recenze
Borderlands Game of the Year Edition

Borderlands Game of the Year Edition - recenze
Borderlands Game of the Year Edition - recenze
12:00, 13.05.2019

Když jsem před už skoro deseti lety poprvé hrál Borderlands, pojem "Looter Shooter" neexistoval. Když jsem chtěl popsat hru svým přátelům na Xboxu bylo to asi nějak takhle "je to jakobys vzal Diablo a dal do střílečky". Čímž jsem v žádném případě nekecal a Borderlands byla první hra, která tento cross-over FPS a ARPG zvládla na výbornou. Až potom přišli Destiny, Warframe, Division a ehm ...no Anthem. Prostě v roce 2019 je to po Battle Royale jeden z nejvíce diskutovaných žánrů v mainstreamovém hraní a ještě nějakou dobu bude. Protože třetí Borderlands se chystají ukázat jak se tenhle žánr dělá a slibují, že si odpustí moderní neduhy ostatních her z žánru. Inu to se teprve uvidí, ale aby se Borderlands jako značka připomenula, tak dorazila GOTY verze prvního dílu a my jsme se na ní podívali blíže.

Klik pro zvětšení (Borderlands Game of the Year Edition - recenze)

Původně jsem si říkal, že to bude rychlý proces. Spustím hru na svém Xbox One X, projdu pár úrovní a zhodnotím technickou stránku. Co taky víc s tím, že? Jaké bylo mé překvapení, že jsem Borderlands začal zapínat pravidelně každý věčer, i když na mě na druhé konzoli svítilo nové a voňavé Days Gone. Ano, tím chci říci, že Borderlands stále fungují. První díl sice postrádá spoustu pohodlí, které přineslo pokračování a někdy je uživatelské rozhraní nepohodlné na dnešní poměry. Zejména neustále malý inventář a absecne vlastní truhly. A dokázal bych mít výtky i k pocitu ze střelby, na který jsem si opravdu dlouho zvykal než mi přešel do krve. Ale panoptikum švihlých postav z planety Pandora baví i po letech a pestrá skladba misí baví hrát. Není nad to, když si hezky naplánuju mise tak, že v jedné lokaci za jednu chvíli sfouknu tři najednou. Pocity jakože "ještě dojdu támhle a jdu spát", to jsou ty důvody proč mi tento žánr přirostl k srdci a proč tolik nových her selhává jako Anthem.

Klik pro zvětšení (Borderlands Game of the Year Edition - recenze)

A i největší nevýhoda základní hry - neustále podobné prostředí - zas tak nepůsobí špatně, protože Borderlands mají konec. V jejich době ještě neexistovali zákeřné monetizační taktiky a distributorům se nezdáli vlhké sny o "hře jako službě", kterou budou za nízké náklady ždímat roky dopředu. Borderlands příběh vystačí na něco přes dvacet hodin, postraní mise to ještě natáhnou. A ten v dnešní době propíraný "end-game" je zde čtveřice těžkých DLC, které jsou samozřejmě součástí GOTY verze. A ta DLC prostředí výrazně změní, takže ta únava z prostředí tu není taková s jakou třeba bojovalo první Division.

Klik pro zvětšení (Borderlands Game of the Year Edition - recenze)

Celkově mě baví jak relativně starosmilská hra je. Když si nedáváte pozor na level požadavky mise, můžete si pěkně zatopit. Hrát záměrně mise o level dva výš než je moje postava, je hodně náročné a zábavné. Když nechci výzvu, tak si chvilku mohu levelovat bokem a přijít do misí jako machr a vše střílet na jednu ránu. To patří k RPG žánru a takové ty umělé grind zdi, které přináší moderní hry tu zas tolik nejsou. Vrcholem jsou samozřejmě souboje s bossy. Jejich originální design a často pěkná náročnsost z nich dělá tu nejzábavnější část hry. To vše až s trojicí přátel v co-opu, což je samozřejmě ten nejlepší způsob jak si Borderlands užít, ale tuto možnost jsem v GOTY nevyzkoušel, takže nepotvrdím jestli počáteční server problémy jsou už 100% opravené.

Klik pro zvětšení (Borderlands Game of the Year Edition - recenze)

Ono se dostáváme k jádru pudla a tím je technické zpracování. Cell-shaded grafika, kterou hra má od svého začátku je kouzelná v tom, že se dá snadno upgradnout na moderní hardware aniž by ztratila něco ze svého kouzla. Proto 4K vypadá nádherně a na první pohled by člověk těžko řekl, že je to deset let stará hra. Na druhý to tu a tam poznat je. UI není tak hladké jak by dnes bylo a pohled do dálky je zahalen v takovém oparu, který nepůsobí úplně nejlépe. Že po loadingu do nové lokace vidíme časté donačítání kvality textu a to samé i v obchodech, to je klasika Unreal Enginu, na kterém hra běží. Ale co je nejhorší je tearing. V jakýchkoliv divočejších situacích a často při rychlém průjezdu vozidlem po mapě se objeví drastické trhání obrazu. A je to nepříjemné a nehezké, tady tvůrci portu nedokázali udržet kvalitu a výkon na uzzdě a je to škoda. Stejně tak je škoda, že hra obsahuje slušnou porci bugů. Nepřátelé se zasekávají v objektech, vozidlo se mi zasekne při výjezdu z garáže atd. Je možné, že jsou to stejné bugy co měla i původní hra, ale to nekážu říci, protože tak do detailu si původní hru nepamatuji.

Klik pro zvětšení (Borderlands Game of the Year Edition - recenze)

Tudíž co říci závěrem. Návrat na Pandoru po skoro deseti letech mě překvapivě bavil. Graficky mi nepřišlo, že hraji starou hru a herní náplň pořád funguje dobře, aby hráče udržela u sebe. Škoda jen, že druhý díl obsahoval spoustu vylepšení, které logicky tato GOTY nemá. Pokud si chcete připomenout jak to Lilith a spol. vlastně začalo a nebo jste originál vůbec nehráli dá se GOTY doporučit. Ale pokud chcete tu "lepší" hru po všech stránkách, tak si zahrajte Borderlands 2 z Handsome Collection. Možná nebude ve 4K, ale je to modernější a o dost vtipnější hra.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Borderlands Game of the Year Edition - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Borderlands stále fungují a dokáží zabavit i dnes. Úctyhodné je, jak jejich grafický styl nestárne a zapadnou s klidem do dnešní produkce.

CGwillWin