recenze
Hadara - vítězství nebude zadara

Hadara - vítězství nebude zadara
Hadara - vítězství nebude zadara
12:00, 27.04.2019

Další letošní novinkou z dílny MindOK je snadno pochopitelná kompetitivní hra Hadara, ve které se stanete národním velitelem s cílem co nejvíc rozvinout svou říši a tím na body předčít všechny své protihráče. K tomu využijete přesvědčovacích schopností v podobě uplácení nejrůznějších lidí, aby se k vašemu vznikajícímu impériu připojili. Pravidla jsou, jak je u MindOK zvykem, senzačně sepsána a během našich her nenastal naprosto žádný problém s jejich interpretací. Hru si užijete s minimálně jedním soupeřem, maximální počet hráčů je pět. Hned vypíchnu, že Hadara je stejně skvělým zážitkem v minimálním i maximálním počtu lidí, což je u her tohoto typu vzácnost, věkové doporučení 12+ let bych řekl, že je odpovídající, byť je zpracování úžasné na pohled a pravidla jednoduchá, je zapotřebí silně rozvinuté logické myšlení, plánování na několik kol dopředu a schopnost sledovat nejen svou desku, ale držet v povědomí i ostatní hráče a přizpůsobovat se jejich stylu hry. Ale pokud chováte doma nadaného osmiletého stratéga, s radostí se do hry pusťte i s ním.

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

Hadara je skvělým zážitkem v minimálním i maximálním počtu hráčů
Jednoduchá pravidla, o to složitější hra

Vaše vláda se v rámci hry Hadara dělí na tři éry, každá sestávající z několika po sobě jdoucích kol. K udržení přehledu slouží každému hráči pomocná karta, na které je průběh éry vyobrazen spolu s dalšími pomocnými informacemi. Na začátku si vyberete - náhodně nebo každý dle libosti - základní kartu, která určí pořadí, ve kterém se dostanete na řadu a která nastaví vaše startovní hodnoty ekonomiky, vojenské síly, kulturního rozkvětu a zemědělství. To jsou čtyři kategorie, a ty musíte dle vlastního uvážení rozvíjet právě pomocí lidí, které za úplatek zvete, aby se k vaší říši připojili. Ve hře existuje celkem pět typů karet rozdělených podle barev. Ty odpovídají jednotlivým aspektům vaší říše + fialové jsou takové "divoké" karty, které umí od každého trochu, většinou jsou dražší, ale malinko silnější než ostatní.

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

Excelentní, stejně jako nedávno u Podmořských měst, je naprostá nepotřebnost pravidel, jakmile se s hrou trochu seznámíte, na kartách jsou pouze symboly, žádný text (rozumějte padá jazyková bariéra), všechny karty mají okamžitý efekt (kromě pár fialových) a díky tomu má hra rychlý spád, tempo a málokdy se vám stane, že byste na něco čekali. Tedy pokud si váš bratr nerozhodne vybírat kolonie pět veršů dlouhým rozpočítadlem. Kromě karet můžete získávat body za stavění soch, což můžete v každém kole učinit dvakrát, pokud má vaše říše dostatečně rozvinutou kulturu. Kolonie, jež získáváte díky hodnotě vojenství, můžete buď za finanční odměnu vyplenit, nebo k sobě za poplatek připojit. Opět je pouze na vás, jakou strategii zvolíte - vyplenění znamená jistý finanční náskok do další éry a jasně daný počet bodů, kdežto po připojení vám kolonie poskytne bonusy k pokroku jedné či dvou oblastí a můžete získat i více bodů, na druhou stranu to stojí peníze, za které budete chtít další kolo kupovat karty.

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

Posledním, ale nikoliv nejhorším, způsobem, jak získat body, jsou pečetě. Těch ve hře Hadara existují dva typy - stříbrné a zlaté. V každé éře jsou podstatně dražší než v té předchozí, takže jejich nákup musíte precizně zakomponovat do své strategie, abyste pak nepřišli o důležitou kartu, na kterou kvůli nákupu pečetě nebudete mít. Stříbrné pečetě jsou levnější a navíc k jejich pořízení musíte "obětovat" jeden ze svých žetonů. Po umístění na příslušné políčko pak na konci hry dostanete polovinu hodnoty pokroku oblasti, kterou jste zvolili. Zlaté pečetě má každý hráč k dispozici na začátku dvě, víc jich koupit nemůže. Na konci hry vám každá zlatá pečeť připíše 7 bodů za jednu kompletní sadu pěti různě barevných karet - v případě tedy, že máte pečetě obě, máte za každých 5 různých karet 14 bodů. Tato strategie je vysoce riskantní, ale snad může přinést toužené vítězství, pokud se vám podaří získat 4-5 kompletních sad, na konci se těšte na 56, potažmo 70 bodů.

