recenze
Astroneer

Astroneer - recenze
Astroneer - recenze
12:00, 09.05.2019

Astroneer je sice hra, která je na trhu už nějaký ten pátek, konkrétně od 16.12.2016, ale v únoru se konečně dostala z Early access do plné verze s novým masivním updatem. Hráč je vsazen do éry pětadvacátého století, kdy vesmírná explorace je každodenní součástí života, a pomocí svého věrného fukaru přetváříte okolní svět. Vašim cílem je usadit se na neznámé planetě a přežít.

Já a můj fukar

Nejlepším přítelem a každodenním pomocníkem na vašich cestách bude nástroj, který vzhledem připomíná fukar na listí. Na prodej tohoto mazlíka ale není potřeba ani Horst Fuchs, protože co dovede vás zcela jistě nadchne. S jeho pomocí totiž doslova přetváříte krajinu kolem sebe. Planeta, na které se usadíte, je prorostlá nerostným i rostlinným bohatstvím, ze kterého získáváte stavební materiály na vše, co budete ve své domácí laboratoři vyrábět. Ze začátku budete rádi za nějaké kostičky a prodloužení kyslíkového systému, posléze budete syntetizovat krystaly, biomasu a sklo jen to fikne. Rozličnost materiálu je velká a bude trvat dost dlouho, než objevíte všechno.

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Prvním pozitivem je možnost rozkopat doslova všechno a možnost de facto neomezeného přetvoření světa podle svých představ. Váš věrný fukar totiž neslouží pouze jako vysavač a ničitel terénu, můžete jej využít pro tvoření mostů, plošin či pro zarovnání země, na které chcete budovat základnu. Představivosti se meze nekladou a zejména pokud hrajete ve skupině s tvořivými přáteli, můžete se z výpravy vrátit k mistrovskému veledílu.

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Zpracování, hratelnost a pochybný tutoriál

Graficky je hra jednoduchá, respektive jednoduše líbivá, svět netvoří kostky, respektive ne krychličky (jako třeba Minecraft nebo 7 days to die), ale menší víceúhelníkové kostičky, takže svět nevypadá tak prapodivně hranatě, ale přirozeněji. Proměnlivá denní doba vás nechá zažít den i noc v milém prostředí, které se ale každou chvíli může změnit na neúprosnou a smrtící kosmickou bouři. Některé scenérie jsou až skoro impozantní.

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Ovládání je klasické, zvykat si nebude třeba. Udělané pěkně, a s plnou podporou ovladače, takže jednoduché. Co ale pěkně udělané není, je výukový program, který vás ne úplně dobře seznámí se základními funkcemi hry. Raději bych přivítal tutoriál takzvaně pro blbce, než pouze vágní popis toho, co bych měl udělat.

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Do vesmíru s přáteli

Podpora multiplayeru až pro 4 hráče funguje bez problémů a hra ve více lidech působí výborně s lidmi, kteří jsou s vámi na stejné vlně. Sdílet vizi a jít plnými tryskami vpřed za jejím naplněním je opravdu k nezaplacení. Ve hře můžete navštívit celkem 7 planet, prozkoumávat je jak na povrchu (všechny jsou kulaté, na rozdíl od Země, která je jasná placka), tak procházet rozsáhlými jeskynními systémy. Vaší jedinou starostí bude dostatek kyslíku, kterým vás zásobuje systém vámi vyrobených vodičů. Neznámé látky a sloučeniny musíte zkoumat, stejně jako nové vychytávky, vozítka a další. Zážitek z objevení něčeho nového vám společnost pouze umocní, hrát minimálně ve dvou mohu jedině doporučit.

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Závěrem

Astroneer je super zábava specificky navržená, abyste se sešli s partou kamarádů, navlékli skafandry a zablbnuli si na neznámé planetě. Není zde žádné časové omezení, žádný daný cíl, prostě se bavit, tvořit, zkoumat, cestovat, vyrábět, prozkoumávat, běhat a procházet se. Tím netvrdím, že to není hra pro sólisty, ale absence příběhu a nějakého "vyššího" cíle z Astroneer dělá po nějaké době (u mě asi 10-12 hodin) celkem nudu. V rámci dobré party je ale možné (a stalo se), že si večer na chvilku zahrajete a najednou je šest ráno a vy nestíháte do práce.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti System Era Softworks

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

Recenzovaná verze: PC

Ceny hry Astroneer srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Astroneer - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Moc pěkná hra plná tvoření, sympatické vyobrazení neznámých planet a plno možností rozvoje

CGwillWin