hw
speciál
Aké exkluzivity ponúkne Nintendo Switch v roku 2019?

Aké exkluzivity ponúkne Nintendo Switch v roku 2019?
Aké exkluzivity ponúkne Nintendo Switch v roku 2019?
13:53, 07.01.2019

Po minuloročných dvoch menších súhrnoch, čo všetko stretne s najväčšou pravdepodobnosťou majiteľov konzol PlayStation 4 a Xbox One, v zmysle exkluzivít, vás dnes pozývam do kuchyne tretieho gigantu. Spoločnosť Nintendo totižto v súčasnosti pripravuje veľa zaujímavých značiek pre svoj hybridný systém Switch, ktoré v počte už klasicky predčia obe spomenuté konkurencie. O aké hry by sa teda mohlo jednať a čo reálne prinesie alebo môže priniesť nový kalendárny rok majiteľom spomínaného systému?

Klik pro zvětšení (Aké exkluzivity ponúkne Nintendo Switch v roku 2019?)

New Super Mario Bros. U Deluxe

Začnime projektom, ktorý vychádza už tento piatok, a teda 11. 1. 2019. Aj keď sa samozrejme v podstate nejedná o žiadnu novú hru, keďže pôvodný originál vyšiel na Nintendo WiiU ešte v roku 2012 a zaznamenal u kritikov nemalý úspech, prípona Deluxe predsa len prináša pár zmien. Jednak sa prispôsobilo ovládanie šité na mieru jedného Joy-Conu, a teda jednoduchšej kooperácie pre štyroch hráčov súčasne, zároveň však pribudli úplne dve nové herné postavy (Nabbit a Toadette). Čo ale reprezentuje vôbec najväčšiu pridanú hodnotu, tak to je suverénne akési DLC k úvodnej verzii menom New Super Luigi U. Tu si hráči môžu užiť nových 82 levelov (v zmysle dizajnu), ktoré umožnia zaujímavé schopnosti samotného Luigiho voči jeho slávnejšiemu bratovi (doskočí ďalej, ale má väčší problém so zotrvačnosťou pri brzdení). Hra sa bude predávať za štandardnú sumu novinky, a teda päťdesiat eur.

Travis Strikes Back: No More Heroes

Druhou exkluzivitou pre Switch bude v úvode roka určite aj táto menšia arkádová odbočka zo známej série No More Heroes. Travis Strikes Back: No More Heroes má na triku čerstvý päťdesiatjeden ročný Goichi Suda, ktorého predstavovať asi nie je vôbec nutné. Tento japonský herný vývojár je asi viac umelec než čokoľvek iné a vo svete interaktívnych diel už nás neraz potešil originalitou so zmesou správnej zvrátenosti. Ako dopadne jeho predkrm na Nintendo Switch sa teraz odhadnúť asi veľmi nedá, keďže väčšina fanúšikov série NMH skôr očakával regulárne pokračovanie a nie akčnú adventúrku s izometrickou kamerou a dosť chabým vizuálnym spracovaním, každopádne hrateľnosť sama, rovnako ako aj humorný obsah hry, sa môže podpísať pod celkový úspech. Všetko sa ostatne dozvieme už budúci piatok 18. 1. 2019, kedy táto kooperačná hra príde na scénu v produkcii Grasshopper Manufacture Inc. a s cenovkou pod štyridsať eur.

Fitness Boxing

Aj keď tretia hra v poradí fakticky prišla na trh ešte v roku 2018, jej dátum vydania bol tak hraničný s novým rokom, že som sa ju rozhodol protekčne pretlačiť pod koncovku 19 a vydávať ju za exkluzívnu Switch hru, ktorá by nemala nijako zapadnúť na úkor starého kalendára. Spoločnosť Imagineer s ňou totižto prináša na Nintendo ideálny spôsob ako sa zbaviť všetkých tých prebytočných kilogramov, čo sme tradične na seba nahádzali počas nedávnych sviatkov obžerstva a alkoholových poviedok. Konceptom ide o spojenie hudobnej arkády so športovou aktivitou, ktorá núti hráča k pohybu na báze nejakej rytmickej zábavy. Ide v podstate o nasledovníka notoricky známych kalkulátorov BMI indexu ako je Wii Fit, ktorý niekto slušne adaptoval do sveta Just Dance. Hra ako taká samozrejme využíva možnosti pohybového ovládania cez Joy-Con pad a ak sa pozrieme na prierez už vydaných recenzií, kvalitou nijako nezaostáva a môže pre vás ponúknuť alternatívu k nechuti sa zdravo hýbať. Fitness Boxing je teda už na trhu a to za sumu cca štyridsať eur.

