preview
Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A.

Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview
Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview
08:14, 30.10.2018

Dnes startuje betaverze velmi očekávaného Fallout 76 na PC a PlayStation 4. Na Xbox One už běží týden. Tedy ono "dnes" a “běží" jsou v tomto testu dosti relativní pojmy. Bethesda se totiž rozhodla, že tato beta bude probíhat pouze v omezené míře. Tudíž za týden byly pouze tři možnosti jak si hru zahrát. První 4 hodinové okno v hodinách, kdy v našem časovém pásmu většina z nás spí, aby mohla jít druhý den do práce. A dvě dvouhodinová okna o víkendu v celkem rozumných časech. Já využil víkendová okna a odehrál 3,5 hodiny hry, což je ve světě Falloutu strašně málo, ale i tak chci přinést pár neucelených dojmů, které mám na srdci. A zároveň nechci vystřílet všechny informace, protože recenze nás čeká za cca 3 týdny.

Je to Fallout?

Tohle je otázka, kterou jsem si po dobu hraní pokládal nejvíce. Samotný začátek je totiž zvláštní. V jednu chvíli totiž vyběhne do světa více hráčů z Vaultu 76 a jdou úvodní sekvenci questů, které navádí hráče do začátku hry. Tudíž v tom klidném opuštěném světě Apalachie, která hraje podzimními barvami, najednou místo ticha slyšíte ze všech stran střelbu ostatních hráčů, kteří jsou buď před vámi nebo za vámi. Je to podivný pocit, protože narušuje takové to tiché seznamování s každým 3D Falloutem. A hlavně to nabourává vnímání samotného světa tohoto dílu, protože ten není obvyklý.

Klik pro zvětšení (Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview)

Ten svět je nějaký mrtvý, ne?

Přesně tak - tenhle svět je mrtvý. Nebudu tu řešit příběh, ani lore, ani letopočty, proč tomu tak je. Ale designéři hry se rozhodli udělat hru úplně bez NPC postav. Jediné, co tu potkáte, jsou roboti, které známe z minulých dílů. A prakticky většinu úkolů získáváme z terminálů či jiných neživých zdrojů - poznámky, rádia atd. Pokaždé hra naznačuje, že jdete najít nějakou osobu a zjistíte, že je to nějaká AI, která převzala jeho roli. Asi bych s tím neměl problém, kdyby ten svět byl prostě cíleně mrtvý a ta samota měla být tím tíživým prvkem. Jenže všude běhají ostatní hráči a tím ta samota končí. Později, když už jsem se pohyboval mimo základní lokace, jsem hráče tolik nepotkával a bylo to lepší. Ale prvotní pocit byl zvláštní. Jinak na mapě vždy vidíte, kde ostatní hráči jsou. Ti, kteří se chovají nepřátelsky, jsou označeni červenou tečkou. Do PvP jsem se v žádném případě nepouštěl.

Klik pro zvětšení (Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview)

Bude tu co dělat?

Questy zatím vypadají jako to, v čem hra bude v pořádku. Nevím, jakým způsobem hra určuje, kdo dostane jaký quest, ale po úvodní sekvenci jsem šel prakticky úplně jinam, než ostatní hráči, a narazil na ně výjimečně. To mi trochu naznačuje, že hra nepřiděluje questy stejně. Ale to je jen pocit. Každopádně jakmile jsem dělal questy, cítil jsem se jako doma. Zkoumání světa, hledání cíle podle tečky na mapě, lootování všeho okolo, přetížení inventáře...prostě tahle část je Fallout jak vyšitý a funguje. Navíc tu jsou i Public Eventy, které se různě objevují na mapě. Účastnil jsem se jednoho dokonce dvakrát a šlo o to zabít velké monstrum. Tohle je věc, která bude určitě zajímavá z hlediska odměn pro hráče a samozřejmě, že zde půjde uplatnit spolupráci více hráčů. Dokonce se mi podařilo najít quest, který lze splnit pouze ve čtyřech hráčích, ale to jsem nevyzkoušel zatím do konce. Omezený čas se prostě projevuje.

Gameplay!

Níže je k dispozici čistá hodina mého gameplaye a kdo se chce podívat, zde mám k tomu pár komentářů (video je čistě hra). Na začátku videa je celkem dlouhý souboj se Supermutanty, kde jeden je o deset levelů výše než já. Chtěl jsem vyzkoušet, co to udělá. Že se hra rozhodla ho respawnout dříve, než jsem došel k jeho tělu, to patří do sekce technického zpracování. Všimnete si, že stále spousta budov je zabarikádovaná a nedá se do nich dostat. V tom se nic nezměnilo od posledního Fallouta. Dále jsem se vydal zkoumat zábavní park. Tam uvidíte, jak likviduji hlavní nepřátele tohoto Fallouta - Scorched. Nakonec jsem se vydal zkoumat místo, kde jsem na tomto levelu asi být ani neměl. Zde uvidíte také nejvíce poklesů frameratu, které betu provází celkem neustále.

Jak to střílí?

Tahle část je pro mě zatím dost problémová a může hodně ovlivnit zábavnost hraní. Žádný z Falloutů nebyl dobrý jako střílečka. Možnost zapauzovat hru pomocí V.A.T.S. byla možná úlitba nám, fanouškům prvních dílů, ale nedovedl jsem si hru představit hrát jako střílečku. No a tady musím - není to ono. Zdá se mi, že Bethesda vůbec na akční části hry nezapracovala a vše od pohybu po míření je stejně nemotorné jako ve Falloutu 4. A to považuji za problém. Neměl jsem pocit, že by mi míření sedělo a že bych se mohl spolehnout na pohyb. Postava se zasekne za nejstupidnější překážku a nepřeskočí téměř nic. Při rychlosti některých nepřátel to prostě nefunguje. Bojím se, že místa, kde nepůjde řešit situaci stealthem, bude hra frustrující.

