Jak Blizzard naštval své nejvěrnější

Jak Blizzard naštval své nejvěrnější
16:09, 04.11.2018

Když jsem v sobotu ráno v posteli na mobilu shlédl oznámení Diablo Immortal, nic moc jsem z toho nevyvozoval. Slušný trailer a prakticky nemám nic proti mobilní hře, která je designovaná přímo na mobil (lepší než portovat PC hru na mobil). A dále tomu nevěnoval pozornost. Až dnes mě kamarád a velký fanda Blizzardu upozornil na to, že se kolem toho děje opravdu velké haló. Otevřel jsme reddit Diabla a nestačil se divit. Na takovouhle PR noční můru a shitstorm od fanoušků Blizzard připravený nebyl.

Představte si zaplatit a jít na koncert své oblíbené kapely a pak na ni bučet

Ano i tahle volně přeložená citace pochází z redditu a mě přišla nesmírně trefná. BlizzCon je oslava her od Blizzardu pro ty největší fanoušky. Ti letí klidně přes půlku světa, aby se zůčastnili této, pro ně, ikonické akce. A když tento dav nejvěrnějších fanoušků bučí na své "hrdiny" z Blizzardu už to něco znamená. A za vše může Diablo Immortal.

Namísto oznámení Diabla 4 nebo vytoužených remasterů prvních dvou dílů (kdo by to nechtěl) dostali fanoušci - mobilní hru. Převážně PC obecenstvo z hry na mobily odvařené nebude a zejména v tom případě, když Blizzard nic jiného k představení prakticky neměl (dílčí rozšíření ostatních her nikoho na zadek neposadí). V jednom Q&A panelu se fanoušek zeptal jestli plánují hru vydat i na PC a bylo mu odpovězeno, že to v plánu nemají. Následováno arogantním "všichni přece máte mobily ne?". Tohle už je ze sféry Microsoftu a vždy online "deal with it" při představení Xbox One.

Už vůbec tomu nepomáhá, že za Immortal nestojí samotný Blizzard, ale čínské studio Netease. To poskytuje servery na Blizzard hry na čínském trhu a také dělá hlavně mobilní hry. Jejich Crusaders of Light je prý průměrná Pay-2-Win hra, která používá nejhorší f2p taktiky jak z lidí vytáhnout peníze. O to hůře, že záběry z Diablo Immortal vypadají jakoby Diablo bylo pouhým reskinem výše zmíněné hry, minimálně UI tomu hodně napovídá.

Klik pro zvětšení (Jak Blizzard naštval své nejvěrnější)

Fanoušci jsou tedy naštvaní maximálně a člověk by řekl, že tak fanouškovsky přívětivá společnost jako je Blizzard, třeba vezme kritiku k srdci a něco s tím udělá. Omyl. Ideály o skvělém a dokonalém Blizzardu se rozplynuly už i těm nejzarytějším fanouškům. Ne nadarmo už to je Activision-Blizzard. A proč se rozplynuly? Inu na Q&A panelech začala těžká cenuzura dotazů. Někteří spekulují dokonce, že na místa dotazujících dosazuje Blizzard zaplacené herce. Na jednom panelu dokonce vývojáři popisovali co nejdéle úplně zbytečné věci ve hře, jen aby bylo co nejméně času na otázky z publika.

Vrchol nastává na Youtube, kde cenzura názoru dosáhla nového levelu. Google a Blizzard společně odstraňují Dislikes pod trailerem na Diablo Immortal. Jednu chvíli mělo video 10 tisíc Like a přes 300 tisíc Dislike. Během vteřiny to spadlo na 200 tisíc Dislikes aniž by se to dotklo Likes. Naštěstí jsou tu služby jako Archive nebo SocialBlade, kde tento fakt Blizzard neschová. I tak je trailer video s nejhorším poměrem Like/Dislike na Youtube. Druhá část je sekce komentářů pod videem.

V komentářích na Youtube fanoušek pod jménem RedPillShark dal komenáře, že žádný král nevládne navždy a že mu bylo 20 let s Blizzardem dobře, ale už jej opouští. Tento koment se dostal na první místo s tísíci Likes. Co se stalo? Komentář už byl desetkrát odstraněn. Kdokoliv dá stejný komentář je rychle odstraněn. Zdá se, že Google zapnul automatickou cenzuru a lidé to obchází dáváním čísel místo písmenek atd. To už je do nebe volající.

Hráči už dokonce založili petici na zrušení hry. No a posledním prvkem jsou "novináři". Ti už stihli v několika článcích označit fanoušky, kterým se Diablo Immortal nelíbí za "ubrečené děti". Nebudu zde linkovat žádné články, ale Mashable a Forbes jsou jedny z příkladů. Inu vypadá to, že ti jakoby "novináři" zase rozjíždí svou mašinérii, kde se staví za korporace a bojují proti hráčům. Není to poprvé, ale vypadá to, že my hráči jsme pro herní novináře vlastně překážka. Ne fanoušci a nadšení hráči nejsou "uplakánci" jsou to FANOUŠCI!

A tím bych asi uzavřel tento zajímavý pohled na to, co už s přehledem definovalo letošní BlizzCon. Ten se rozhodně zapíše do historie a ne v tom pozitivním slova smyslu. Pokud chcete ještě více o této PR noční můře tak určitě zabruste na subreddit Diabla. Bude zajímavé sledovat jak Blizzard bude reagovat v následujících dnech a týdnech. Přeci jenom na tak masivní akci, neměli určitě moc prostoru k manévrování. Ale ty PR přešlapy a cenuzuru za BlizzCon určitě schovat nejde.


DALŠÍ

CGwillWin