recenze
Tetris 99

Tetris 99 - recenze
Tetris 99 - recenze
11:24, 19.02.2019

Nie je tomu až tak dávno, čo som sa tu ja osobne pred vami rozplýval u testu primárneho (v zmysle plnohodnotného vstrebania atmosféry) VR projektu Tetris Effect, ktorým po dlhom čase vlastníctvo PlayStation VR nabralo zmysel. Známa logická a freneticky gradujúca zábava z hlavy Alexeya Pajitnova tak aj v roku 2019 vystrkuje rožky a ako keby jej vôbec nebolo šialených tridsaťštyri rokov. Práve na aktuálny kalendár priamo a zámerne narážam, keďže sa toho za poslednú dobu na scéne multiplayeru odohralo skutočne dosť a nebudem určite nikoho šokovať, ak koncept battle royale postavím na prvé miesto popularity u väčšiny z vás.

Fortnite a Apex je už za zenitom, nastal čas na Tetris!

Klik pro zvětšení (Tetris 99 - recenze)

Nápad na prepojenie battle royalu a základnej formy Tetrisu vznikla pritom len koncom minulého roka, kedy Nintendo poverilo spoločnosť Akira (okolo konceptu Tetrisu sa motajú už od roku 1995) s produkciou jednoduchého a rýchlo dostupného turnaju v zmysle 99 nadšených hráčov do skladania kostičiek. Výsledkom ich práce je aktuálna exkluzivita pre Nintendo Switch, ktorá v takmer dokonalej technickej forme spojila milióny milovníkov tejto pôvodne ruskej legendy. V súčasnosti je menu v zmysle ponuky režimov nastavené len na už spomenutý súboj medzi takmer stovkou účastníkov, ale Nintendo sľubuje postupné rozširovanie o nové a originálne variácie.

Hudba je tu tradične tlačená do elektronickej formy, pre zápal v bojoch ju však začnete skôr či neskôr ignorovať

Klik pro zvětšení (Tetris 99 - recenze)

Poďme teraz na tých pár zásadných faktov, ktoré by vám pointu tejto staronovej arkády viac definovali. Tetris 99 vám na obrazovke po rýchlom pripojení (priemerne trvá dostať sa do partie cca 30 sekúnd a to isté platí aj pri okamžite zvolenej odvete) rozloží deväťdesiat malých okienok, v ktorých môžete sledovať naživo prebiehajúce súboje protihráčov a v reálnom čase zároveň vidieť progres seba samého. Princíp je klasicky daný. Kto na konci celého turnaja ostane posledný, ten vyhráva. Poradie, na akom ste sa umiestnili, vám je infografika schopná ukázať už sekundu od porážky a čím lepší ste, o to viac EXP bodov vám potlačí celkový level vyššie.

Autori sľubujú postupné rozširovanie obsahu a režimov.

Klik pro zvětšení (Tetris 99 - recenze)

Grafická stránka je realizovaná v strohej ale účelovej forme a tak prispieva k prehľadnosti aj pri rýchlejšom stupni padania kociek. Je vám v tejto súvislosti asi jasné, že čím menej hráčov z celého balíka ostáva, o to rýchlejšie tempo hry sa pustí. Na pomoc si môžete podržať vždy jednu časť skladačky a zároveň sledovať postupnosť, respektíve poradie ďalších. Pre znalcov hybridného Puyo Puyo Tetrisu nebude problém dokonale pochopiť ako tu funguje záškodníctvo v zmysle párovania úspechov. Čím viac riadkov stihnete na jedenkrát vymazať, o to bližšie je protistrana k osudovej chybe. Paradoxom tu teda je opäť len to, že prakticky nebojujete proti iným, ale vždy len proti sebe, keďže neurobiť chybu pri vysokom stupni rýchlosti je pointou celej filozofie menom Tetris.

Posledná kocka vyhráva.

Klik pro zvětšení (Tetris 99 - recenze)

Vôbec najdôležitejšou novinkou je však možnosť určovať, proti komu práve skladáte rady a akým spôsobom sa to prejaví na jeho obrazovke. Ide tu o zahltenie vami vybraného protihráča hromadou kociek tak, aby ste ho dotlačili bližšie k jeho skonu. Všetko sa pritom realizuje pomocou ľavej a pravej analógovej páčky a bude to tak pre vás vo výsledku znamenať väčší dôraz kladený na taktiku prostredníctvom rýchleho ovládania. Skončiť totižto na prvom mieste je prakticky nemožné bez sledovania vývoja a postupnosti vašich protivníkov. Štatistika získavania rôznych odznakov a odmien je následne už len akousi čerešničkou na torte, ktorú vám Nintendo podáva v free forme, teda za predpokladu vlastníctva ich online služby. Načo ešte čakať? Tetris 99 je návykový produkt a do novej partie vás pripojí skôr než stihne vyprchať hnev z tej predchádzajúcej. A to je smrteľná kombinácia.


SUPER
90%
CZECHGAMER
Ešte jednu hru, ešte jednu, teraz to už zvládnem...

CGwillWin