recenze
Vaporum (Switch)

Vaporum (Switch) - recenze
Vaporum (Switch) - recenze
12:00, 19.10.2019

Je tomu už viac než rok, čo ste si na našom webe mohli prečítať komplexný a dosť obsiahly text k slovenskej hre Vaporum, ktorá vzišla z rúk vášnivých milovníkov stále žijúceho konceptu dungeon crawler. Spoločnosť Fatbot Games sa tu po technickej stránke paradoxne nesnažila o nejakú skratku pomocou retro artu a pixelovej koláže, ale na moje vlastné prekvapenie, uchopila možnosti Unity enginu za ten správny koniec a doviedla inak ostro chladnú steampunk atmosféru do solídnej podoby. Dnes už sa ostatne ich práca dá nazvať za úspešnú, keďže samotné predaje PC formátu naplnili minimálne pôvodné očakávania a bolo teda logickým krokom presunúť sa do novej sféry zákazníkov, a to priamo do populárnych vôd hybridnej platformy Switch.

Atmosféra hrá prvé husle.

Klik pro zvětšení (Vaporum (Switch) - recenze)

Aj keď osobne nepatrím medzi hráčov, čo cielene vyhľadávajú práve značky z okrajového sveta dungeon crawler, lákadlo v podobe lokálnej indie produkcie vo mne hlodalo do takej miery, že som jednoducho nedokázal odolať a na takzvané volanie distribútora som bez váhania pritakal. A musím už takto úvodom povedať, že som urobil viac ako dobre. Príbeh projektu Vaporum vás privádza do tajomnej veže plnej hádaniek a nebezpečenstva, ktorých prekonanie nebude ani náhodou záležitosť na pár hodín. Hlavný hrdina sa totižto musí prepracovať cez postupne sa zvyšujúce nároky, a to ako po stránke puzzle prvkov, tak aj v priamom boji s mechanickými súpermi. Veľkou výhodou mu tu je široká ponuka zbraní s rôznou špecializáciou, ako aj dokonalý prehľad v zmysle FPS pohľadu. U hier tohto razenia sa však nesmie zabúdať ani na zaujímavý príbeh, ktorý našťastie Slovákom nebol počas prípravy scenára cudzí.

Parné potrubia, elektrické zámky, automatický obranný systém a niekde medzi tým všetkým stojíte s hrdzavou mušketou v ruke.

Klik pro zvětšení (Vaporum (Switch) - recenze)

V útrobách zdanlivo nekonečného bludiska sa skrývajú voľne pohodené denníky zamestnancov, po ktorých však reálne nie je ani stopy. Práve táto podivnosť vo vás môže vzbudiť záujem o postupné prekonávanie zaujímavých prekážok, len aby ste sa vo finále dozvedeli všetky dôvody a odpovedali si na postupom času nahromadené otázky. Tento prvok u Vaporum funguje viacmenej na výbornú a sám som bol prekvapený mojou chuťou zabudnúť na stereotypné bojové mechaniky (asi v tomto ohľade skutočne koncept dungeon crawler nie je môj šálok kávy) a sústrediť sa len na hádanky a skúmanie okolia. Práve pátraním po okolí, kde sa skrývajú rôzne formy pokladov a truhlíc, sa dostávame k ďalšiemu pozitívnemu argumentu na naklonenie misiek váhy v zmysle rozhodovania. Apropo, samotné denníky nezvestných obyvateľov majú skutočne akýsi BioShock efekt, ktorý vám pred rokom spomínal aj kolega Lukáš vo svojej recenzii.

Audio záznamy sú vo forme LP platní a krásne podčiarkujú atmosféru.

Klik pro zvětšení (Vaporum (Switch) - recenze)

Teraz späť k samotnému obrannému systému veže, ktorý na vás bude útočiť často vo vlnách a používať pritom rôzne formy taktiky. Od základných streleckých veží, cez plameňomety skryté v uličke až po komplikované bludisko s tmavou priepasťou. Keďže koncept vám umožňuje len pohyb v zmysle štvorca, samotná taktika boja ako aj prípadného úteku sa musí tomuto faktu podriadiť. K dispozícii sú vám zbrane troch kategórií, a tak si do menu budete chodiť prepínať medzi chladnými sečnými zbraňami, puškami starodávneho razenia a špeciálnou sekciou pomocných predmetov. Autori sa tento systém snažili spárovať s rôznorodosťou samotných súperov, a tak isté formy nepriateľov je logicky lepšie zlikvidovať pekne z diaľky a iných zase neporazíte až do momentu presunu za ich chrbát. Zo začiatku vám možno voľba tej správnej taktiky bude spôsobovať menšie zmätky, ale chce to len trošku praxe a každú prekážku, ako aj zbraň na jej odstránenie, neskôr prejdete mávnutím ruky.

Verzia pre konzolu Switch mi po technickej stránke prišla maximálne identická s PC predlohou.

Celkovo bolo príjemné prebíjať sa cez všetky tie pasce a mechanizácie v krásnej grafickej aure tejto značky, ktorá vzišla priamo z môjho rodiska. Patriotov mimochodom určite poteší kompletná textová lokalizácia do slovenského jazyka a rovnako tak aj vhodne zvolený spôsob ovládania (myslené samozrejme v zmysle portu na Nintendo Switch). Každopádne, čo mne asi najviac na Vaporum prekážalo, bola stereotypná forma akcie, ktorú, ak vyselektujeme od pevne daných postupov žánru dungeon crawler, ostane nám len nezáživná kaša bez chuti. Na základe už spomenutého príbehu, desiatok variabilných predmetov, ako aj skrytých bonusov vám však kúpu tejto hry musím odporúčať, a to ako v staršej PC verzii, tak i aktuálne v prenosnej forme na Nintendo Switch.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Fatbot Games

Klik pro zvětšení (Vaporum (Switch) - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
DOBRÉ
71%
CZECHGAMER
Ďalšia nadpriemerná hra do portfólia konzole Switch

CGwillWin