osobnost
CD Projekt sa zľutoval nad autorom Zaklínača

CD Projekt sa zľutoval nad autorom Zaklínača
13:04, 05.02.2019

Minulý rok sme si tu kolektíve opäť uťahovali zo známeho poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowského, ktorého knižnú Witcher sériu už dnes netreba nikomu zvlášť predstavovať. Andrzej nikdy neveril, že predajom licencie pre firmu CD Projekt, sa ich snaha nakoniec stretne s akýmkoľvek úspechom a tak im to podpísal doslova za jedno pivo a mrkvu. Toho času sa však jeho predpoklady kruto zrazili s dnešnou realitou a sám autor zrazu začal osočovať spoločnosť RED, ktorá všetky nadobudnuté práva na IP Wiedzmin vlastnila legálne.

Vadilo mu, že herná séria utláča do úzadia jeho romány a rovnako mu prekážalo, že popularita hier preskočila akúsi literárnu formu originálu. Samozrejme, že opak bol v skutočnosti pravdou, keďže práve zvýšený záujem o značku Witcher zároveň zdvíhal aj chuť kupovať pôvodné knihy, ale hold Sapko si naďalej išiel tú svoju pesničku. Zobral advokáta a požadoval po vedení CD Projektu finančné vyrovnanie v zmysle šialených 14 miliónov eur. Toto všetko sa stalo v roku 2018 a ešte dnes sa náš smiech odráža cez sociálne siete.

Aktuálne ale celá žaloba, respektíve podnet na spomínané vyrovnanie, nabrali nový smer. CD Projekt sa evidentne nechce osočovať na človeka, bez ktorého by dnes neboli tam kde sú a aj keď samozrejme majú všetky papiere okolo nákupu práv, evidentne im prišlo Andrzeja ľúto a ponúkli mu dohodu. O jej pozadí zatiaľ nevieme nič, každopádne pôjde určite o sumu menšiu než pôvodne autor požadoval, keďže tá bola skôr výkrikom do tmy. Tak či onak si Sapko polepší a zase bude na to pivko alebo dve.


DALŠÍ

CGwillWin