recenze
Tiny Metal

Tiny Metal - recenze
Tiny Metal - recenze
12:00, 22.04.2019

Ako asi väčšina z vás, tých čo často vyhľadávate moje recenzie, vie, tak veľkú časť herného povedomia som zbieral z postupného používania rôznych handheldov od spoločnosti Nintendo. Svojho času bol Game Boy Advance a neskôr aj Nintendo DS mojím veľkým spoločníkom nielen na cestách, a tak sa mi do mozgu už navždy zaryli hlboké brázdy indícií logicky patriac k rôznym žánrom. Ak sa budeme rozprávať o ťahových stratégiách, tak tento segment sa v prípade spomenutých platforiem rozhodne napája na sériu Advance Wars. Stojí za ňou fundované zázemie dvorných vývojárov od Big "N", a teda Intelligent Systems, ktorí vždy túžili spracovať akéhosi dobového oponenta voči ich vlastnej sérii Fire Emblem. Advance Wars je v danom žánre preto klenotom a dodnes sa práve ním snaží veľa konkurenčných značiek minimálne inšpirovať. V prípade projektu Tiny Metal to však bolo oveľa viac než len nejaké opisovanie hlavných nápadov.

Anime postavičky pôsobiace vo svete vojenských konfliktov a to všetko na fiktívnom dejovom pozadí.

Klik pro zvětšení (Tiny Metal - recenze)

Projekt od firmy Area 35 vyšiel pôvodne ešte koncom roku 2017, avšak toho času sa nám do redakcie z nejakého dôvodu nestihol prebojovať, a tak trošku sme ho teda na čas museli ignorovať. Aktuálne však vyšiel dosť zásadný update, ktorý do konceptu a možností pridáva formu kompetetívneho online multiplayeru a ten má umožniť milovníkom tejto IP porovnanie vlastných skúseností s celým svetom. Tento aspekt hry som sa snažil, po absolvovaní zhruba dvadsať hodinovej kampane (ten čas je tu relatívny, keďže som niektoré kapitoly opakoval viackrát), preskúmať čo najlepšie, avšak nájsť nejakého partnera do partie a prísť tak celému modusu na kobylku sa mi vôbec nedarilo. Ak už vôbec systém vyhľadal vhodného oponenta, nakoniec to aj tak pred pripojením do hry celé spadlo do menu. Takže toľko zatiaľ k novému vylepšeniu do hry Tiny Metal, ktoré si môžete už teraz stiahnuť zadarmo, v prípade ak už projekt samozrejme vlastníte. Poďme sa však teraz pozrieť na toľko spomínanú hrateľnosť ala Advance Wars.

Aj Mr Bean pozeral na skúške susedovi cez rameno a bolo mu to nakoniec viete čo platné.

Klik pro zvětšení (Tiny Metal - recenze)

Obdivujem minimálne snahu o inováciu, ktorou sa pokúsili vývojári v tomto projekte pridať nové schémy v boji. Vaše jednotky, ktoré sú znázornením zmenšené do jednotlivcov, tak počas pochodovania členitým terénom môžu využívať nové príkazy. Ak dôjde na boj, máte napríklad šancu v rýchlosti určiť uzamknutie streľby na konkrétny bod alebo prípadne prízvukovať sústredenie pri mierení, ktoré sa viaže na viac jednotiek naraz. Tieto maličkosti sa dajú v kombinácii s overenou koncepciou TBS (v prípade prenosných variant) považovať za jasnú inováciu, avšak celkový dojem z hry na nich vôbec nestojí a ani nepadá. Stále je to len o tom, aká je variácia možných ťahov na často veľkej šachovnici. Tu sa jednotky, vaše a súperove, derú cez rôzne prekážky a akonáhle na seba narazia, alebo môžu konať priamo zdiaľky (tanky, helikoptéry a podobne), spustí sa animácia klasického 1 vs 1 súboja, na konci ktorej víťazí názorná štatistika vopred definovaná inforgrafikou, to všetko ešte pred útokom. Medzi týmito dvoma zásadnými vecami neexistuje žiadny veľký element náhody, len obchodná zložka v zmysle generovania zisku a budovania armády.

Katastrofálna umelá inteligencia.

Klik pro zvětšení (Tiny Metal - recenze)

Od strategickej hry sa tak nejak očakáva, že nebude prehliadkou slabej protistrany, keďže na nej práve často záleží ako veľmi vás kampaň môže baviť. V hre Tiny Metal, ktorá sa chválila akýmsi duchovným nástupcom kultovej značky Advance Wars, nie je tento aspekt hry dostatočne prepracovaný, z čoho pramení nuda v kampani. Toto jednoduché vyústenie mojich dojmov prišlo už po pár hodinách testovania a nič sa na tom nezmenilo až do samotného konca. Nenájdete tu, ak patríte medzi skúsených stratégov, absolútne žiadnu veľkú výzvu na študovanie máp a terénu. Jednotky sú klasicky rozdelené do schopností ničiť len určité formy protistrany a akonáhle pochopíte, načo je ideálna pechota a načo zase tank, bude vám jasné ako postupne vyraziť do útoku. Mapa je pritom fixovaná len na formu pevného rozostavenia a na jednom políčku tak nemôžete rozložiť viac než jednu zbraň (tam spadá všetko v zmysle armády) a rovnako nie je možné súbežne prechádzať cez vlastné vojsko v záujme zaujatia lepšieho postavenia. Toto je doslova fatálny nedostatok.

Aspoň grafická stránka poteší oko každého.

Pôvodne som vám chcel aj podrobnejšie vyrozprávať hlavné body príbehu, avšak nakoniec, značne znechutený celkovým spracovaním kampane, to zredukujem na pár viet. Od Tiny Metal nečakajte v zmysle deja nič hĺbavé a plné zvratov. Každú jednu kapitolu tu autori ohraničili rovnako fádnym rozprávaním 2D postavičiek na pozadí statickej fotky, ktoré je síce kompletne dabované, avšak jediné, čo pri jeho sledovaní chcete, je fakt, aby to už skončilo a mohli ste hrať. S takouto vizitkou vám asi hra ako taká nezačne v noci pulzovať pred zatvorenými viečkami, ba naopak. Osobne nevidím jediný dôvod, prečo by ste za tento chabý pokus o znovuzrodenie legendárneho Advance Wars mali utratiť čo i len korunu. Na trhu je určite hromadu lepších ťahových stratégií, ktoré by si to zaslúžili viac a toto patrí skôr na telefóny, než na konzole a PC.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Area 35

Klik pro zvětšení (Tiny Metal - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Naleštená, ale prázdna nádoba

CGwillWin