recenze
Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne

Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze
Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze
12:00, 21.04.2019

Carcassonne svět se rozšířil za oceán do nově objevené země, ve které hledají štěstí zlatokopové a lidé, kteří chtějí začít nový život. Americký sen v Carcassonne stylu, to je Zlatá horečka.

Nová země, stejná pravidla

Osobně hru Carcassonne považuji za pramatku moderních deskových her. Byla taky první hrou, kterou jsem vyzkoušel a vlastnil. A dodnes na ni nedám dopustit. Je však pravda, že přes všechny rozšíření už dávno zmizela jedna z jejích předností – rychlost a krátký hrací čas. Co zůstává jsou pravidla, která jsou jednoduše vysvětlitelná začátečníkům i pokročilým. Jistě i to je jeden z důvodů, proč tvůrci hry rozšiřují tento cenami ověnčený svět o samostatně hratelné odnože, do nichž přidávají nové elementy.

Pravidla jsou jednoduše vysvětlitelná začátečníkům i pokročilým. Jistě i to je jeden z důvodů, proč tvůrci hry rozšiřují tento svět o nové odnože, do nichž přidávají nové elementy.

V případě Zlaté horečky je prostředím severoamerický kontinent, v němž vznikají první osady – budoucí města. Hory skrývají zlatou rudu a po širých pláních se prohánějí divocí koně. Ale pozor, nechybí ani indiánské tábory. Vše se nachází na známých čtvercových dílcích krajiny, které budete přikládat, jak jste zvyklí ze základní hry. Postupně rozšiřujete pohoří, budujete železnice a vše obklopuje prérie.

Klik pro zvětšení (Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze)

Grafika krajiny se nijak nedistancuje od té původní, nebo od jiných samostatných variant. Funkčně zůstává většina základních principů nezměněných, ale byla by to nuda, kdyby bylo všechno úplně stejné. To by nová edice neměla velký smysl. Takže v čem se vlastně liší?

Koleje jsou cesty. Města jsou kláštery. Prérie jsou louky. Ale je to opravdu tak? Ano, ale ne tak docela.
Změny téměř kosmetické

Koleje jsou vlastně původní cesty. Asi jediným rozdílem je použití lokomotiv. Pokud se na trase objevuje, zdvojnásobuje bodový zisk z železnice, ale pokud se na jedné koleji objeví druhá či další lokomotiva, potom tento double ztrácíte. Chytré využití logiky, že po jedné koleji budou dvě lokomotivy špatně operovat současně.

Klik pro zvětšení (Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze)

Města jsou někdejší kláštery, ale logika je opět trochu upravená. Tentokrát záleží, kolik kolejí vedoucích z města dokážete ukončit a za každý takový kus získáte tři body.

Stejně tak prérie jsou dřívější louky. Body opět získáváte až na konci hry, ale jsou odvislé od toho, kolik stád divokých koní a indiánských táborů se na Vaší prérii nachází.

Hory namísto měst. Ale pozor, hlavní slovo má zlato. A Vaše schopnost obrat majitele hor o jejich přírodní bohatství.
Zlato změní každého…

Hlavní změnou ve Zlaté horečce je – jak už ostatně sám název napovídá – zlato. Namísto měst dělí krajinu hnědá masa hor. Body ovšem nepřináší za svou rozlohu na určitém počtu dílků, ale za počet natištěných zlatých nugetů. A to není vše! Dokud jsou hory otevřené, tak se za každý takový nuget do nich přidává daný počet žetonů s rudou, rubem dolů. Ty získá v ideálním případě ten, kdo vlastní hory, po jejich uzavření.

Klik pro zvětšení (Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze)

Ale zlato je ošemetné a příliš lákavé, aby na Vás soupeři jen koukali, jak budujete své nové impérium. Z toho důvodu má každý k dispozici jeden stan, který může umísťovat či přemísťovat kamkoli na mapě, pokud jsou dané hory otevřené a daný dílek není obsazený figurkou ani jiným stanem. V horách, kde si takto založíte svůj tábor, můžete následně těžit zlato i přes to, že hory samotné Vám nepatří. Takto můžete vykrást nerostné suroviny někomu doslova pod nohama. A když už není, co těžit – nevadí, stačí se posunout dál. Jediné omezení je, že v každém kole můžete buď umístit figurku, nebo umístit/přesunout stan, a pokud nevyužijete ani jednu možnost, můžete těžit ve svém aktuálním táboře.

Klik pro zvětšení (Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze)

Ani konečné hodnocení není úplně takové, jaké ho znáte. A opět do něj promluví zlato, ale to jste jistě čekali.
Hodnocení aneb zlato je přeci nad zlato

Poté, co dokončíte partii, započtete si body za nedokončené koleje, města či hory. Poté si zaúčtujete své prérie. A poslední přijdou na řadu žetony zlatonosné rudy. Z lícové strany je na nich vyobrazený určitý počet zlatých nugetů – jeden, dva, tři nebo pět – nebo třeba pouhý štěrk. A právě tento element, který je všem ostatním skrytý po celou dobu hry, značně promluví do konečného skóre jednotlivých hráčů. To činí hodnocení Zlaté horečky téměř nečitelným ze strany zúčastněných hráčů. Je tedy důležité pravidelně těžit v průběhu hry, ale zároveň si vybudovat dostatečný náskok v bodech za ostatní herní komponenty.

Klik pro zvětšení (Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze)

Je to právě ten nový rozměr - zlaté nugety, jež pozdvihují Zlatou horečku nad obyčejnou kopii originálního Carcassonne. Mechanismus trochu připomínající ovce z jednoho rozšíření, jehož dopad je zde neporovnatelně větší. A to s sebou přináší element překvapení a přidanou hodnotu zábavy. Už jen proto má tato verze hry Carcassonne smysl a lze ji doporučit ať už fanouškům, nebo i hráčům, kteří s původní hrou neměli možnost se seznámit.

Koupit hru Carcassonne: Zlatá horečka

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (Zlatá horečka propuká v samostatné verzi slavné Carcassonne - recenze)

SUPER
93%
CZECHGAMER
Nápaditě oprášené mechanismy deskovky Carcassonne, které těží hlavně z těžby zlata. Stojí za vyzkoušení, ikdyž už máte základní hru nebo jinou její variantu. Povedená alternativní pravidla.

CGwillWin