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

Ještě zmíním jednu mechaniku, která se v této hře vyskytuje, a která vám může pomoci s vytvořením vítězné strategie. Za každou kartu stejné oblasti kupujete další kartu téže oblasti o 1 minci levněji, až do minimální hodnoty 0. Budete-li oddaný ekonom či kolonizátor, postupem času máte jednodušší a levnější zisk dalších karet v té jisté oblasti. Pak se ale můžete ocitnout ve třetí éře a zjistíte, že za jednu chybějící kartu, kterou musíte mít, vypláznete 8 mincí jen to fikne a najednou nemáte nic. Ale pravdou je, že i takové strategie si u našeho stolu našly vítězné místo.

Semper paratus, Hadara

Cest k vítězství existuje několik, protože body máte téměř za všechno, co ve hře uděláte. Karty jsou bodované celkem málo, ale zase jich máte možnost nakoupit spoustu, takže velmi často po sečtení činí největší podíl z vašeho celkového skóre. Karty se silnějšími efekty jsou bodované mnohem méně (někdy dokonce vůbec), ty, které vám přidají třeba jeden bodík, vás zase ve skóre posunou až o 7. Je tedy nutné najít rovnováhu mezi rapidním a efektivnějším posílením vašeho království a závěrečným hodnocením. A nebo tu rovnováhu nehledejte a naplno jeďte jedno nebo druhé. Během jednoho dne jsme odehráli nějakých devět her ve dvou až čtyřech hráčích a nikdy nevyhrála dvakrát stejná strategie.

Díky sochám můžete buď zlepšit jednu z hodnot ekonomiky, vojenství, kultury či zemědělství, podle typu sochy, kterou postavíte, nebo vám může přidat víc bodů, ale nezlepší žádný z těchto směrů. Co se týče bodového rozdílu, po každé hře to bylo jak na houpačce. Někdy byly rozdíly třeba dvou bodíků, kdy jsme se navzájem kontrolovali, jestli jsme si náhodou bodík někde nepřidali, jindy byl vítěz určený rozdílem klidně padesáti. Jak jsem zmínil výše, sledovat musíte také soupeře. Někteří totiž nemusí dvakrát dávat pozor nebo upřednostní maximální rozvoj vojenství a těsně před fázi Výživa lidu si uvědomí, že nemají dost zemědělství na "uživení" všech svých karet. Vybrat jim pod nosem poslední kartu týpka s kosou, který dává +5 k soupeřem opomíjeného pokroku, vás uspokojí jako máloco. Vidět, jak mu o minutu později zabraná kolonie přidává potřebné 3 body zemědělství, zatímco vy stále vítězně tancujete, vás bleskovou rychlostí usadí na pověstnou zadnici. Stejně jako každou civilizaci, která si v průběhu dějin moc vyskakovala. Vyloženě bránit soupeřům v naplnění jejich cílů vás ale může stát drahocenné body a někdy i vítězství samotné, protože klasické když se dva perou, třetí se směje platí i tady. Tedy škodit se dá říct, že můžete zkusit, ale neměli byste to dělat na úkor zpomalení vlastního rozvoje.

Jediná škoda je, že karet v každé oblasti jednotlivé éry je pouze 10, a všechny kromě fialových jsou celkem jasně strukturované - za stejné peníze máte buď víc bodů nebo rychlejší pokrok. Fialové divošky vám přináší unikátní možnosti strategie, za předpokladu, že se vám do ruky dostanou ty správné. Přijdou-li v budoucnu nějaká rozšíření, snad uvidíme podobně strukturované karty i jednotlivých dalších oblastí (například kartu zemědělství, která vám dá +1 pokrok za každou kartu vojenství, a podobně).

"Za mě brutus" - můj bratr, samozvaný kolonizátor

Hadara závěrem

MindOK se opět vyznamenává skvěle propracovanou hrou, která je svižná, jednoduchá na pochopení, napínavá do poslední chvíle a výborně hratelná jak ve dvou, tak v maximálně pěti hráčích. Grafické zpracování karet a desek je krásné. Závěrečné bodování je palba na váš matematický mozek. Příprava hry zabere, pokud máte alespoň trochu smysl pro organizaci a jste schopni po každé partii (a během ní) hezky uklidit, nanejvýš tři minuty. Neexistuje zaručený způsob vítězství, ale vliv štěstí je stoprocentně podřízen vaší schopnosti plánovat a sledovat soupeře. V budoucnu doufám, že přibudou další rozšíření, které rozšíří karetní portfolio, jinak hře jako takové není vůbec co vytknout.

Koupit hru / Pravidla

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme MindOK

Klik pro zvětšení (Hadara - vítězství nebude zadara)

SUPER
94%
CZECHGAMER
Jednoduchá, svižná a neskutečně chytlavá hra. Výborná v každém počtu.

CGwillWin