Yoshi's Crafted World

Od spotených pazúch sa teraz presunieme k tradičnej AAA značke, ktorá sa s Nintendom tiahne už od ich virtuálnych počiatkov. Zelený dráčik Yoshi sa totižto tento rok chystá na svoje ďalšie veľkolepé dobrodružstvo, ktoré chce byť po stránke artu znova unikátne. O vývoj sa už tradične stará overená partia Good-Feel, ktorá svoje kvality preukázala v úžasnom Yoshi's Woolly World a koncept bude znova počítať s podporou kooperácie pre dvoch. Vráťme sa teraz v krátkosti k spomínanému artu, ktorý tentokrát pri voľbe padol na využitie bežných domácich predmetov a papiera. Výsledkom tak má byť zase raz originálne vybudovaná atmosféra s povestnou roztomilosťou a zaujímavými 2,5D nápadmi z dizajnérskej dielne pracujúcej s čarovnou diorámou. Yoshi's Crafted World síce ešte nemá pevne stanovený dátum vydania, ale oficiálne je u jeho názvu jasne daný rok 2019 a na tom by sa podľa mojich odhadov nemalo už nič meniť.

Fire Emblem: Three Houses

Pokračujeme ďalším veľkým esom v rukáve veľkého "N", ktoré rozhodne nadväzuje na rok 1987, kedy sa malá nezávislá spoločnosť Intelligent Systems začala spájať s dnešným gigantom známym ako Nintendo. Bol to totižto práve autorský spolok Intelligent Systems, ktorý pre nich pripravil kultovú sériu Fire Emblem (mimo iného samozrejme, keďže sú autormi napríklad aj značky Paper Mario) a práve tá dodnes definuje pojem ťahových stratégií z krajiny vychádzajúceho slnka. Preto nás môže nesmierne tešiť príprava úplne nového dielu tejto série, ktorý sa v podtitule Three Houses má exkluzívne ukázať na Switch, to všetko v druhej polovici tohto roka. Fakticky pôjde už o šestnáste pokračovanie, ale paradoxne prvé od roku 2007 na veľkú domácu konzolu (toho času to bol kvalitný Wii hit Fire Emblem: Radiant Dawn). Fire Emblem sa totižto cítil ako doma vo vodách handheldu DS a túto tradíciu tak konečne prelomí práve po enormnom úspechu konzole Switch. Informácie o obsahu sú momentálne v podstate úplne nulové. Vieme však s istotou, že pôjde o úplne nový príbeh, a teda aj nové postavy.

Animal Crossing

Do nášho početného zoznamu musí s určitosťou spadať aj najnovší diel sociálnej adventúrky Animal Crossing. Tá sa už od roku 2001 stará o adekvátne zaplnenie trhovej diery v zmysle požiadavky na oddychovú, ba často až relaxačnú, zábavu s priateľmi po celom svete. Roztomilé zvieratká a ich každodenné strasti a slasti sú podávané priam ako forma návykovej látky (posúďte v tejto novinke), čím sa logicky celá IP dokázala úplne s prehľadom uchytiť aj na mobilnej scéne. Minulý rok nám Nintendo prostredníctvom krátkeho videa a známeho charakteru (Tom Nook) zdelila skutočnosť, že pripravujú nový radový diel pre konzolu Switch, ktorý má uzrieť hladné peňaženky fanúšikov ešte v roku 2019. S ohľadom na fakt, ako veľmi je táto séria populárna po celom svete, sa logicky očakáva veľký záujem, a teda aj výsledná kvalita hry, ktorá stále nemá oficiálny názov ani konkrétny dátum, musí korešpondovať s nádejami konzumentov.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Akčnú RPG sériu Ultimate Alliance asi nemusím nijako extra predstavovať, keďže ide o doteraz pomerne známe herné spodobnenie komiksov od Marvelu, ktoré prostredníctvom dvojdielnej porcie prešlo desiatkou rôznych platforiem. Paradoxne sa však práve jej tretia časť, minimálne nateraz, stáva veľkou exkluzivitou pre platformu Nintendo Switch, ktorej vývoj bol pridelený ikonickému štúdiu Team Ninja. Autori série Dead or Alive, Ninja Gaiden a nedávno aj úžasnej hry Nioh sa tak postarajú o spracovanie kooperačnej koláže známych komiksových/filmových hrdinov minulosti, ale aj súčasnosti, čím si vyslúžili veľkú pozornosť celého sveta. Debutový trailer nám predstavil prítomnosť postáv ako Ultron, Green Goblin, Kingpin, Sentinels, Ronan the Accuser, Ultimo a Nebula, ktorých si môžete pozrieť nižšie. Presný dátum vydania nemáme, každopádne v tomto prípade je launch na rok 2019 úplne istá vec, s ohľadom na obsah v spomínanom videu.

