recenze
Dead or Alive 6

Dead or Alive 6 - recenze
Dead or Alive 6 - recenze
11:58, 21.06.2019

Necelých sedem rokov ubehlo od posledného regulárneho dielu série Dead or Alive, teda IP, ktorá stvorila dnes už žiarivú auru popularity u japonskej spoločnosti Team Ninja. Bola to práve táto bojová značka, ktorou si spomínaná firma otvorila cestu k silnému producentovi (Koei Tecmo) a možno aj preto sa dnes stále s chuťou vracajú do jej útrob, aby ten celý a zdanlivo nekončiaci cirkus posunuli na novú úroveň. Ako sa im to podarilo s okrúhlou číslovkou šesť?

Dobre viem, kam vám očí blúdia.

Klik pro zvětšení (Dead or Alive 6 - recenze)

V zásade sa tu môžeme rozprávať o akejsi rane istoty, čo do tradičného základu hrateľnosti. Team Ninja si znova zobral za cieľ priniesť vysoko realistický model samotných bojovníkov a čo najviac ich tak priblížiť žiarivej realite. Výsledok je v tomto smere ohromujúci a ja sám som bol už len z prvých minút inak komplexne prevedeného tréningu skutočne nadšený. Akonáhle si ale začnete prezerať ženské partie u známych a nových mien v zozname, neubránite sa pocitu, že to je vlastne celé zase len krôčik od soft-porna a onen povestný engine, extra vyvinutý len na húpanie veľkého poprsia, razí z obrazoviek ako cesnak po talianskej svadbe.

Dvadsaťdva rokov tvrdej práce v bojovom koncepte sa nedá skryť.

Klik pro zvětšení (Dead or Alive 6 - recenze)

Je teda evidentné, že krásne prednosti pôvabnej časti z takmer tridsiatky bojovníkov asi jemne zrazia samotný potenciál hrateľnosti dole, avšak ak by ste nový Dead or Alive chceli opomenúť len na základe predsudkov o prílišnej sexualite, urobíte veľkú chybu. Šestka totižto v sebe nesie dve na daný koncept unikátne roviny. Jednak ide o projekt ako šitý na tričko úplných nováčikov, ktorí nemusia týždne študovať rozpis komplikovaných útokov, ale ktorým stačí arkádové využitie režimu Fatal Rush, čo je fakticky opakované kombo pomocou jedného tlačidla. Vďaka nemu si môžete spokojne prejsť značne inovatývnym príbehom a ešte sa pri tom aj zabaviť. A na druhú stranu tu nastavenie vrátane komplexných trikov siaha do najvyšších priečok scény. Máloktorá bojová značka je takto prístupná a ponúka zábavu pre nováčikov ako aj starých harcovníkov.

Kostýmová skúška sa natiahla na celý deň.

Klik pro zvětšení (Dead or Alive 6 - recenze)

Boje sa už tradične odohrávajú v rôzne odlišných prostrediach. Tu vás tak čaká ona povestná interakcia s predmetmi rôznych veľkostí, a tak sa dá počas drsného súboja zvrátiť nepriaznivý výsledok len pomocou bystrejšieho oka a rýchlej reakcie. Arény celkovo majú v tomto smere slušné spracovanie, aj keď sa nájde aj tu pár zbytočných miest, ktoré by potrebovali väčší zmysel a logiku. Už raz spomenutá dejová linka je skutočne niečím v danej sfére nevídaným. Ide o kombináciu menších príbehov do seba zapadajúc na základe vášho výberu bojovníkov. Ako keď hráte Tetris a výsledok, respektíve úspešná rada, sa realizuje až na poslednú chvíľu. Uvedomujem si, že nie každý bude schopný pochopiť samotnú pointu takto netradične pojatej výpravy, každopádne to chce len čas a verte, že si dej užijete ako nikdy.

Online schéma je chudobná ako kostolná myš.

Klik pro zvětšení (Dead or Alive 6 - recenze)

Okrem samotnej hlavnej dejovej linky je tu možnosť skúsiť aj režim vopred pridelených úloh, ktoré bojovník musí počas akcie vykonať. Ich počet je enormný, avšak samotná pestrosť a zábavnosť v tomto smere jemne zaostáva, aj keď to môže byť skôr otázkou vkusu. Ich správnym splnením si do zbierky priberiete rôzne časti kostýmov a aj keď je každá postava v zmysle výzoru a útokov jedinečná, nikdy nie je na škodu sa odlíšiť o niečo originálnejším spôsobom. To už sa presúvame do rovnako dôležitej súčasti nového Dead or Alive, a teda online schémy. Nanešťastie musím konštatovať, že v týchto vodách pláva len minimálny počet rýb a navyše ide o rybičky takzvane o kus pod tou ideálnou mierou. Klasický online, a teda 1 vs 1, hodnotenie zápasov a to isté pod offline patronátom, totižto asi v dnešnej dobe nikoho nešokuje.

Medzi novinky v zmysle bojových mechanizmov patrí aj Break System.

Dead or Alive 6 sa vo výsledku určite podaril, zvlášť ak sa vám páčili minulé časti. Vo svetle konkurencie ide rozhodne o najprístupnejšiu hru v segmente, ktorá zabaví ako začiatočníkov, tak i pokročilých. Grafická stránka je navyše na hranici s realitou, ale je nutné si odmyslieť až prehnane nadmerné poprsie u väčšiny slečien vo výbere. Veľkým odlíšením od zbytku scény sa stal príbehový aspekt, ktorý mne osobne krásne sadol a aj keď nie som dvakrát nadšený z hudobného sprievodu (nie je to môj šálok kávy), nevyvážených arén a chabých online možností, jedná sa o pomerne dôstojného nasledovníka dnes už šesťdielnej epochy.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme KOEI TECMO

Klik pro zvětšení (Dead or Alive 6 - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO

Ceny hry Dead or Alive 6 srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Dead or Alive 6 - recenze)

DOBRÉ
68%
CZECHGAMER
Chcelo by to poriadne pritlačiť na ponuku online schémy a možno konečne zabudnúť na silený efekt soft-porna

CGwillWin