recenze
Párty Alias: Ženy versus Muži

Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze
Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze
08:10, 31.12.2018

V dnešnej dobe nie je vôbec vhodné, v rámci sociálnej, politickej a neviem ešte akej korektnosti, vôbec akceptovať akékoľvek protichodné stavanie dvoch pohlaví. Každopádne večné dohady o výhodách a nevýhodách toho a onoho pohlavia sa s nami tiahnu už od ranného detstva a akonáhle si aj vy začnete namýšľať, že muži, prípadne ženy (dokonca dnes už pokojne môžeme k tomu priradiť aj akýsi medzistupeň s názvom transgender), majú v hlavách a povahách o niečo viac z pridanej hodnoty, obratom môžete očakávať ostrú výzvu na predloženie dôkazov. Osobne som sa za viac ako tri roky šťastného manželstva naučil jednu zásadnú vec a to je fakt, že žena má vždy pravdu a aj keď ju náhodou v tom momente vlastne nemá, tak je povinnosťou muža zariadiť to tak, aby ju mala. Vo svetle týchto neodškriepiteľných zákonov spoločenského nažívania medzi mužom a ženou som teda s radosťou privítal šancu otestovať ďalšiu zaujímavú variantu populárnej spoločenskej hry zo série Alias, ktorá si už v názve dáva za úlohou porovnávať funkčnosť koliesok v hlavách nežného a drsného pohlavia.

Nemajte strach, po odohraní partie sa nebudete rozchádzať v zlom.

Klik pro zvětšení (Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze )

Princípy a filozofia celej hrateľnosti tohto dizajnovo vkusne spracovaného spúšťača dobrej spoločenskej nálady sú úplne prosté. Na stôl si vyložíte malú hraciu dosku s dvoma figúrkami, kde jedna reprezentuje pôvab našich krásnych žien a druhá naopak drsnosť nás alfa samcov (ako recenzent sa musím aj v tomto texte jasne profilovať, aby nedošlo prípadne k nejakému nedorozumeniu). Následne už len stačí poriadne premiešať až 400 klasických kariet, z ktorých na vás môže vyskočiť enormný počet slovíčok (fakticky je ich 2400, avšak mal som dojem, že sa v niektorých prípadoch opakujú v inom poradí a rovnako som narazil aj na tlačové chyby). Jedna polovička kartičiek je určená pre mužov a druhá naopak má potrápiť ženskú stranu stola. Pointa celej zábavy teda spočíva v snahe daného tímu, toho či onoho pohlavia, vžiť sa do rutiny svojej partnerky alebo partnera. Jednoduchšie povedané; muži riešia otázky okolo žien a naopak. Je však nutné, aby jednu stranu tvorilo minimálne duo, keďže jeden vždy opisuje podstatu slovíčka na karte svojmu spoluhráčovi a ten ju musí odhaliť skôr než uplynie minúta v presýpacích hodinách. Za tento nemilosrdný čas je možné takto pokojne správne zodpovedať aj 10 kariet (náš rekord bol 7), avšak vyžaduje si to rázny dôvtip a veľký stupeň náhody.

Prečo je táto hra určená len dospelým, zistíte, akonáhle na karte objavíte slovíčko "Ejakulát".

Klik pro zvětšení (Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze )

Čím viac správnych odpovedí získate, o ten počet následne posuniete svoju figúrku po hracej ploche. Spôsob ťahania kariet z balíčku nie je pritom nutné nastaviť len na správne odpovede, keďže ak neviete dané slovíčko opísať, môžete sa vzdať a ísť na ďalšiu kartu. Týmto spôsobom si však automaticky pripisujete mínusový bod a ak následne neodpoviete minimálne raz správne, vaša figúrka sa musí posunúť o krok späť. Celá hracia plocha je potom tvorená dlhým hadom s číslami, ktoré sú pre vás smerodajné na identifikovanie slovíčka na ťahanej karte. Aj keď to možno takto v texte znie trošku neprehľadne, tak v reále je celý súhrn pravidiel úplne jednoduchý a pochopí ho každý. S čím som ja, a po pravde nielen ja, mal pri testovaní zásadný problém, tak to bolo celkovo nevyvážené spracovanie samotných slovíčok. Niektoré pojmy, nech už z mužského alebo ženského sveta, mi prišli svojou podstatou úplne mimo a ak máte v povahe sa vždy nahnevať na akékoľvek prejavy sexizmu a predsudkov, nebude pre vás táto párty hra až takou veľkou párty, ako by ste si možno predstavovali. Po prvom dueli (3 ženy verzus 2 muži) sme boli ako zástupcovia slipov a znalci chmeľu jednoznačne deklasovaní smršťou ženského dôvtipu, ktorý však paradoxne často ťažil z obrovského efektu jednoduchých slovíčok.

Čiernobiele spracovanie tu skutočne má svoj význam.

Klik pro zvětšení (Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze )

Prvý duel pre nás mužov teda nedopadol zrovna podľa našich predstáv, a tak sme sa rozhodli, keďže po pozorovaní ponuky slov z ženských kariet sme mali pocit krivdy, že si karty jednoducho vymeníme. Muži si tak budú riešiť čisto mužské (podľa autorov hry) veci a ženy zase tie svoje navoňané ženské. Tu už bolo následných štyridsať minút oveľa viac vyrovnanejších a dokonca sme v jednej fáze viedli o dĺžku nadpriemerného mužského pohlavia, avšak vinou môjho neschopného spoluhráča (pozdravujem svojho brata, ktorý nepozná pár základných pojmov ako jednotné číslo a podobne) sme nakoniec museli zase len smutne skloniť zrak. Pokiaľ by celková forma slovíčok vykazovala akúsi vyššiu prepracovanosť a svojou náročnosťou sa až tak zásadne od seba nelíšila, mohol byť celkový priebeh Párty Alias: Ženy versus Muži oveľa intenzívnejším porovnaním dvoch pohlaví. Na druhú stranu by som asi v tomto smere chcel až príliš od hry vytvorenej čisto pre oslavy s prímesou alkoholu a dobrej nálady. V tomto smere bola celá filozofia viacmenej naplnená a aj keď prekladu do slovenčiny by sa zišla oveľa lepšia dramaturgia, až tak zásadne to na výsledku vlastne nič nemení. Nech už patríte do toho alebo onoho pohlavia, po odohraní partie v spoločnosti blízkych kamarátov a rodinných príslušníkov sa budete rozhodne usmievať. A o to v tomto prípade viacmenej aj ide.

Niekoľkokrát sa stalo, že ženy nepoznali slovíčko zo svojho sveta a naopak, muži mali problém identifikovať pojem z toho svojho.

Klik pro zvětšení (Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze )


Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi

Klik pro zvětšení (Párty Alias: Ženy versus Muži - recenze )

DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Nekorektná spoločenská zábava, ktorú treba servírovať v úzkom kruhu známych s nutnou dávkou alkoholu

CGwillWin