Luigi's Mansion 3

Je až podivuhodné, že som v texte pod týmto špeciálnym zoznamom očakávaných AAA exkluzivít od Nintenda na rok 2019 ešte nespomenul meno, bez ktorého by Big "N" nebolo vôbec také veľké. Samozrejme, že je reč o mene Shigeru Miyamoto, ktorého iniciály už navždy budú definovať detstvo miliónov ľudí vo všetkých krajinách tohto sveta. Jednou z jeho mnohých originalít je aj séria Luigi's Mansion, ktorá sa dodnes dočkala dvoch radových dielov a niekoľko ich portov. Na trojku však túžobne už roky čakáme a práve to čakanie by sa malo zúročiť s kalendárom 2019. Fakticky vám síce teraz nemôžem odovzdať nič vecné v zmysle informácií, keďže jediné, čo máme, je pekný, ale krátky gameplay trailer. Z neho môžeme vyčítať skutočnosť, že náš inštalatér Luigi sa bude opäť vrhať do lovu duchov v tajomných domoch, a to všetko za asistencie šialeného doktora a jeho upraveného vysávaču. Rok 2019 by tak mohol byť veľkým návratom jednej slávnej a tak trošku vystrašenej značky. Držme si palce, aby to klaplo.

Pokémon: Eighth generation

Nadpis predposledného miesta v našom špeciálnom zozname pripadol na ešte nepredstavenú hardcore hru zo sveta vreckových príšer. V zásade pôjde o ôsmu generáciu tejto rovnako slávnej IP, ktorá sa v hernej forme a za produkcie The Pokémon Company stane obrovským hitom konzole Switch. Pri číslach, ktoré nedávno vygenerovala a stále generuje mobilná aplikácia GO v spojení s už vydanou dvojicou hier Pokémon: Let's Go, Pikachu! a Pokémon: Let's Go, Eevee!, sa nič iné ani nedá prorokovať. Musíme si teda počkať na oficiálne ohlásenie a prvú ukážku niečoho, čo sa po stránke hrateľnosti a náročnosti má stať unikátom v celom univerze. Konzola Nintendo Switch a jej prenosnosť v spojení s online komunitou môže priniesť naozaj jedinečný herný koncept, ktorý bude životaschopný aj roky pod vydaní. Nechajme sa teda prekvapiť, čo na nás vývojári z Game Freak ušijú.

Daemon X Machina

No a na úplný záver som si nechal radšej istú vec, než aby som skúšal veštiť rok 2019 pre duo Metroid Prime 4 a Bayonetta 3. Japonský Marvelous totižto sľubuje príchod zaujímavej mecha akcie z dielne producenta Kenichiro Tsukuda (Armored Core), ktorej trailer mal premiéru ešte na minuloročnej E3. Z jeho obsahu sme sa samozrejme dozvedeli predovšetkým o prítomnosti úžasnej cel-shading grafiky, ktorá po boku rokmi preverenej kvality mena Tsukuda môže priniesť poriadny kus zábavy s príchuťou pokrútených plechov. Daemon X Machina je titul vyvíjaný ako Switch exkluzivita a na trh sa dostane s určitosťou ešte tento rok.

Pre Nintendo tak môže byť nový rok skutočne veľkým vrecom plným úžasných projektov, keďže ako vidíte vyššie, obsah je v zmysle exkluzivít enormný a to je tu ešte stále potenciálna šanca, že sa pod rokom 2019 skrýva vydanie tretej časti série Bayonetta a prípadne aj malinká nádej na nový Metroid Prime. Tak či onak, pohár s hrami bude pretakať cez okraj.

Klik pro zvětšení (Aké exkluzivity ponúkne Nintendo Switch v roku 2019?)



CGwillWin