Campuješ?

Všude propagovaný C.A.M.P. jako možnost postavit si svou základnu kdekoliv, nadchl spoustu lidí. Já k nim nepatřím a pravděpodobně i plnou hru budu prolézat jako "bezdomovec". Každopádně zařízení lze umístit mimo lokaci někam do světa a budovat. Pak ji lze přesunout jinam a rozbalit celou budovu zpět. Vůbec jsem to nezkoumal, ale tady mi hra potvrdila mou domněnku, že nejde o nic jiného než o nové dobrodružství ve Fallout 4. Interface stavění je stejný jako tam a dokonce na první pohled stejné komponenty. To samé platí pro PipBoye a inventář nebo craftovací stanice. Prakticky engine hry nepůsobí nijak odlišně od tři roky staré hry.

Klik pro zvětšení (Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview)

Perky

Moc dobře působí nový systém levelování a perků. Namísto klasického stromu perků, který má konečný počet úrovní, tu je něco, co může jít do nekonečna. Přesně tak aby mohlo fungovat jako stavební kámen dlouho živé hry. XP slouží klasicky k tomu dosáhnout na další level. Ale namísto rozdělování bodů mezi atributy systému S.P.E.C.I.A.L. nyní do každé kategorie můžeme vložit kartu perku. Počet karet pod kategorií určují hodnotu atributu (2 karty v Perception = Perception 2). Každá kartička nabízí něco specifického. Od jednoduchého +1 k Lockpick po třeba 10% k přesnosti pistolí atd. Motivační je, že karty získáváme náhodně z balíčků (Budeme si je kupovat? Bethesda tvrdí, že ne.), a tudíž hra nabídne velkou variabilitu. Nejen, že autoři budou moci neustále přidávat nové a nové karty, ale i hráči budou chtít získat některé kartičky a to bude motorem proč hrát dále. Systém působí, že je chytře navržen pro online hru.

Klik pro zvětšení (Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview)

Jak to běží?

Ano ano je to beta. Je to nedokončená hra a nadávat tu na technikálie není v pořádku. I když. S přihlédnutím na to, že hra vychází za čtrnáct dní, dá se říci, že to, co hrajeme jako betu, je věc, která už je vyražená na Blu-ray discích a všechny opravy budou v Day 1 patchi. To nevadí, protože bez patche si tuhle online hru stejně nikdo nezahraje, ale spíše to u mě rozezvonilo poplach. Hra ani na silném Xbox One X neběží stabilně, cuknutí hry je na denním pořádku a nepřipadal jsem si, že by hra byla dobře vyladěná. Což ok, to za těch čtrnáct dní mohou zvládnout doladit. Některé efekty stínů se vykreslují pozdě nebo divně. Občas mi přijde, že hra působí schválně přeefektovaně, aby skryla, že je stejně hranatá jako tři roky stará čtyřka atd. Prostě technicky mě nepřesvědčila z hlediska grafiky.

Bohužel, co je horší, jsou bugy. Těch je na můj vkus obrovské množství i na poměry Bethesdy. Nepřátelé se teleportují, respawnují se dříve, než by měli. Nepřátelé drží zbraň jakoby by si stříleli do nohou a přitom přesně trefují mě. Že spousta nepřátel jsou přeborníky v moon walkingu, o tom ani nemluvím. Že mi nešlo dokončit quest. A další. Bugy bugy bugy a to vše jen za 3,5 hodiny. A to ve hře, která se zdá kompletně postavená na Fallout 4, nechápu. Teda chápu Bethesda. Ale tohle bude věc, které se v plné verzi budu obávat nejvíce. Že na startu bude hra chybovější než jakákoliv jiná Bethesda hra doposud. A vzhledem k tomu, že má držet hráče dlouhodobě, jí to může více ublížit než kdy jindy.

Klik pro zvětšení (Dojmy z Fallout 76 B.E.T.A. - preview)

A to by mohlo být vše, co mám na srdci po zkoušce Fallout 76. Pocity jsou rozporuplné. Čekal jsem, že Bethesda opravdu zamaká na střelbě, aby vykompenzovala regulérní V.A.T.S. (je tu, ale zatím působí úplně zbytečně). A ono nic. Stále je to celé podobně nemotorné jako Fallout 4, což by fandovi nevadilo, ale tahle hra nabídne více akce než předchozí hry ze série a to už je problém. Pozitivně vidím questy, exploraci, perky a zajímavou mapu. Ale obrovským otazníkem je celé to soužití hráčů, atmosféra a chybovost hry. Za čtrnáct dní to bude hodně zajímavé a hru budu testovat, co se dá.

Následující beta okna jsou (platí pro PC, PS4 a XONE):

  • 31.10.2018, 00:00 - 4:00 hod (4 hodiny)
  • 1.11.2018 - 19:00 hod až 2.11.2018 - 00:00 hod (5 hodin)
  • 3.11.2018 - 22:00 hod až 4.11.2018 - 2:00 hod (4 hodiny)
  • 4.11.2018 - 20:00 hod až 5.11.2018 - 3:00 hod (7 hodin)



CGwillWin