recenze
Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?

Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?
Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?
11:25, 30.12.2018

Kompetitivní karetní strategickou hru Dominion je potřeba snad málokomu představovat, protože se těší oblíbenosti už od roku 2008, kdy borci z Rio Grande Games projekt Donalda X. Vaccarina realizovali. Původní hra obsahuje 500 karet, pomocí kterých 2-4 hráči soupeří o to, kdo nasbírá co nejvíce vítězných bodů v nejkratším čase. Svižný gameplay, kde každé kolo rozhoduje a nikdo nesmí otálet, si získal hráče v různých koutech světa, a tak není divu, že za svých 10 let existence nabral Dominion notný počet rozšíření. U nás se distribuci věnuje vydavatelství Albi, kterému tímto děkujeme za zaslání několika rozšíření k recenzi. Do ruky se mi dostaly rozšíření hned 3 - Temné časy (6. samostatně nehratelné rozšíření; 2012; 500 karet), Intriky (samostatně hratelné; 2009; 500 karet) a Roh hojnosti (4. rozšíření k základní hře; 2011; 150 karet).

Rychlé opáčko...

Ve hře Dominion si budujete balíček karet - začínáte s málem, pár měďáků a nic moc jiného, ale musíte z předem připravených hromádek rozšiřovat své Dominium, nakupovat karty, za které získáváte další zdroje, karty, akce a vítězné body. Můžete posilovat sebe nebo oslabovat protivníky, strategie, kterou zvolíte, je zcela na vás a dost často se bude měnit v závislosti na tom, jaké karty volí protivník. Ve hře existují bodované karty (zelené), jejichž nákupem si zajišťujete potřebné body k vítězství. Každou hru si de facto skládáte svůj balíček. Třífázové kolo každého hráče sestává z akcí, kdy vykládáte karty z ruky, následného nákupu, kterým dobíráte do svého balíčku Dominia, a nakonec úklidem, tedy že všechny vyložené i odhozené karty odložíte a doberete si tak, ať máte 5 v ruce. A tak se točíte až do konce hry - ten nastává, pokud jste vybrali balíček provincií (zelené bodované karty) nebo 3 celé hromádky Dominia. Pak se sečtou body a kdo má nejvíc, vyhrává. To je hodně v kostce, protože k dispozici máte tolik karet, ze kterých Dominia tvoříte, navíc se dají všemožně kombinovat - a my se potřebujeme dostat k recenzi rozšíření, ne výčtu a výkladu pravidel.

Intriky

Služebně nejstarší a zároveň první samostatně hratelné rozšíření poprvé spatřilo světlo světa v roce 2009. Název již napovídá, že oproti původní hře půjde spíše o zaječí úmysly, zadní vrátka, kouř a zrcadla, abyste obelstili, napálili a oklamali protivníky, abyste došli vítězství. Vlastníte-li základní verzi, karty z obou krabic se dají libovolně kombinovat, což vám násobí možnosti sestavování balíčků karet společné zásoby. Navíc můžete díky spojení základní verze a Intrik zkusit hru až v 6 hráčích (při 7 a více je doporučeno se rozdělit na skupiny, protože by se hra až zbytečně moc natáhla). V tomto rozšíření se nachází karty s několika efekty, ze kterých si hráči vybírají ty, které jim nejvíce pomohou či naopak nejméně uškodí. V návodu/pravidlech najdete 3+3 doporučené sady-kombinace karet pro různé herní typy, ať máte pouze Intriky nebo v kombinaci se základní hrou. Rozšíření hru dost oživuje, hlavně proto, že partie Dominionu (hlavně pokud většinou hrajete ve 2 lidech jako my doma) jsou rychlé a jednou prostě dojde k tomu, že se vám základní hra ohraje, protože v ní vidíte pořád to stejné. Dvojnásobné množství karet (500 v základu a 500 v Intrikách) ale neznamená jen dvojnásobek zábavy, kombinováním obou můžete přijít na široké spektrum kombinací, které vám vystačí na každodenní hraní klidně celou zimu.

8,9/10

Klik pro zvětšení (Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?)

