recenze
Dragons: Dawn of New Riders

Dragons: Dawn of New Riders - recenze
Dragons: Dawn of New Riders - recenze
13:00, 07.02.2019

V dnešní recenzi se podíváme na zoubek hernímu zážitku, který je inspirován filmovým (pohádkovým) zpracováním, které můžeme znát z našich televizních obrazovek. Nejedná se o nic jiného než animovanou záležitost Jak vycvičit draka, kterou si vzali na paškál vývojáři z týmu Climax Studios a rozhodli se zapracovat tématiku v titulu Dragons: Dawn of New Riders. Jistě mi dáte zapravdu, že ne vždy se snaha tvůrců přenést cokoliv z filmového plátna na monitory hráčů povede na jedničku, tak snad to nebude i případ kreslených draků. Nebo snad ano?

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

Draci kam se podíváš

Pakliže jste „dračí“ filmy či seriály někdy zahlédli, či jste jejich fanoušky, tak vězte, že ve hře budete jako doma. Kromě zasazení a grafického zpracování totiž logicky narazíte i na staré známé postavičky a draky, díky čemuž si titul pravděpodobně najde své příznivce především mezi mladšími hráči, kteří se díky hře budou moci přenést za svými oblíbenci. V případě, že nejste až tolik poznamenáni jednotlivými díly série, nezoufejte. Jak bylo zmíněno, zasazení je sice uzpůsobeno a inspirováno filmy, nicméně dějová linka byla vytvořena kompletně nová a není tak potřeba bádat nad tím, co se na plátnech odehrávalo. V herním zpracováním se ke slovu dostává váš hrdina Scribbler se svým drakem, kteří ani v původním zpracování nefigurovali.

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

Mlaďoši, na plac!

Již na první pohled je tak jasné, že se nejedná o nikterak komplikovanou záležitost, na které byste si měli zlámat prsty či zavařit mozkové závity. I když, o triviální hopsačku se také nejedná, jelikož je sem tam přeci jenom nutno přemýšlet o dalším postupu, používat mapu, uzdravovat svého hrdinu, řešit decentní hádanky a podobně. Pravdou je, že jsem podrobil hru testu i naším téměř sedmiletým synkem a ten si s ní rozuměl velmi dobře, takže tolik pro představu o tom, že byste možná mohli začít uvažovat nad tím, zda nepořídit tento kousek některému z vašich potomků. Vzhledem k faktu, že cílová skupina je tedy jasná, nepočítejte s žádnými brutalitami či stříkajícími hektolitry krve v rámci soubojů, kterých si sice užijete dosytosti, nicméně vše je zpracováno roztomile a vcelku neškodně. Mezi oběma hrdiny je možno libovolně přepínat, a tak lze do soubojů vnést i kapku nějaké té strategie (kupříkladu drakem zpomalíte nepřítele a Scribbler jej poté umně dorazí mečem, atd.)

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

Rozmanitý svět

Děj, dá-li se to tak nazvat, je v podstatě velmi jednoduchý. Vaším cílem je vyřídit si účty se záporákem Eirem, který již drahnou dobu chytá a vězní oblíbené draky. Na vašem putování procházíte jednotlivé úrovně (ostrovy) a po většinu času bojujete s nepřáteli či s mapou a snažíte se nalézt co možná nejvíce truhel s poklady, díky kterým si můžete přijít k lektvarům či surovinám pro výrobu potřebných lektvarů či vylepšení stávajícího vybavení a zbroje. Suroviny také nalézáte všude kolem sebe v okolních objektech, takže se určitě vyplatí nenechat v této hře kámen na kameni. Jako zpestření zde bezvadně fungují jeskyně, ve kterých vždy narazíte na nějakou hnusnější kreaturu, která představuje bosse daného ostrova. Abyste se k němu dostali, je vždy potřeba vyřešit nějaký lehčí rébus, poté pochopit jeho útoky, porazit jej a hurá na další pouť. Jakmile postupujete hrou dále, otevírá se vám čím dál více možností, jak své hrdiny „vylepšit“, takže si buďte jisti, že na konci hry rozhodně nebudete taková ořezávátka jako na začátku. Tyto prvky také titulu dodávají větší hloubku a odlišují jej od příliš snadných hříček.

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

Jen rubat se nevyplácí

Co se týče soubojového systému, ani zde nečekejte nějaký zjednodušený model typu „mačkej jedno tlačítko a zvítězíš“. Na hráče čeká nutnost ovládnutí dokonalého načasování, jelikož ani míření, úskoky a vykrývání protivníkových úderů nejsou Scribblerovi cizí. Až překvapivě často, na tento typ hry, jsem tak byl nucen používat uzdravovací lektvary, což by na druhou stranu mohlo spoustu mladších pařanů odradit. Ale co, od toho je tu dospělejší dozor, který rád pomůže, ne? Musím se dokonce přiznat, že když jsem narazil na prvního bosse, musel jsem souboj s ním opakovat, jelikož jsem ještě nebyl zcela sžitý s ovládáním mé postavy. Nicméně se nejedná o nic, co byste museli trénovat x hodin. Pár soubojů a jste zoceleni, to mi věřte, jen je nutné občas zapojit i mozek a nevrhat se do všech soubojů bezhlavě.

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

Cest je vícero

Dalším fajn zpestřením hlavní příběhové linky jsou vedlejší úkoly, za jejichž splnění zpravidla získáte opět suroviny nebo rovnou lepší vybavení, takže je zde i jakási motivace nehnat se rovnou k cíli. Vězte, že když boční aktivity dělat nebudete, dostanete se na konec za nějaké čtyři hodinky, což rozhodně není nikterak příliš. Díky těmto nepovinným záležitostem se tak pak snadno přehoupnete i přes šest hodin. Otázkou tak nyní zůstává, jestli se tuto hru vyplatí pořídit za plnou cenu, která se v současné době pohybuje někde na hranici 1000,- Kč, jelikož po vyzobání veškerého obsahu již nemá nic co více nabídnout a to, že ji zkompletujete za tak krátkou dobu, inu nevím. Pokud však na Dragons: Dawn of New Riders narazíte v nějaké sympatické slevě, určitě bych, samozřejmě v případě, že máte kolem sebe cílové osazenstvo, neváhal.

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

V jednoduchosti je síla

Z technologického hlediska se nejedná o žádný propadák a pokud přežijete pár bugů, na které lze během hraní narazit, troufám si říci, že rozhodně znechuceni od hry neodejdete. Počítejte tedy s tím, že se vám občas hrdina může propadnout do textury, ale to není nic, co bychom neviděli takřka v každém titulu. Dalo by se tak říci, že inspirace filmy tentokrát nedopadla tak tragicky a máme tak před sebou poměrně povedené dobrodružství, které si užijí především naši potomci než my samotní. Určitě se tak Dragons: Dawn of New Riders může hodit do sbírky.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Swipe Right

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Ceny hry Dragons Dawn New Riders srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Dragons: Dawn of New Riders - recenze)

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Menší hříčka, která dokáže na pár hodin zabavit všechny generace. Hlavně však ty mladší.

CGwillWin