný grafický art, ktorému asi najviac sadne prirovnanie k papierovej dioráme s jemne prehnaným farebným odtieňom. Wisp, čoby predvoj, tak zaletí k nejakej prekážke a snaží sa Selmu privolať. Tá má však v hlave miesto rozumu len vedro kameňov a v kombinácii s nepresným ovládaním sa tak 9-krát z 10 prípadov vrhne do náruče smrti.

Tu sa zomiera viac než v sérii Dark Souls.

Klik pro zvětšení (Selma and the Wisp - recenze)

Aby toto celé, teda hlavné body hrateľnosti, ako tak držali pokope, každý jeden váš ťah sa odzrkadľuje na strate špeciálnej modrej energie. Čím viac zlých krokov vykonáte, o to menej tejto energie budete mať. Keďže je však hra kompletne nelogická a postup cez väčšinu prekážok absolútne hlúpy, energiu si miniete klasickým štýlom pokusu a omylu, čím sa odsúdite k zániku. Fakt, že autori pri tvorbe nevedeli absolútne vybudovať nejaký fungujúci koncept, sa potom dá odhaliť na automatickom reštarte tesne pred momentom smrti, kde vám už hra načíta pozíciu s plnou energiou pohybu. Na takéto niečo sa už nedá povedať nič viac, než WTF?!

Atmosféru som tam síce niekde cítil, avšak mala pach močky.

Indie scéna je už asi navždy odsúdená na neustále hľadanie kvality v tone balastu. Selma and the Wisp, ako nápad o svetle vedúcom nevinné dievča cez temnoty nočnej mory, zlyháva v takmer väčšine bodoch a vo výsledku tak túto hru absolútne neodporúčam. Na trhu je toho oveľa viac, čo by skôr stálo za vaše peniaze.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Toucan Studio

Klik pro zvětšení (Selma and the Wisp - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
(@_@;)
30%
CZECHGAMER
Nič proti kopírovaniu, ale ak sú už raz videné nápady zakomponované do zle fungujúceho stroja, nemá cenu sa nimi vôbec zaoberať

CGwillWin