Roh hojnosti

Člověk by si řekl, že oproti ostatním rozšířením má Roh hojnosti mizivých 150 karet, ale na zábavě, jakou si s tímto rozšířením užijete, to nic nemění. Obsahuje celkem 11 různých akčních karet (každá 10x), 1 zelenou-bodovanou Tržiště a 5 karet odměn. Abyste si Roh hojnosti zahráli, potřebujete jiná rozšíření (základní hru, Intriky nebo i Temné časy apod.), v pravidlech jsou, jak bývá zvykem, 3+3 doporučené sestavy deseti karet společné zásoby pro hru spolu se základní verzí nebo s Dominion: Intriky, ale pokud máte Temné časy, v tamních pravidlech najdete i jejich kombinaci s Rohem hojnosti. K tomu navíc, použijete-li kartu Turnaj jako jednu z dominií, připravíte před hrou také karty odměn, což jsou vzácné (v krabici je od každé 1) a silné bonusy, po jejichž získání získáte celkem značný náskok (takový pytel zlata vám dá +1 akci a 1 zlaťák, který si okamžitě přidáte ke svému dobíracímu balíčku.

Klik pro zvětšení (Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?)

Roh hojnosti ke hře přidává (kromě dalších možností dominií) unikátní prvek turnaje, díky kterému se můžete svým protivníkům rychle odtrhnout a bleskově se obohatit o statky a peníze. Tím se vaše hry můžou o malinko zkrátit, když dost rychle získáte signifikantní náskok, ale taky zkomplikovat a prodloužit, protože se můžete zbytečně dlouho soustředit na získávání odměn a někdy třeba zapomenete (nebo nestihnete před koncem hry) nakoupit dost bodovaných karet. Každopádně toto rozšíření hru skvěle doplňuje a my jej rádi do svých her komponujeme.

9,5/10
Temné časy

Na světě není jenom veselí, někdy prostě zjistíte, že váš otravný kašel je vlastně mor, na nohy vám fouká, protože vám někdo rozbil okna a rozštípal vstupní dveře, píchá vás v boku, protože tam máte nůž... No prostě se nedaří. Tak je potřeba žít z čeho se dá. V krabici najdete 500 karet - 31 karet akcí (po 10 od každé), 1 kartu padělaných peněz (10x), jednu bodovanou kartu (10x) a 20 karet krys. Další novinkou jsou karty 10 unikátních rytířů, dále pak ruiny, útočiště a 3 druhy zvláštních karet. Temné časy představují hráčům několik nových pravidel, pokud (a jaké) se rozhodnete karty z tohoto rozšíření použít. Ty uvádíte do hry podle toho, jaké karty z tohoto rozšíření používáte, například balíček ruin nebo rytířů. Některé karty také využívají funkce zahození na smetiště, jiné z této akce přímo benefitují (Vyznavač vám dá po svém zahození do ruky +3 karty).

Klik pro zvětšení (Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?)

Přestože jsou Temné časy technicky vzato jako samostatně nehratelné rozšíření, můžete zkusit sestavit hru pouze pomocí karet z něj. V pravidlech jsou dokonce dvě doporučené sestavy, ale nás karty z Temných časů baví spíš kombinovat s Intrikami (pro extra temné časy) nebo Rohem hojnosti, kdy si hru představíte díky kartě Turnaj (z D:RH) jako souboj chudáků a žebráků o své místo na slunci.

9,6/10
Škoda

Zaprvé je škoda, že zrovna nejsou v prodeji rozšíření starší - Pobřeží, Alchymie, Prosperita či Vzdálené kraje. Zadruhé, a to je horší, že v českém jazyce nejsou dostupná rozšíření od Temných časů dál, a to jich vyšlo celkem 5 - Guilds (150 karet, 2013); Adventures (400 karet, 2015); Empires (300 karet, 2016); Nocturne (500 karet, 2017) a Renaissance (300 karet, 2018). Je sice pravda, že než se vyhrajete s těmi, co dostupná jsou, bude trvat pěkných pár měsíců a možná i let, to ale nic nemění na tom, že by nebylo pěkné mít možnost obstarat si další.

Dominion je hra svižná, dramatická a strategická, jednoduchá na pochopení a tedy pro všechny věkové kategorie (vyjma snad těch nejmenších, protože neumí přemýšlet moc strategicky). Karty jsou moc hezky zpracované a jejich efekty rozmanité dost na to, aby se každé nové rozšíření vyplatilo a vneslo do vašich partií vždy něco unikátního.

Za poskytnutí her k recenzi děkujeme Albi

Klik pro zvětšení (Dominion - zvládnete v Temných časech Intrikovat, abyste získali Roh hojnosti?)

Koupit hru

SUPER
92%
CZECHGAMER
Vyvážená a propracovaná hra, karty každého rozšíření jsou rozmanité a dodávají partiím pokaždé jiný šmrnc.

CGwillWin