akce
report
Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení

Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení
Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení
23:59, 06.05.2019

V sobotu 4. května jsme se v prostorách Městské knihovny v Praze zúčastnili jedné z největších deskoherních akcí roku - Albi Game Day 2019. Přestože se celý den nesl ve jménu vlajkové lodi letošního roku Gloomhaven, na své si přišli i fanoušci ostatních hitů z posledních let, z nichž na některé jste viděli recenze i u nás (Lords of Hellas, Charterstone).

V rámci AGD jste měli hned dvě příležitosti vyhrát vlastní kopii Gloomhaven. Jednu pomocí síly, druhou díky mozku. Od rána totiž probíhal turnaj v karetní hře Siegestorm. Tato strategická karetka se letos totiž dočká rozšíření, ale k tomu později. Souběžně s turnajem byly ve velkém sále etapy soutěže v držení krabice Gloomhaven (necelých 10 kilo!) nad hlavou. Ti největší svalovci padli k nohám tatíkům, kteří si doma trénovali správný postoj a velké finále posledních dvou borců se nakonec rozhodlo slovy "dáš mi litr?". Jinak by tam možná stáli dodnes. Ale pojďme na to, co jsme se vlastně dozvěděli.

Co je to ten Gloomhaven?

Podle Boardgamegeek, který sdružuje největší základnu hráčů deskových her na Zemi, je to nejlepší desková hra na světě. RPG ve stylu Dungeons&Dragons, ve kterém procházíte s partou až 4 dobrodruhů neuvěřitelně rozsáhlý svět a kde můžete projít nějakých 112 scénářů, které na sebe navzájem různě navazují. Kde se vaše rozhodnutí instantně zapisují do kroniky a všechny úspěchy či selhání mají iminentní dopad na tvar světa, ve kterém žijete. V desetikilové bedně najdete 18 detailních figurek postav, mapu světa a spoustu nálepek vylepšení i globálních úspěchů, 112 scénářů rozdělených do dvou příběhových knih, 17 hratelných postav, přes 1700 karet, 47 odlišných typů nepřátel včetně mnoha typů bossů a 30 oboustranných mapových dílů. Nepočítám ani žetony prostředí, pastí, zranění a spoustu dalších, se kterými se v průběhu hry setkáte. Už podle obsahu se jedná o nekompromisní epos mezi deskovkami, a to jsme ještě nezačali hrát. Tempo hry je svižné a plynulé, bez prostojů, pekelná obtížnost ani omylem nedá vydechnout ani nejzkušenějším hráčům. Kdybyste na recenzi měli čekat, než dohrajeme alespoň jednou celou kampaň, vyšla by někdy na Vánoce...

Novinky, novinky, novinky

Nejočekávanějším bodem programu bylo, tedy alespoň podle obsazení sálu, oznámení letošních připravovaných novinek. Těch bude opravdu dost, pro novější hráče i veterány. Začneme třeba rozšířeními pro hry Robinson Crusoe a jednu z nejlepších her loňského roku This war of mine. Pouze o prvním zmíněném známe nějaké bližší informace, bude se jednat o hororový příběh o hledání Ztraceného města. Podobně jako v TWoM vás čeká herní kniha, podle které budete kampaní postupovat, těšte se na deset nových hrdinů a dva extra obtížné scénáře, při kterým vám pěkně ztuhne krev v žilách. Je možné, že obě rozšíření vyjdou ještě před Vánoci.

Spolu s podzimním dotiskem "historické" strategie Scythe se můžeme těšit i na osmidílnou kampaň Vzestup Fenrise, která přinese jednak velkou znovuhratelnost, jakož i kooperativní mód. S dotiskem a novým rozšířením snad přijde i naše recenze :).

Klik pro zvětšení (Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení)

Další známou hrou je i Karak, který se také dočká rozšíření s podtitulem Regent. To s sebou nese mimo očekávané nové příšery a postavy i novou herní mechaniku v podobě role regenta. Mysteriózní autoři se ale nedali a tajemství, jak to bude vůbec fungovat, neprozradili.

Předposledním novým rozšířením bude Yogi Guru, který bude obsahovat ještě víc šílených pozic, ve kterých se pobavíte s přáteli a případně si zlomíte páteř.

Prodejně však ještě dlouhou dobu nic nedosáhne na největší albi hit - Bang! Ten letos také čeká rozšíření s názvem Cesta na Západ (což se ještě může změnit, aby více odpovídal tématu balíčku), do kterého se mohou zapojit i sami fanoušci. Stačí se mrknout na stránky Albi a vyplnit krátký formulář. Zde můžete podat návrh na vlastní kartu v novém rozšíření Bang!

Nové samostatné hry

Lepkouni jsou postřehovka, ve které se pomocí lepkavých "jazyků" snažíte chytit neposedný hmyz, jehož barva a druh padnou na kostkách. Pro někoho jako já je hru lepší sledovat než přímo hrát, bavit se nad přerostlými dětmi hopsajících po kolenou na zemi má své kouzlo.

Klik pro zvětšení (Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení)

Team3 je hra pro týmy po 3, kdy jeden nesmí mluvit, druhý je hluchý a třetí nevidí. Tito tři hráči musí sestavit určitý obrazec, přičemž plán má pouze ten němý, hluchému ho ukazuje a slepý musí stavět. Opět velmi vtipné sledovat.

Klik pro zvětšení (Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení)

Duplik je další párty hra, ve které budete kreslit, ale trochu jiným způsobem, než jak se ztrapňujete v jiných párty hrách. Tady jde totiž o detaily, které rozhodují o všem.

Klik pro zvětšení (Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení)

Poslední takovou menší hrou letos bude Railroad ink. Zde se budete snažit propojit železnice a silnice podle toho, co vám padne na kostkách, abyste vytvořili pokud možno co nejdelší síť a překonali své protihráče.

Klik pro zvětšení (Albi Game Day přinesl dost zábavy i překvapení)

Tím největším oznámením byl ale zcela jistě Tainted Grail: Pád Avalonu. Tato hra získala na Kickstarteru skoro 5 milionů britských liber a za loňský rok se stala nejvýdělečnějším Kickstarter projektem. Epická RPG výprava vás přenese do dob arturiánských legend, kde zaujmete role nečekaných hrdinů, se kterými se vydáte do míst, kde před vámi nikdo neuspěl. Jak bude Tainted Grail vypadat se zhruba ví, ale jestli bude konkurovat či dokonce sesadí z "BGG trůnu" Gloomhaven se uvidí, protože hra vyšla teprve nedávno (prosinec 2018) a vzhledem k jejímu rozsahu se na pořádné recenze teprve čeká.

A tady se nakonec můžete mrknout na záznam z Albi Game Day, kde najdete jak panelovou diskuzi, tak vlastně všechno podstatné, co se během dne dělo:


CGwillWin